Co lepsze...?

Chyba mnie tu ostatnio zbyt czesto widac :)

Moze , to nie jeste temat Windowsa XP , ale zaryzykuje...

Powiedzcie co jest lepsze, czy karta sieciowa umieszczona na plycie, czy dodana katra sieciowa. gdzies przeczytalem ( tu na forum ), ze jesli uzywa sie zintegrowanych rzeczy , to oslabia to procesor, ale czy to ma sie do karty sieciowej? Mam ochote wyprobowac karte sieciowa zinetegrowana ,a le wczesniej sie chce upewnic , czy ma to jakis sens , tym bardziej, ze karta pci dziala mi dobrze.

A moze jeszcze cos...

Jakos nie moge znalesc doklednego opisu mojego procka ( Athlon 1800+ ). Wydawalo mi sie przy zakupie , ze to procesor wlasnie 1,8GHz , a mi pokazuje ( wlasciwosci systemu ) , ze to jest 1,53GHz. czy tak ma byc , czy moze mam zle ustawiony bios? Moze ktos z Was wie cos na temat tego procka.

A zeby , zaczepic o Windowsa XP , to zapytam sie , czy istnieje mozliwosc zrobienia skrutu do szybkiego zamkniecia Windowsa XP i umieszczenia go na pasku zadan , tak jak to jest w innych Windowsach???

PS. Ja zawsze bylem zwolennikiem szybkiego dzialania Windowsa. Wszystko ma mi sie szybko otwierac. Nie mam czasu na czekanie... Dlatego tez , podzielam zdanie innych iz nalezy instalowac tylko te programy , kotre sa nam potrzebne do pracy, do zabawy itp. Bite nie robic z kompa smietnika, bo to pozniej msci sie w postaci chorych informacji o wystapieniu jakis bledow. Podobnie ma sie zabawa z instalowaniem i odinstalowaniem programow. Jesli robi sie to zbyt czesto , to tez pozniej kolega Windows zaczyna sie mscic...

To chyba tyle na dzis...

Kolorowych snow zycze i licze , ze ktos mi odpowie.

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 10

Witam...

Duze poruszenie z tymi procesoraki i karta sieciowa...

Jesli chodzi o karte sieciowa , to mam ja z innej plyty. Ostatnio zmienialem sobie kilka rzeczy. Zostala mi karta i nie patrzac na plyte przed podlaczeniem wszytskiego wsadzilem karte sieciowa. Pozniej okazalo sie , ze system wykryl mi dwie karty, co oznacza , ze jedna byla juz na plycie ( jest zintergrowana ). Z racji tego , ze nie wiedzialem , czy ta karta zintegrowana bedzie dzialac dobrze , wylaczylem ... Pozniej zaczelomnie to dreczyc i nabralem chceci na sprawdzenie jakosci zintegrowanej karty sieciowej. Po przeczytaniu waszych wpisow , stwieradzm ,ze karte nalezy wyprobowac. Problem w tym , ze jak ja zaczynam sie dobierac do wszytekigo sam , to okazuje sie , ze cos nagle przestaje dzialac. Mnie juz nosi , ktos musi przychodzic do mnie i znow wszytsko na nowo ustawiac. Ja nie lubie jak mi ktos grzebie w kompie. Mam w nim wiele osobistych rzeczy i nie ma sily , ten kto przychodzi by cos zrobic , zawsze musi grzebac tam gdzie nie powinen. tacy juz jestesmy...

Duze dzieki za odpowiedz...

Pozdrawiam

PS. Nastepnym razem opisze nastepny problem.
Zulus_JG
Dodano
12.06.2003 23:13:42
Zulus_JG:
Powiedzcie co jest lepsze, czy karta sieciowa umieszczona na plycie, czy dodana katra sieciowa. gdzies przeczytalem ( tu na forum ), ze jesli uzywa sie zintegrowanych rzeczy , to oslabia to procesor, ale czy to ma sie do karty sieciowej?

uwazam, ze sama idea zintegrowanej karty sieciowej z plyta jest nie glupim pomyslem. nigdy nie slyszalem by zintegrowana lub niezintegorwana miala wplyw na prace procesora. Slyszalem natomiast ze zintegrowane rzeczy z plyta wplywaja na obciazenie chpsetu (NB) co powoduje ze trzeba go lepiej chlodzic –> a wiec musi na nim byc co najmniej radiator, a najlepiej wiatraczek. Zamontowany wiatraczek na chipsecie bedzie z pewnoscia wydawal dodatkowy halas.

Zulus_JG:

Mam ochote wyprobowac karte sieciowa zinetegrowana ,a le wczesniej sie chce upewnic , czy ma to jakis sens , tym bardziej, ze karta pci dziala mi dobrze.

nie rozumiem tylko, po co chcesz kupowac plyte z sieciowka, skoro juz masz ja na pci ? No chyba ze brakuje ci slotu..
The_judge
Dodano
11.06.2003 12:46:52
Zulus_JG zajrzyj tutaj:
http://centrumxp.korba.pl/forum/viewtopic.php?t=5024
Bartuch
Dodano
11.06.2003 10:10:00
Jest znany spór na świecie,który procesor jest lepszy.Intel jest związany z Microsoftem,więc ma więcej zwolenników.
Czy jest lepszy?
tire
Dodano
11.06.2003 10:06:50
Jest znany spór na świecie,który procesor jest lepszy.Intel jest związany z Microsoftem,więc ma więcej zwolenników.
Czy jest lepszy?
tire
Dodano
11.06.2003 10:06:50
Tyle źe....
Athlon o zegarze 1,5 GHz ma wydajność P4 1,8GHz.
Co byś wybrał? P4 2GHz czy Athlona XP 1,67 GHz?
Na pewno Pentium bo "szybszy". A to nie prawda, bo mają porównywalną moc. Po prostu antek wykonuje więcej operaji na cykl zegara.
SLAY3R
Dodano
11.06.2003 03:34:39
Zgadza sie ten procesor ma 1.53G , to juz wiem , Podawanie samem nazwy procesora 1.800+ jest zwyklum nieuczciwym chwytem reklamowym. Moim zdaniem powinno sie podawac prawdziwa wartosc procerora.

Pozdrawiam
Zulus_JG
Dodano
11.06.2003 02:51:23
Tak,z Athlonem tak jest.Nie ma to przełoźenia na oznaczenia Intela,gdzie 1800 to 1,8 GHz.
Jetem tego samego zdania,jeźeli chodzi o prędkość pracy procesora,systemu i wreszcie komputera.
Takźe uwaźam,źe instalowanie zbednego oprogramowania na tzw.wszelki wypadek jest po prostu głupotą.W większości znacznie to spowalnia system,a instalowanie wszelkich "beta" powoduje niekorzystne zmiany oraz wydarzenia i konflikty.

Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano
10.06.2003 10:30:20
Tak,z Athlonem tak jest.Nie ma to przełoźenia na oznaczenia Intela,gdzie 1800 to 1,8 GHz.
Jetem tego samego zdania,jeźeli chodzi o prędkość pracy procesora,systemu i wreszcie komputera.
Takźe uwaźam,źe instalowanie zbednego oprogramowania na tzw.wszelki wypadek jest po prostu głupotą.W większości znacznie to spowalnia system,a instalowanie wszelkich "beta" powoduje niekorzystne zmiany oraz wydarzenia i konflikty.

Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano

Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano
Zulus_JG
Dodano:
10.06.2003 02:51:06
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1