Co jest grane?? [manipulacja mnożnikiem/fsb - beep]
Na wstepie Chcialem powiedziec ze pisze ten watek tutaj bo przy sprzecie nie mialem takiej opcji ...
A moj problem jest nastepujacy .. Dzisiaj przy probie wlaczenie komputera slyszalem tylko dlugi powtarzajacy sie dzwiek biosu (beeper) po kilku godzinach kopania do szedlem do czegos takiego:
Po zresetowaniu biosu na zworkach plyty glownej ... komputer odpala sie normalnie .. lecz gdy dam aby bios ustawil sie optymalnie to problem sie powtarza ... Po glebszym przyjzeniu sie biosu i wielu testach zwiazanych z manualnym konfigurowaniem biosu .. problem ten powtarza sie gdy ustawie mnoznik CPU na taki sam jaki robi to bios przy ustawieniach optymalnych czyli 166 (mam zakres od 100 - 250)
Dodam ze moja plyta do EPOX 8K9A7I a procesot to AMD Sempron 2500 +
Czym moze byc spowodowany ten problem ?? Ktos pomoze ??
Zmiana tytułu + przenosiny.
Bobi
Zmiana tytułu + przenosiny.
Bobi
Odpowiedzi: 1
Avebox:.. Po glebszym przyjzeniu sie biosu i wielu testach zwiazanych z manualnym konfigurowaniem biosu .. problem ten powtarza sie gdy ustawie mnoznik CPU na taki sam jaki robi to bios przy ustawieniach optymalnych czyli 166 (mam zakres od 100 - 250)
poustawiaj na auto ,deflaut ,może coś namieszałeś z mnożnikiem proca?
Strona 1 / 1
wlasnie nie bardzo bo caly czas wszystko gralo OK ... od dzisiaj rana jest taki problem ... wszystko dziala ok .. dopiero przy probie podwyzszenia mnoznika z najmniejszego mozliwego na jaki kolwiek dzieje sie to samo ... <br /> <br />moze to byc awaria procka ??
Jasne żeby było jak chcesz go podkręcić?<br>
w biosie moznik ustawiam na obojetnie jaka wartosc ... tylko najnizsza dziala 100 wszystkie od 101 w gore juz wywoluja sygnal beepera .. :/
A mnożnik procesora ?<br>Wyjmij baterię na 5-6 minut zresetuje bios ,zobaczymy.<br>Może wyje bo napięcie nie takie temperatura ,jak ustawisz 133 i mnożnik proca fabryczny to komp chodzi stabilnie ale wyje czy wogóle nie odpala?<br>Jakieś błędy , sprawdż everestem <br>
ustawiam mnoznik proca na wiecej niz 100 to sie wogole nie odpala i jest sygnal beepera ... jedynie pomaga reset biosu na zworkach JCMOS. Do tego wszystkiego przy mnozniku 100 komp jakos chodzi lecz srednia raz na godzine sam sie restartuje i juz nie odpala ...wtedy znowu musze reset na JCMOS i po odpaleniu kompa jest uruchomiony proces "savedupm" <br /> <br />Podejrzewam ze wysial mi procesor ale moge sie mylic ...
Sprawdż na zmianę swoj proc w innej płycie ,inny proc na swojej to coś wyjaśni.<br>