Co dalej robić – help!!!
Chcialem sobie nowy bios zainstalowac i w trakcie tego wystapil blad. Po zresetowaniu kompa niestety nie odpalil – komunikat – bledna suma kontrolna – nie chce mi przyjac niczego z dyskietki – tzn uruchamia sie awdflash i tyle – kaze czekac ale nic sie nie dzieje. Czy ktos moglby cos doradzic jak wpakowac ten cholerny bios ?? :(
Odpowiedzi: 11
W kazdym razie dzieki widze ze mozna na was liczyc w razie potrzeby – i o to przeciez chodzi THX
Super – dzieki za podpowiedzi – to wszystko o czym mowicie tez wiem – czytam troche roznych postow poza tym tez troszeczke literaturki :) – ale znalazlem w serwisie gostka ktory mi nie nawijal makaronu na uszy – chcial pomoc ale nie mial za duzo czasu – a mnie komp byl potrzebny jak tlen do zycia wiec sprzedalem caly badziew – stara plyte z prockiem i zrobilem sobie nowego kompa – z duronka 700 przesiadlem sie na athlona 1600+XP – nie jest to szczyt mozliwosci i techniki ale dla mnie spox – na dzisiaj wystarczy :)
to jak np. ja bym byl kompletnie zielony z tego typu rzeczy , to bym wzial ze soba najpierw jakiegos kolesia , ktory wiedzialby o co chodzi (chodzi np. o te przywrocenie biosu) , – to by na pewno tak nie kozaczyli ci z servisu , gdyby sie powiedzialo ze problem byl do rozwiazania w bardzo prosty sposob , a oni sobie kase nabijaja przez to ze uzytkownik "zielony" zazwyczaj ulegnie"profesjonalnym" wypowiedziom serwisanta, nieewiedzac doslownie nic o czym on pieprzy – wiec rada dla wszystkich – jezeli nei jestescie pewni czy problem jest do rozwiazania w serwisie i zeby zapobiec ewentualnym stratom kasy przez "profesjonalna " wypowiedz servisanta , radze wziasc ze soba osobe ktora zna sie wystarczajaco na takich rzeczach .........
No tak,
ale mi się rozchodzi o to źe taki facio w servisie sobie pomyśli poco updateować bios skoro moźna gościowi wcisnąć kichę źe nic się juź nie da zrobić i źe trza kupic nową płytę(sam to słyszałem).
ale mi się rozchodzi o to źe taki facio w servisie sobie pomyśli poco updateować bios skoro moźna gościowi wcisnąć kichę źe nic się juź nie da zrobić i źe trza kupic nową płytę(sam to słyszałem).
Slay3r a jak myslisz – oni robia wlasnie update biosa Tą metodą , wiec samemu mozesz otworzyc serwis gdzie sie przywraca popszednia konf. biosu
PS: ta metoda jest Hardcore ale jak nie mash kasy to jest to dopre wyjscie
Szczególnie jeźeli w nierzetelnym servisie powiedzą ci źeby kupić nową płytę.
po co serwisy ??? jak mi sie bios spieprzyl to wzialem poszukalem qmpla ktory ma kostke o tej samej budowie co ja i wzialem zrobilem tak:
odpalilem jego kompa i sie zaladowal mu w DOS'ie...... nastepnie wiedzac ze w tym momencie gdy komp jest w DOSIE (w windzie tesh) to zadne napiecie nie jest przesylane na kostke biosowa (przesylane jest tylko wtedy gdy bios startuje i gdy sie go wgrywa) , – wyciagnolem ja na wlaczonym kompie i wlozylem swoja (uwazajac baaaardzo mocno przy tym ) zaladowalem AWD'ka wgralem stary swoj bios , wylaczylem qmpla kompa , wyciagnolem biosa swojego , wlozylem jego biosa do kompa , poszedlem do domq z bananem ze nie bede musial placic jakim frajerom z servisu , wlozylem swoja kosteczke i pieknie mi sie odpalil komp...................proste
odpalilem jego kompa i sie zaladowal mu w DOS'ie...... nastepnie wiedzac ze w tym momencie gdy komp jest w DOSIE (w windzie tesh) to zadne napiecie nie jest przesylane na kostke biosowa (przesylane jest tylko wtedy gdy bios startuje i gdy sie go wgrywa) , – wyciagnolem ja na wlaczonym kompie i wlozylem swoja (uwazajac baaaardzo mocno przy tym ) zaladowalem AWD'ka wgralem stary swoj bios , wylaczylem qmpla kompa , wyciagnolem biosa swojego , wlozylem jego biosa do kompa , poszedlem do domq z bananem ze nie bede musial placic jakim frajerom z servisu , wlozylem swoja kosteczke i pieknie mi sie odpalil komp...................proste
Pamietaj na przyszłosc ze jesli robisz update biosu i nie miałes z tym doswiadczenia to lepiej zostawic to w spokoju.Albo przyprowadzic kolege ktury juz posiada w tym kierunku duze doswiadczenie.U mojego kolegi taka zabawa kosztowała go 2 tygodnie oczekiwania poniewaz musiał oddac kompa do serwisu bo nic innego sie nie dało z nim zrobic.Oczywiscie mam nadzieje ze wgrałes poprawny BIOS dla swojej płytki.Zycze powodzenia mam nadzieje ze ci sie uda. 8)
Pamietaj na przyszłosc ze jesli robisz update biosu i nie miałes z tym doswiadczenia to lepiej zostawic to w spokoju.Albo przyprowadzic kolege ktury juz posiada w tym kierunku duze doswiadczenie.U mojego kolegi taka zabawa kosztowała go 2 tygodnie oczekiwania poniewaz musiał oddac kompa do serwisu bo nic innego sie nie dało z nim zrobic.Oczywiscie mam nadzieje ze wgrałes poprawny BIOS dla swojej płytki.Zycze powodzenia mam nadzieje ze ci sie uda. 8)
zlikwiduj wpis "/r" i zobacz wtedy BTW: nie wiem jak to tam jest z AWD ale po jakims czasie wcisij F1
na dyskietce systemowej mam w autoexecu wpis awd780.exe awdbios.bin /py /sn /r
po wystartowaniu dyskietki i zaladowaniu programu do flashowania biosu nic si nie dzieje :(
po wystartowaniu dyskietki i zaladowaniu programu do flashowania biosu nic si nie dzieje :(
Strona 1 / 1