CloneCD, Nero, CDex

Wszystko fajnie było ale się skończyło. Po zainstalowaniu bez problemów. Był to oczywiście "oryginał" :wink: :D ale nagle przestał działać CDex. Nie da sie uruchomić. Sygnalizuje problem z ASPI. Nic nie zmienialem ani nie kasowalem. Samo sie zrobiło. Mój koleś ma ten sam problem ale inny komunikat "need Windows original wnaspi32" a nie uruchamia mu sie nero i cloneCD. Moźe to brak aktywacji ? Ale nie waźne... Waźne jest jak to przeskoczyć. Z góry thx. Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 7

Niestety Beton, ale chyba źle zinterpretowałeś mój post. Moje odpowiedzi na twoje pytania znajdują się juź w moim poprzednim pości.
leopold
Dodano
17.12.2002 15:10:02
jezeli chodzi o zgrywanie muzy to najlepszym dla mnie jest plugin do WMP8 , ktory konwertuje w locie z Audio na mp3 – co skraca czas oczekiwania

wracajac do ASPI:

leopold – napisalem przed drugim cytatem ze teraz "problemy z ASPI" ten drugi cytat zamiescilem z mysla ze ktos sie nagle odezwie ze ma problemy z aspi , to moze sobie ten cytat przeczytac :)

leopold – zauwaz ,skoro XP nie ma wbudowanego ASPI , to jak na przyklad moze on zgrywac plyty Audio na WMA? czyli wniosek jest taki ,ze podstawowe instrukcje ASPI sa zintegrowane z XP'kiem , lecz rozszerzone , ktore na przyklad obslugiwac moze CDeX, to nalezy doinstalowac recznie .....
B3T0N
Dodano
17.12.2002 01:39:49
jezeli chodzi o zgrywanie muzy to najlepszym dla mnie jest plugin do WMP8 , ktory konwertuje w locie z Audio na mp3 – co skraca czas oczekiwania

wracajac do ASPI:

leopold – napisalem przed drugim cytatem ze teraz "problemy z ASPI" ten drugi cytat zamiescilem z mysla ze ktos sie nagle odezwie ze ma problemy z aspi , to moze sobie ten cytat przeczytac :)

leopold – zauwaz ,skoro XP nie ma wbudowanego ASPI , to jak na przyklad moze on zgrywac plyty Audio na WMA? czyli wniosek jest taki ,ze podstawowe instrukcje ASPI sa zintegrowane z XP'kiem , lecz rozszerzone , ktore na przyklad obslugiwac moze CDeX, to nalezy doinstalowac recznie .....
B3T0N
Dodano
17.12.2002 01:39:49
dobzie dobzie biały pan :lol:
Sprawa jest bardzo nietypowa bo na początku chodziło. A potem u mnie i kolesia problem ze zgrywaniem muzy lub kopiowaniem.
U mnie komunikat cdex`a odsyła mnie na strone www.adaptec.com ale nie wiem po co bo nic tam nie znalazlem a i niego "NEED WINDOWS ORIGINAL WNASPI32"
Co zainstalować, skąd to ściągnąć itp...
skakanek
Dodano
17.12.2002 00:18:59
No wiesz Beton, zawsze moźna spróbować zainstalować ASPI, na pewno nie zaszkodzi.
Sytuacja jest co najmniej dziwna, bo np. Nero ma wbudowane ASPI.

Nie wiem czy zauwaźyłeś Beton, ale w drugiej części twojego cytatu nie ma słowa o Windowsie XP.
leopold
Dodano
16.12.2002 23:57:38
leopold:
Z tego co wiem XP nie ma zintegrowanego ASPI.

http://jamcomputerservices.com/fantom/downloads/aspi470_xp.zip

noooo racja ,ale jak XP wtenczas moze obsluzyc poprawnie dyski SCSI ??? przeciez musi byc tego jakas namiastka..... – nawet podczas jego instalki , laduje on sterownik SCSI .... a tutaj takie cus cytuje z cdrinfo.pl

W przypadku systemów opartych o linię NT problem z ASPI jest o wiele bardziej złoźony. Otóź w systemach tych nie mamy zainstalowanych źadnych sterowników ASPI. Jeźeli nie wierzycie moźna uźyć aspichk.exe zaraz po instalacji systemu by przekonać się, źe to co napisałem jest prawdą. W związku z tym, źe nie ma ASPI od razu moźemy przejść do instalacji pamiętając o tym systemy te potrzebuje następujących plików. Odpowiednia tabela znajduje się poniźej.

MS Windows 2000 ver. MS Windows XP ver.
WNASPI32.DLL 4.70 ASPIXP.SYS (32–bit) 4.70
ASPI32.SYS 4.70 WNASPIXP.DLL (32–bit) 4.70
WINASPI.DLL 4.60 ASPI64.SYS (64–bit) 4.70.8
WOWPOST.EXE 4.60 WNASPI64.DLL (64–bit) 4.70.8

Oczywiście w przypadku obu systemów moźemy skorzystać z najnowszych sterowników ASPI oznaczonych numerem 4.71.

Instalacja ASPI dla systemu MS Windows 2000 przebiega dokładnie tak samo jak to miało miejsce w przypadku MS Windows 98. Innymi słowy musimy uruchomić plik install.bat wraz z parametrem X86 – install.bat X86.

Natomiast w celu zainstalowania sterowników ASPI dla systemu MS Windows XP musimy skorzystać z innego parametru – XP32 – install.bat XP32. Równieź tym razem nie obejdzie się bez restartu komputera.

Poprawność instalacji ASPI pod kontrolą MS Windows XP oraz 2000 moźemy sprawdzić poprzez odszukanie następujących plików na dysku.

WINNTSYSTEMWINASPI.DLL
WINNTSYSTEMWOWPOST.EXE
WINNTSYSTEM32WNASPI32.DLL
WINNTSYSTEM32DRIVERSASPI32.SYS

Dodatkowo w rejestrze systemu powinny znajdować się poniźsze klucze:

[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesASPI32]
"ErrorControl"=dword:00000001
"Start"=dword:00000001
"Type"=dword:00000001
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesASPI32Parameters]
"ExcludeMiniports"=""

Oczywiście testy moźna równieź przeprowadzić za pomocą aspichk.exe. W przypadku gdy instalujesz sterownik w wersji 4.71 musisz uźywać aspichk.exe który dołączony jest do archiwum sterownika.

a tutaj problemy z ASPI :

Życie byłoby nudne gdyby nie problemy i przeciwności które nas spotykają. Zasadę tę moźna spokojnie przenieść na grunt komputerów. Bez problemów korzystanie z komputera byłoby nudne a ja nie miałbym o czym pisać :. W przypadku sterowników ASPI równieź moźemy napotkać pewne problemy. Dokładniej mówiąc moźe zdarzyć się sytuacja gdy sterowniki będą poprawnie zainstalowane, aspichk.exe zakomunikuje, źe wszystko jest OK a niektóre programu nie będą widziały napędu CD–ROM czy teź nagrywarki.

Przyznam się, źe mnie równieź spotkało coś takiego. Sterowniki ASPI zainstalowane poprawnie, aspichk.exe nie zgłasza błędów a ClonyXXL oraz EAC nie widzi urządzeń wpiętych do kontrolera IDE. Ciekawostką jest to, źe urządzenia podłączone do kontrolera SCSI działają poprawnie. W chwilach gdy jesteśmy juź bliscy wyrzucenia komputera przez okno w związku z zaistniałymi problemami bardzo pomocny moźe okazać się pakiet o nazwie ForceASPI 1.7.

Rozwiązywanie problemów rozpoczynamy od pobrania odpowiedniego pliku z internetu i rozpakowania go na dysku twardym. Następnie musimy uruchomić plik o nazwie killaspi.bat. Dzięki temu usuniemy wszystkie wpisy związane z ASPI w posiadanym systemie operacyjnym. Po skasowaniu starych wersji sterowników konieczny jest restart komputera. Moźe się tak zdarzyć, źe system nie będzie chciał się podnieść po tej operacji ale w takim przypadku wystarczy uruchomić komputer w trybie awaryjnym i wykonać resztę opisanych czynności. Teraz powinniśmy uruchomić plik o nazwie instaspi.bat dzięki czemu zostaną zainstalowane odpowiednie sterowniki w systemie. Koniecznie restartujemy komputer by wprowadzone zmiany odniosły skutek. Po uruchomieniu się MS Windows warto za pomocą aspichk.exe sprawdzić czy cały proces zakończył się sukcesem.

Opisany sposób rozwiązuje wiele problemów ze sterownikami ASPI i pomimo faktu, źe instalowane są sterowniki w wersji 4.60 moźemy go stosować w systemach MS Windows 98/ME/NT/2000

sorry za dlugi post :P
B3T0N
Dodano
16.12.2002 23:51:27
Z tego co wiem XP nie ma zintegrowanego ASPI.

http://jamcomputerservices.com/fantom/downloads/aspi470_xp.zip
leopold
Dodano
16.12.2002 23:20:53
skakanek
Dodano:
16.12.2002 23:15:38
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1