Ciekawy, niecodzienny problem - podgląd zawartości folderów
Tak się zastanawiam nad tym czemu Windows pokazuje nieaktualną zawartość folderu ze zdjęciami... Gdy mam ustawiony widok kafelki widać na nim fotki jakie są tam umieszczone. Ale zawartość się zmienia i jak widzę wtedy system nadal pokazuje na tej miniaturce folderu to co zostało już usunięte. Da się to jakoś odświeżyć, żeby było widać aktualną zawartość folderu?
Odpowiedzi: 6
I starł mój pilniczek do nosów :P
Zrobiłem tą metodę z rejestrem + zaznaczyłem w opcjach folderów Nie buforuj miniatur i działa pięknie.
-
[quote=Fenix189]tą[/quote]Tę. ;) Cieszę się, że pomogła. Btw, mnie w sumie również :mryellow:
-
[quote=XanTyp][quote=Fenix189]tą[/quote]Tę. ;) [/quote] Powinno być: "Zrobiłem TĄ metodĄ" lub "Zastosowałem TĘ metodę". Pozdrawiam
Za taki stan rzeczy jaki opisujesz, odpowiada włączona opcja buforowania miniatur i plik [b]thumbs.db[/b] tworzony w folderach w którym ustawiono widok na miniatury. Aby rozwiązać problem, najlepiej wyłączyć całkowicie tą nikomu niepotrzebną i zbędną opcję. W opcjach folderów wystarczy zaznaczyć opcję [i]"Nie buforuj miniatur"[/i], a następnie wyszukać na wszystkich dyskach pliki o nazwie "thumbs.db" (do tego trzeba niekiedy aktywować również opcję pokazywania wszystkich ukrytych i systemowych plików również w opcjach folderów). Potem dla pewności zrestartuj kompa i zobacz - problem powinien zniknąć :)
Pozdrawiam
k
Spróbuj [url=http://www.ks-ekspert.pl/artykuly/windows/rejestr-windows/2009/05/jak-ustawic-szybsze-odswiezanie-okien.aspx]tego[/url].
Nic nie daje.
A klawisz F5 ?
Strona 1 / 1