ciagly problem z kompem.....

Czesc!!! Mam ogramny klopot z kompem juz od dluzszego czasu nie moge pograc w gry a nawet ogladac filmow. Caly czas sie tnie, ciecie polega na tym ze najpierw zanika dzwiek a potem obraz. Probowalem wszystkiego(aktualizacja Biosu, wyczyscilem kompa z kurzu i smieci, sprawdzilem napiecia, wymienilem stery nawet zrobilem format). I nic.... Problemem napewno nie jest tryb PIO. Ostatnio stwierdzilem ze moze to byc dysk twardy. Wiec dlatego przysylam screena z HDtach.I czasami jak zmieniam tasmy na dyskach i cd–romach to jak dobrze trafie to moge pograc dluzej. Moze ma jest to wina zasilacza??Sprawdzilbym inny to ale nie mam jak.

Moj Komp:
Athlon XP 2000+
GeForce 440Mx
DDRAM 512
karta dzwiekowa integra
dysk 40GB

A oto ten sreen:

Dziekuje z gory.

Odpowiedzi: 18

masz racje pierwszy format nie pomogl dopiero reinstalacja bez formaty windowsa pomogla. Splyszalem o kolejnosci instalowania sterownikow. Dlatego zawsze instaluje je w nastepujacej kolejnosci:
1.servic pack 2
2.directX
3.karta muzyczna
4.sieciowka
5.USB
6.Chipset
7.grafa
Wlasnie o takiej kolejnosci gdzies wyczytalem.
Z tymi napieciami to nie wiem chyba sa dobre skoro inny zasilacz dawal takie same ale mierzylem je programem nawet dwoma, ale mogly sie one myslic.
pgluszek
Dodano
15.01.2006 21:39:11
a mnie dalej zastanawia odczyt ujemnego napiecia 12V. czemu jest w ok. 1,5V a nie 12V!!!?? poza tym twierdzisz, ze juz raz robiles format i nie pomogl. teraz jednak bylo inaczej i zauwazyles poprawe. byc moze chodzi tu o kolejnosc w jakiej instalujesz sterowniki. z doswiadczenia wiem, ze ma to konkretne znaczenie w przypadku laptopow, nie spotkalem sie jednak z taka sytuacja w przypadku komputerow stacjonarnych.
wojtas_k1
Dodano
15.01.2006 02:33:26
kilka dni temu do tego zaczely wyskakiwac niebieskie ekranu przeinstalowalem system bez formatu i problem znikl wiec byla to wina systemu a nie sprzetu choc chcialbym wiedziec czemu tak jest. syfu napewno nie mialem na kompie.
pgluszek
Dodano
14.01.2006 23:22:36
Pamięć szwankuje? Sprawdzisz np. programem GoldMemory.
spiderko
Dodano
08.01.2006 20:05:15
Sprawdzilem na innym zasilaczu od kumpla i jest to samo dodadkowo zmienilem karte graficzna i to wszystko nie pomoglo. Nie wiem moze podajcie mi jakies programy sprawdzajace dysk twardy do wam przesle screena. Moze masz racje ze program odczytujacy napiecia nawala bo na innym zasilaczu napiecia byly prawie identyczne tylko lekkie zmiany.
pgluszek
Dodano
08.01.2006 17:23:18
pgluszek:
Co od napiec jest w 100% pewny ze sa dobrze odczytane.

Odczytane przez Ciebie , moźe tak, ale czy dobrze przez czujniki? – wiele postów o tym jest źe jednak nie zawsze czujniki dobrze czytają , czy teź programy z nimi wspólpracujące. Chcesz mieć miarodajne dane ? – uźyj miernika przy zapuszczonym procesie, który zabiera duźo zasobów , i zwiększenie zapotrzebowania na prąd powoduje.
Seeker
Dodano
08.01.2006 16:56:09
Co od napiec jest w 100% pewny ze sa dobrze odczytane. Odlaczenie cd–romow i podpiecie dysku na secondary nic nie pomoglo.
pgluszek
Dodano
08.01.2006 12:35:29
pgluszek:
I czasami jak zmieniam tasmy na dyskach i cd–romach to jak dobrze trafie to moge pograc dluzej.

ja mialem cos takie z moja stara plyta CVS993; okazalo sie ze kontroler głownego IDE mi siadl. Wszystko chodzilo ale komp się zacinał i zawieszał strasznie.
ja bym sygerował do secondary IDE podłączyć dysk mastera i nie podłączać nic więcej... jeźeli bedzie lepiej to znaczy, źe padł Ci kontroler
biciq
Dodano
07.01.2006 20:15:27
Kurde masz tak pokopane napięcia, źe podejrzewam, źe to program odczytujący je nie działa prawidłowo. Nie jestem specem od sprzętu, ale moim zdaniem to komp wogóle nie powinien się uruchamiać przy czymś takim.

Inni polecali do sprawdzania napięć program Everest. Moźe na nim wyszłoby Ci inaczej...

I poczekaj, moźe wypowie się ktoś kompetentny, to powie czy to napewno zasilacz (ja bym tak właśnie obstawiał), czy moźe coś innego.
aachi
Dodano
07.01.2006 19:16:27
Kurde masz tak pokopane napięcia, źe podejrzewam, źe to program odczytujący je nie działa prawidłowo. Nie jestem specem od sprzętu, ale moim zdaniem to komp wogóle nie powinien się uruchamiać przy czymś takim.

Inni polecali do sprawdzania napięć program Everest. Moźe na nim wyszłoby Ci inaczej...

I poczekaj, moźe wypowie się ktoś kompetentny, to powie czy to napewno zasilacz (ja bym tak właśnie obstawiał), czy moźe coś innego.
aachi
Dodano
07.01.2006 19:16:27
Nie znam sie na tych napieciach. Ale mozecie mi powiedziec z reka na sercu ze to zasilacz?? Bo wydatek 80zl jest dla mnie pewnym problemem. A jesli juz tak to jaki mi polecacie i gdzie go kupic??
pgluszek
Dodano
07.01.2006 17:59:10
Myślę,źe zasilacz Ci nie wyrabia i tyle. Sam zobacz na te napięcia i oceń...
piątas
Dodano
07.01.2006 16:46:44
nie, nie ma pomolki ale rzuce screen dla upewnienia...
pgluszek
Dodano
07.01.2006 16:39:18
pgluszek:
...–12V – 1,54V...

Rozumiem, źe tutaj zapomniało Ci się 2 dopisać po jedynce?
aachi
Dodano
07.01.2006 15:52:03
Wina napewno nie lezy w sterownikach i Direct, gdyz probowalem milionow kombinacji. Zmiana gniazdka tez nie pomogla. Tasmy tez sa dobre bo sprawdzalem na innych. Podam napiecia i temp moze one cos wam powieda:
VCORE 1,65V
+3,3V – 3,17V
+12V – 12,16V
+5V – 4,87V
–12V – 1,54V
–5V – 2,34V
+5VSB – 5,48V
VBAT – 0,006V

Temperatury:
temp1–35C
temp2–28C
HDO–25C

Niestety nie dysponuje takimi sumami by w ciagu kilku dni kupic sobie nowy zasilacz lub dysk:(((( Wiec prosze o pomoc!!!!
pgluszek
Dodano
07.01.2006 15:41:48
I czasami jak zmieniam tasmy na dyskach i cd–romach to jak dobrze trafie to moge pograc dluzej. Moze ma jest to wina zasilacza??

Miałem podobny ("Czary z taśmami") problem i co prawda stwierdziłem, źe dysk mi siada i konieczna będzie wymiana (czego i u Ciebie moźna się spodziewać) jednak pomogło podpięcie listwy zasilającej do innego gniazdka. Poprzednio miałem na nim jeszcze telewizor. Obecnie skończyły się restarty i zawieszanie systemu. Pomyśl jednak o wymianie zasilacza i na wszelki wypadek waźne dane skopiuj na płyty.
Pozdrawiam
Adam
"Czary z taśmami"
antymac
Dodano
07.01.2006 12:41:17
pgluszek:
I czasami jak zmieniam tasmy na dyskach i cd–romach to jak dobrze trafie to moge pograc dluzej.

Nie wiem czy wypada zapytać , co się dzieje jak tą taśmą ..źle trafisz , ale mniejsza z tym.
Mam 3 , a moźe nawet ..4 pytania.
1. Steroniki do płyty instalujesz
2. Karta graficzna i procesor ma dobre chłodzenie?
3. DirectX masz nr który?

Jedyne co na teraz do głowy mi przechodzi , zainstalować sterowniki do:
płyty
karty graf
DirctX – wszystko z innego źródła niź masz teraz
Seeker
Dodano
06.01.2006 19:18:30
Ee... gdzie jest ten screen?

Spróbuj poźyczyć od kogoś te taśmy– moźe Twoje są uszkodzone?
Moze ma jest to wina zasilacza?

Podaj te napięcia .
UPDATE
Sorki, dopiero teraz zauwaźyłem ten download... Mnie te dane niewiele mowią, ale chyba nie o takie dane chodzi.
Przeskanowalbym ten dysk chkdsk lub SMART– moźe ma jakieś błędy lub bady?
klosik007
Dodano
06.01.2006 18:25:42
pgluszek
Dodano:
04.01.2006 21:26:12
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1