Ciągłe restarty systemu, brak dostępu do BIOS-a, niebieskie ekrany
Odpowiedzi: 19
-
Sam się sobie dziwię, że nie czytam ze zrozumieniem, ale pocieszające jest to, że koledzy przedmówcy również, hehe :mryellow: [quote=EuleEule]Wchodzę w BIOS i tam gdzie się ustawia boot mam dysk (ten na którym nie ma systemu!) jako pr.master, a CD jako sec.master. Nie mogę tego zminić bo +/- nie działa[/quote] Łapiecie ? IMO sprawa niedziałającej opcji w BIOS-ie jasna. Coby nie zmuszać głów Waszych szanownych do niepotrzebnego, bo szkodliwego dla zdrowia dymienia wyjaśniam na co wpadłem: kolega [b][u]EuleEule[/u][/b] usiłował kolejność bootowania zmieniać w miejscu wyświetlania konfiguracji dyskowej. Jeżeli się nie mylam, oczywiście. Kolego [b][u]EuleEule[/u][/b], kolejność bootowania zmieniaj w sekcji First boot, albo jakoś tak. Gdybyś podał typ Mobo jak sugerowaliśmy subtelnie to podalibyśmy Ci to dokładniej (albo typ BIOS-u). Jeżeli się jednak mylam w swoich rozważaniach głębokich to odrazu przepraszam urażonych.
-
[quote=EuleEule]Ok zrobiłem jak poleciłeś. Strasznie długo ładuje się autostart i nie mogę uruchomić tego panelu gdzie się odznaczało elementy autostartu czy to było cmg?[/quote] w "uruchom" wpisz msconfig
-
[quote=EuleEule]Ok z Biosem już nie ma problemu, ale system nadal się restartuje. Chodzi, chodzi po czym się zacina, nic nie idzie zrobić, czerwona dioda się bezustannie świeci, odzyskuje "świadomość" na dwie sekundy i pojawia się niebieski ekran z informacją o błędzie. Komputer się restartuje i są trzy opcje: 1. Dochodzi do momentu gdzie czyta coś z dysku (pojawia się nazwa dysku) i tutaj stoi, nic dalej się nie dzieje 2. Dochodzi do tego samego momentu, ale zamiast nazwy dysku są jakieś "fistaszki" 3. Przechodzi pkt. 1 ale przed rozpoczeciem ładowania Win zatrzymuje się na czarnym ekranie i stoi Mam zrobić format, czy można jakoś pomóc bez formatu?[/quote] Uruchom system w trybie awaryjny ppm na moj komputer->wlasciwosci->zakladka zaawansowane-> i odptasz automatycznie uruchom ponownie. Teraz jak wyskoczy BSOD to zapisz jego sygnature (te cyferki np. 0x0000....) i zapodaj tu lub szukaj w google
-
[quote=Razorek]żeby klawiatura USB w BIOSie nie działała to musiałaby być archaiczna płyta, chociaż tej opcji nie możemy wykluczyć. Ja bym się bardziej skupił czy kolega używa odpowiedniego klawisza do wejścia w BIOS. Nie zawsze jest to "Del". Ja się np. spotkałem z "F2".[/quote] Widzisz klawiatore USB dzialac bedzie ale dopiero po uruchomieniu systemu. Wczesniej niema wsparcia ze storny biosu wiec nie zadziala. Podepnij klawe PS2 i zaznacz w biosie opcje "USB keybord(czy jakos tak)" na ENABLED i teraz klawa ma wsparcie ze strony biosu i powinna ruszyc zaraz po starcie.