ciagle resety komputera :–(

niedawno padl mi moj satry komputer tzn siadla plyta glowna bardzo po nim ie plakalem bo to byl juz wysluzony sprzet... teraz mam nowy a z nim same problemy :x a wiec moj sprzet to plyta abit NF7–S procesor Mobile Athlon XP–A 2800+ podkrecony na 3200+ (ma zmieniony mnoznik magistrala nie byl pokrecany) karta grafiki Radeon 9800 256MB\256bit stary dysk twardy samsuga 20GB ram 512MB 2 x 256 w dualu tylko ze jedna kosc jest 400MHz a druga 333MHz ale jak bios startuje to jest napisane ze ram chadzi na 333MHz wiec niby wszystko ok tylko wlasnie nie mam pojecia dlaczego komp potrafi mi sie zresetowac w najmniej oczekiwanym momencie czasami jak jest obciazony np wywala mi sie w 3Dmarku a czasami poprostu na puplicie wie ktos maze co jest grane?? moze cos w biosie trzeba zmienic moze pamieci sie gryza?? (sa tej samej firmy ale maja inne taktowanie, ale czy to przeszkadza myslalem zawsze ze najwyzej beda chodzic obie kosci z nizsza czestotliwoscia) rece mi opadaja boje sie ze moze byc jakis konflikt ale w windowsie nic mi nie wykazuje niby jest wszystko ok...

Odpowiedzi: 12

chyba znalazlem problem wyciagnelem z pci karte avermedia DVB–S i jak narazie komp sie nie zresetowal chodzi juz ok 20h bez przerwy co prawda byl nie obicazony tylko z netu sie sciagalo ale wczesniej wywalal sie nawet przy sciaganiu wiec teraz powinno byc ok, ale nie wiem zarzuce tesu obciazajace komp i sie obaczy co sie bedzie dzialo a dostepu do podobnego kompa niestety nie mam i musz radzic sobie sam
uss_aro
Dodano
22.10.2005 23:13:20
Zobacz jeszcze, kierując się instrukcją z FAQa (mettal podawał namiar), co mówi "Podgląd zdarzeń" – moźe tam będzie jakaś wskazówka. Zwróć uwagę na czas podany w tym podglądzie, kaźda sytuacja w systemie jest precyzyjnie określona w czasie.
Bardzo dobrze by było mieć w takim przypadku dostęp do komputera o podobnej konfiguracji (typ socketa, moc zasilacza) i zobaczyć po podmianie np. zasilacza, pamięci, płyty głównej jak system się zachowuje.
spiderko
Dodano
22.10.2005 15:07:33
zwatpilem :? :? piszac poprzedniego posta zdazylem nacisnac wyslij i komp sie wylaczyl i nie bylo zadnego niebieskiego ekranu poprostu reset, nie wiem co jest grane :?: :!: sprawdzilem antyvirusem(AntiVir XP) z dzisiejsza baza danych czy aby jakis vir sie nie przyplatal i miesza ale nic nie znalazl... sprawdzalem tez czy nie ma czasami jakis adware czy spyware ale tez nic nie znalazlo(Ad–Aware SE Personal)postawie jeszcze raz system porobie wszstkie mozliwe testy ktore mi tu proponowaliscie a pozniej jak to nie pomoze to sie zastrzele :( :(
uss_aro
Dodano
22.10.2005 00:42:02
mam program do monitorowania pracy plyty glownej (program od producenta plyty glownej) i jesli jest tam cos nie tak czy to z napieciami czy z temperatura to wywala ostrzezenie(pika z glosnika systemowego) teraz mam dokladnie 3.35V program stratuje z windowsem i mi nie pika wiec napiecia musza byc w normie
uss_aro
Dodano
22.10.2005 00:28:51
zasilacz trzyma napiecia dobrze nawet przy obciazonym kompie +3.3V, +12V i +5V moga sie odchylic max 0,2V wiec chyba nie jest zle

Te napięcia sprawdzałeś, czy to opinia sprzedawcy ?
Te odchylenie 0,2V w przypdaku napięć 12V i 5V jest w normie, natomiast linia 3,3V moźe poruszać się w marginesie 3,15–3,45V, przekroczenie tego wykracza juź poza 5% tolerancje.
spiderko
Dodano
21.10.2005 19:59:44
zasilacz trzyma napiecia dobrze nawet przy obciazonym kompie +3.3V, +12V i +5V moga sie odchylic max 0,2V wiec chyba nie jest zle
jesli chodzi o bledy to wylaczylem opcje zeby komp sie uruchamial ponownie i byl tzw bluescreen, no raz nawet jak sie komp wywalil pojawil sie ten niebieski ekran... tyle tylko ze nic na nim nie bylo... tylko niebieski ekran i koniec, wiec ja juz jestem glupi i nie wiem co sie dzieje
jesli chodzi o temeratury to temperatura na procku nieobciazonym ok 42 stopnie przy obciazonym tak do 57 stopni co na AMD nie jest niczym nadzwyczajnym
temperatura systemu ok 3) stopni przy nie obciazonym kompie i do 38 przy obciazonym (mam niezamknieta obudowe i dodatkowe wiatraki)
jesli chodzi o pzostale rady to wlasnie je wprowadzam w zycie jak juz wszystko pozmieniam to napisze jaki przynioslo to skutek
zdieki za odpowiedzi
uss_aro
Dodano
21.10.2005 18:50:02
Jakie błedy wywala,podaj.

Temperatury wszystkiego.

Dysk sprawdź narzędziami producenta

Załóź nową taśmę sygnałową dysku.

Zresetuj bios na default i ustaw tylko co trzeba,zapisz bios Save.

zrobilem testy programem memtest prawie pol godziny i zero zadnych bledow wiec pamiec chyba odpada

To w memteście86 nawet jednego przebiegu nie było,minimum 2 do 3 godzin – i nie jest to gwarancja źe pamięc jest dobra – naleźy załoźyć jeden moduł inny sprawny.

Moźliwe równieź źe jest konflikt między pamięciami lub płytą główną – naleźy sprawdzić na jednym sprawnym module,obsadź I bank.

Program Everest lub pomiar napięć.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9809

Szkodniki

System i sterowniki,programy.

Więc duźo tego i naleźy sprawdzić wszystko.
JNJN
Dodano
21.10.2005 17:29:19
Podaj jakie masz napięcia na tym wynalazku, niesłusznie nazwanym zasilaczem. Program Everest podaje takie dane, waźne są linie +3.3V, +12V i +5V. Szkoda źe nie poradziłeś się na jakimkolwiek szanującym się forum komputerowym odnośnie zakupu zasilacza.
spiderko
Dodano
21.10.2005 16:11:05
zrobilem testy programem memtest prawie pol godziny i zero zadnych bledow wiec pamiec chyba odpada
uss_aro
Dodano
21.10.2005 03:13:36
zasilacz mam nowiutki dzis zainstalowany Q–TEC 400W
oips mozna znalesc tu
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67996627
testy zaraz zrobie tylko musze znalesc te programiki
uss_aro
Dodano
21.10.2005 02:29:39
Najpierw przeczytaj w przyklejonym FAQ o wywolywaniu BSODa

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29728#faq1

Sprawdz pamieci memtestem lub goldmemory.

Jaki zasilacz napedza ta twoja machine ?
mettal
Dodano
21.10.2005 01:48:46
Na początek:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29033#faq2
MetaVirus
Dodano
21.10.2005 01:48:17
uss_aro
Dodano:
21.10.2005 01:40:10
Komentarzy: