Ciagle pady systemu 0x00000050 zaraz po starcie Windows
Od kilku dni mam przykre pady systemu, konczace sie "blue screenem" z komunikatem :
STOP: 0x00000050 (0xF8C9B000,0x00000000,0x81218B4C,0x00000000)
Dzieje sie tak zawsze od razu po zaladowaniu systemu – system sie laduje, pokazuje sie pulpit, ikonki, odpalaja sie programy rezydentne (antywirus, monitor plyty glownej... itp), po czym nastepuje pad.
Dzieje sie tak w polowie przypadkow startu systemu.
Powylaczalem wszystkie rezydenty (firewall, ad–aware, antywira, asus pc probe) – nie pomoglo.
Jest to o tyle dziwne, ze jeszcze przedwczoraj wszystko bylo OK !
Wymienilem zasilacz z 300W "no name" ma 420–tke Chiefteca.
Sadzilem ze to wina dziadoskiego zasilacza. Bez zmian, system wywala sie tak samo.
Temperatura procesora w/g czujnikow na plycie glownej to od 56 do 63 stopni. Nic nie jest podkrecone.
Dysk twardy Maxtor (nowy, kupiony 2 tygodnie temu), byl formatowany juz kilka razy, po czym wrzucany obraz systemu zgrany Ghostem (z czasu, kiedy jeszcze system nie padal). To tez nie pomaga. Po restarcie systemu na 90% zobacze Blue Screena.
Pamiec tez wydaje sie byc sie OK.
Testowala sie cala noc, ponad 6 godzin programem GoldMemory, wykonalo sie 5 przebiegów testu. Test "passed", błedów zero. Dzis jeszcze zapuszcze memtesta86, ale tez podejrzewam ze bedzie OK.
Co jeszcze moze byc ?
Wezme dzis z roboty inny dysk i inna pamiec, przeloze, wgram obraz systemu i sprawdze na tych elementach. Przelacze tez grafike na AGPx2, wylacze VPU Recover w sterownikach. A moze to cos z cachem sie dzieje ?
System jeszcze kilka dni temu z tym samym sprzetem i na tych samych sterownikach pracowal stabilnie. Nie zmienialem Catalystow, nie wgrywalem zadnych poprawek, nie zmienialem tez zadnych kodekow w systemie. Pady pojawily sie nagle i dla mnie bez zadnego powodu.
Moja konfiguracja kompa to :
Athlon Xp 2200+, Asus A7V133 RAID, 512 MB Ram Kingston, Hercules Radeon 8500 128 MB, Sound Blaster Live!, karta TV Leadtek Winfast Expert, DVD Asus, CDRW Plextor, skaner Umax Astra, zasilacz Chiefteca 420W.
Dzieki Google udalo sie wyszukac kilka podobnych przypadkow, ale w nich zwisy mialy miejsce zazwyczaj podczas gier. Jednak nie bylo podanego rozwiazania tego problemu.
Dzieki za jakies pomysly
Daniel
Dzieje sie tak zawsze od razu po zaladowaniu systemu – system sie laduje, pokazuje sie pulpit, ikonki, odpalaja sie programy rezydentne (antywirus, monitor plyty glownej... itp), po czym nastepuje pad.
Dzieje sie tak w polowie przypadkow startu systemu.
Powylaczalem wszystkie rezydenty (firewall, ad–aware, antywira, asus pc probe) – nie pomoglo.
Jest to o tyle dziwne, ze jeszcze przedwczoraj wszystko bylo OK !
Wymienilem zasilacz z 300W "no name" ma 420–tke Chiefteca.
Sadzilem ze to wina dziadoskiego zasilacza. Bez zmian, system wywala sie tak samo.
Temperatura procesora w/g czujnikow na plycie glownej to od 56 do 63 stopni. Nic nie jest podkrecone.
Dysk twardy Maxtor (nowy, kupiony 2 tygodnie temu), byl formatowany juz kilka razy, po czym wrzucany obraz systemu zgrany Ghostem (z czasu, kiedy jeszcze system nie padal). To tez nie pomaga. Po restarcie systemu na 90% zobacze Blue Screena.
Testowala sie cala noc, ponad 6 godzin programem GoldMemory, wykonalo sie 5 przebiegów testu. Test "passed", błedów zero. Dzis jeszcze zapuszcze memtesta86, ale tez podejrzewam ze bedzie OK.
Co jeszcze moze byc ?
Wezme dzis z roboty inny dysk i inna pamiec, przeloze, wgram obraz systemu i sprawdze na tych elementach. Przelacze tez grafike na AGPx2, wylacze VPU Recover w sterownikach. A moze to cos z cachem sie dzieje ?
System jeszcze kilka dni temu z tym samym sprzetem i na tych samych sterownikach pracowal stabilnie. Nie zmienialem Catalystow, nie wgrywalem zadnych poprawek, nie zmienialem tez zadnych kodekow w systemie. Pady pojawily sie nagle i dla mnie bez zadnego powodu.
Moja konfiguracja kompa to :
Athlon Xp 2200+, Asus A7V133 RAID, 512 MB Ram Kingston, Hercules Radeon 8500 128 MB, Sound Blaster Live!, karta TV Leadtek Winfast Expert, DVD Asus, CDRW Plextor, skaner Umax Astra, zasilacz Chiefteca 420W.
Dzieki Google udalo sie wyszukac kilka podobnych przypadkow, ale w nich zwisy mialy miejsce zazwyczaj podczas gier. Jednak nie bylo podanego rozwiazania tego problemu.
Dzieki za jakies pomysly
Daniel
Odpowiedzi: 17
Sprawa z pamieciami sie wyjasnila :)
Na 256'tce tez juz zaczely sie pojawiac "blue screeny". Choc wydaje mi sie ze zadziej. Zrobilem w sumie z 20 restartow kompa, zanim zobaczylem go po raz pierwszy.
Mam wiec juz pewnosc, ze RAM jest w pelni sprawny. 512'tke wlozylem do kompa w pracy, komp dziala juz na niej 2 dni i zero problemow.
Czyli to nie zasilacz i nie pamiec !
Zawze to juz jakas informacja :)
W sobote starannie przeinstaluje Winde.
Moim zdaniem to nie wina sprzetu tylko systemu.
Tym razem zapodam wersje WinXP PL SP1 (wczesniej byla bez SP1). Po kazdej zainstalowanej aplikacji bede robil testy, czy sie wywala czy tez nie.
Daniel
Na 256'tce tez juz zaczely sie pojawiac "blue screeny". Choc wydaje mi sie ze zadziej. Zrobilem w sumie z 20 restartow kompa, zanim zobaczylem go po raz pierwszy.
Mam wiec juz pewnosc, ze RAM jest w pelni sprawny. 512'tke wlozylem do kompa w pracy, komp dziala juz na niej 2 dni i zero problemow.
Czyli to nie zasilacz i nie pamiec !
Zawze to juz jakas informacja :)
W sobote starannie przeinstaluje Winde.
Moim zdaniem to nie wina sprzetu tylko systemu.
Tym razem zapodam wersje WinXP PL SP1 (wczesniej byla bez SP1). Po kazdej zainstalowanej aplikacji bede robil testy, czy sie wywala czy tez nie.
Daniel
Jeźeli masz dwa banki włóź do 1 256 a do 2 512 i zobacz co się dzieje.Moźe warto sprawdzić tą 512 na testerze w serwisie, to źe ona pracowała z inną płytą o niczym nie świadczy.Ja osobiście bym to sprawdzał na minimalnej konfiguracji komputera z wgranym czystym systemem.Jak to nic nie da to zostawić 256 pamięci lub zainwestować w nową płytę główną. Nic więcej nie pomogę
Nie nie, obie pamieci (zarowno 512 jak i 256) to Kingstony. Ta 512tka siedziala u mnie w kompie juz ze 3 lata. Nigdy nie mialem z nia problemow. Caly czas dziala na takich samych ustawieniach BIOSu – nic nie zmienialem. Nie jest podkrecona, ustawiona jest zgodnie ze swoimi parametrami na CL3. Ustawienia RAMu mam na "optimal" czyli ze wskazaniam na predkosc. Ale jak zaczelo sie "wywalas", to testowalem rowniez na "normal" (czyli ustawienia stabilne) i to nie pomoglo. Zadnej roznicy, na ustawieniach stabilnych tez sie wywala.
Oczywiscie BIOS dla swietego spokoju moge flesznąć.
Nowej wersji oczywiscie nie ma, bo to starawa plyta.
Ostatnia wersja wyszla ze 2 lata temu. Oczywiscie mam wgrana najnowsza.
Daniel
Oczywiscie BIOS dla swietego spokoju moge flesznąć.
Nowej wersji oczywiscie nie ma, bo to starawa plyta.
Ostatnia wersja wyszla ze 2 lata temu. Oczywiscie mam wgrana najnowsza.
Daniel
I jeszcze jedno bios reset lub kasowanie, sprawdzić ustawienia pamięci w biosie, moźe pamięć noname i trzeba jej będzie zwiększyć czasy kosztem wydajności.
Moźe coś z płytą główną i kontrolerem pamięci, albo wziąść inny sprawny moduł 512 i sprawdzić.
No nie do konca :)
Bo jak znowu wsadze "stara" pamiec 512 MB, to nadal sie wywala system. Z 256 MB dziala stabilnie, zadnych problemow.
Ale jeszcze ciekawsze jest to, ze to 512 MB wlasnie wlozylem do kompa w pracy i ona tutaj dziala idealnie ! Zadnych zwisow, czy restartow.
Zapodalem tez na noc Memtesta86 – zero bledow. Wczesniej GoldMemory tez pokazywalo ze zero bledow.
I wez to badz madry i zgadnij o co tu wlasciwie chodzi :)
Daniel
Bo jak znowu wsadze "stara" pamiec 512 MB, to nadal sie wywala system. Z 256 MB dziala stabilnie, zadnych problemow.
Ale jeszcze ciekawsze jest to, ze to 512 MB wlasnie wlozylem do kompa w pracy i ona tutaj dziala idealnie ! Zadnych zwisow, czy restartow.
Zapodalem tez na noc Memtesta86 – zero bledow. Wczesniej GoldMemory tez pokazywalo ze zero bledow.
I wez to badz madry i zgadnij o co tu wlasciwie chodzi :)
Daniel
Tak jak radziłem wyczyszczenie złącz pamięci lub samo wyjęcie i włoźenie robi cuda. Moźe kolega odkurzał wcześniej komputer nieraz po tym zabiegu tak jest. Jeźeli Goldmemory w wersji 6.64 nic nie wykrył to na pewno nie zrobi tego memtest.
Tak jak radziłem wyczyszczenie złącz pamięci lub samo wyjęcie i włoźenie robi cuda. Moźe kolega odkurzał wcześniej komputer nieraz po tym zabiegu tak jest. Jeźeli Goldmemory w wersji 6.64 nic nie wykrył to na pewno nie zrobi tego memtest.
Zabawe zaczalem od wymiany pamieci.
I o dziwo to byl strzal w dziesiatke !
Na okolo 15 restartow kompa, nie ujrzalem zadnego "blue screena" !
Czyzby to pamiec mi walnela ?
Jednak zamiast 512 MB wlozylem 256 MB.
Wiec to nie musi byc na 100% ram, bo mozliwe rowniez, ze to cache ma problemy z buforowaniem pamieci z obszaru 256 – 512.
Za chwile znowu przekladam pamieci, zrobie kilkanascie restartow i sie okaze.
Jednak troche mnie dziwi, iz podejrzana pamiec przeszla wszystkie testy pozytywnie.
Wiec to nie musi byc na 100% ram, bo mozliwe rowniez, ze to cache ma problemy z buforowaniem pamieci z obszaru 256 – 512.
Jednak troche mnie dziwi, iz podejrzana pamiec przeszla wszystkie testy pozytywnie.
Zabawe zaczalem od wymiany pamieci.
Dzieki za podpowiedzi !
Tak tez uczynie.
Ale najpierw zapodam inny dysk i inny ram.
I zgram nowe stery do grafiki.
A noz to bedzie cos z tego... a to robota na chwile.
A jesli nie, to bede meczyl system, az cos wyjdzie.
Najgorsze jest to, ze to zabawa na wiele godzin, a u mnie nie za dobrze z czasem. Trzeba bedzie po nocach siedziec :D
Tak tez uczynie.
Ale najpierw zapodam inny dysk i inny ram.
I zgram nowe stery do grafiki.
A noz to bedzie cos z tego... a to robota na chwile.
A jesli nie, to bede meczyl system, az cos wyjdzie.
Najgorsze jest to, ze to zabawa na wiele godzin, a u mnie nie za dobrze z czasem. Trzeba bedzie po nocach siedziec :D
Coś nerwowo zrobiło się na forum, a takie przypadki naprawia się w 1h lub w dwa tygodnie, ale do rzeczy ja bym zrobił to tak: posprawdzał okablowanie, wyczyścił wszystkie złącza kart, pamięci.procesora,reset biosa lub kasowanie,formatowanie dysku, z kart zostawiłbym tylko grafike,wgrał xp,stery do karty i testowanie.Gdy będzie dobrze dokładał bym po karcie i test i w końcu coś wyjdzie.
Posprawdzaj okablowanie, podociskaj karty PCI w slotach, grafikę w AGP, podociskaj kości RAM w bankach.
Daj BIOS na Default jak to nic nie da to spróbuj Clear CMOS,
Moźesz takźe pomyśleć nad flash`owaniem BIOS`u na nowszą wersję,
być moźe to przyniesie jakieś rozwiązanie niź to co juź próbowałeś.
Daj BIOS na Default jak to nic nie da to spróbuj Clear CMOS,
Moźesz takźe pomyśleć nad flash`owaniem BIOS`u na nowszą wersję,
być moźe to przyniesie jakieś rozwiązanie niź to co juź próbowałeś.
Jeszcze wrzuce nowe Catalysty 4.9, obecnie mam 4.8.
Ale na tych 4.8 system dzialal miesiac i sie nie wywalil ani razu (do teraz).
Daniel
Ale na tych 4.8 system dzialal miesiac i sie nie wywalil ani razu (do teraz).
Daniel
Oto co pisza w Bazie Microsoftu.
Stop 0x00000050 or PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
The Stop 0x50 message indicates that requested data was not in memory. The system generates an exception error when using a reference to an invalid system memory address. Defective memory (including main memory, L2 RAM cache, video RAM) or incompatible software (including remote control and antivirus software) might cause Stop 0x50 messages.
Interpreting the Message
This Stop message has four parameters:
Memory address that caused the fault.
Type of access (0x00000000 = read operation, 0x00000001 = write operation).
If not zero, the instruction address that referenced the address in parameter 0x00000001.
This parameter is reserved (set aside for future use).
Resolving the Problem
The following suggestions are specific to Stop 0x50 errors. For additional troubleshooting suggestions that apply to all Stop errors, see "Stop Message Checklist" later in this appendix.
If you added new hardware recently, remove and replace the hardware to determine if it is causing or contributing to the problem. Run diagnostics software supplied by the hardware manufacturer to determine if the component has failed.
Stop 0x50 messages can also occur after installing faulty drivers or system services. If the file name is listed, you need to disable, remove, or roll back that driver. If not, disable the recently installed service or application to determine if this resolves the error. If this does not resolve the problem, contact the hardware manufacturer for updates. Using updated drivers and software is especially important for network interface cards, video adapters, backup programs, multimedia applications, antivirus scanners, and CD mastering tools. If an updated driver is not available, attempt to use a driver from a similar device in the same family. For example, if printing to a Model 1100C printer causes Stop 0x50 errors, using a printer driver meant for a Model 1100A or Model 1000 might temporarily resolve the problem.
Ale caly problem w tym, ze nie dodawalem nowego sprzetu, nie instalowalem sterownikow, kodekow czy oprogramowania. Jak mi sie moze krzaczyc sterownik, skoro zadnego nie dodawalem ? :)
System tez jest OK, mam zgrany obraz z dzialajacego systemu, ktory wczesniej nie robil zarnych problemow (obraz partycji jest przetestowany, bo wczesniej juz kilka razy do wgrywalem i nie bylo problemu). W piatek wieczorem zamknalem Windows i wszystko bylo OK, w sobote rano wlaczylem kompa i zaczal pyszczec "ekranami smierci".
Zrobie jeszcze test i wrzuce obraz Windows 98, aby sprawdzic, czy ten system tez sie bedzie krzaczyl.
Zapodam tez obraz XP na inny dysk twardy i z innymi pamieciami. Ale to raczej tez nie o to chodzi. Jednak wole miec pewnosc.
Stop 0x00000050 or PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
The Stop 0x50 message indicates that requested data was not in memory. The system generates an exception error when using a reference to an invalid system memory address. Defective memory (including main memory, L2 RAM cache, video RAM) or incompatible software (including remote control and antivirus software) might cause Stop 0x50 messages.
Interpreting the Message
This Stop message has four parameters:
Memory address that caused the fault.
Type of access (0x00000000 = read operation, 0x00000001 = write operation).
If not zero, the instruction address that referenced the address in parameter 0x00000001.
This parameter is reserved (set aside for future use).
Resolving the Problem
The following suggestions are specific to Stop 0x50 errors. For additional troubleshooting suggestions that apply to all Stop errors, see "Stop Message Checklist" later in this appendix.
If you added new hardware recently, remove and replace the hardware to determine if it is causing or contributing to the problem. Run diagnostics software supplied by the hardware manufacturer to determine if the component has failed.
Stop 0x50 messages can also occur after installing faulty drivers or system services. If the file name is listed, you need to disable, remove, or roll back that driver. If not, disable the recently installed service or application to determine if this resolves the error. If this does not resolve the problem, contact the hardware manufacturer for updates. Using updated drivers and software is especially important for network interface cards, video adapters, backup programs, multimedia applications, antivirus scanners, and CD mastering tools. If an updated driver is not available, attempt to use a driver from a similar device in the same family. For example, if printing to a Model 1100C printer causes Stop 0x50 errors, using a printer driver meant for a Model 1100A or Model 1000 might temporarily resolve the problem.
Ale caly problem w tym, ze nie dodawalem nowego sprzetu, nie instalowalem sterownikow, kodekow czy oprogramowania. Jak mi sie moze krzaczyc sterownik, skoro zadnego nie dodawalem ? :)
System tez jest OK, mam zgrany obraz z dzialajacego systemu, ktory wczesniej nie robil zarnych problemow (obraz partycji jest przetestowany, bo wczesniej juz kilka razy do wgrywalem i nie bylo problemu). W piatek wieczorem zamknalem Windows i wszystko bylo OK, w sobote rano wlaczylem kompa i zaczal pyszczec "ekranami smierci".
Zrobie jeszcze test i wrzuce obraz Windows 98, aby sprawdzic, czy ten system tez sie bedzie krzaczyl.
Zapodam tez obraz XP na inny dysk twardy i z innymi pamieciami. Ale to raczej tez nie o to chodzi. Jednak wole miec pewnosc.
DanielP:Ja juz 2 dni czytam o tym przez Google.
Ale nigdzie nie doszukalem sie, co nalezy zrobic, aby to wyeliminowac.
Wszedzie sa tylko cytowane opisy bledow ze strony Microsoftu. Ze to albo RAM albo Antywirus. U mnie to ani to ani to.
Wszyscy tylko pytaja o co chodzi, ale nikt nie daje jasnych odpowiedzi. Opis tego bledu to ja juz znalazlem 2 dni temu :))) Ale co z tego, jak nie wiem jak go wyeliminowac.
Ale byłeś na stronie Microsoftu i zaglądałeś do Bazy Wiedzy? Co konkretnie zrobiłeś w tym kierunku? Przetestowałeś porady z Microsoftu?
Ja juz 2 dni czytam o tym przez Google.
Wszedzie sa tylko cytowane opisy bledow ze strony Microsoftu. Ze to albo RAM albo Antywirus. U mnie to ani to ani to.
Wszyscy tylko pytaja o co chodzi, ale nikt nie daje jasnych odpowiedzi. Opis tego bledu to ja juz znalazlem 2 dni temu :))) Ale co z tego, jak nie wiem jak go wyeliminowac.
DanielP:Od kilku dni mam przykre pady systemu, konczace sie "blue screenem" z komunikatem :
http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF–8&q=0x00000050+&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
Strona 1 / 1