Ciągłe automatyczne restarty systemu

Witam.

Od krótkiego czasu jestem "szczęśliwym" posiadaczem oryginalnego Xp'ka Home PL. Niestety moje szczęście związane z nabyciem tego systemu nie trwało zbyt długo. Problemy zaczęły występować po bezproblemowej instalacji systemu. Na czystym systemie (bez źadnych zewnętrznych sterowników) chciałem zatwierdzić zmianę rozdzielczości ekranu. Po kliknięciu na "zastosuj" nastąpił automatyczny restart systemu. Przy kaźdej kolejnej próbie – to samo...
Nic – myślę sobie – zaistalowałem wszelkie wymagane sterowniki, myśląc, źe moźe systemowi któregoś z nich brakuje i stąd właśnie występują owe reakcje.
Niestety, do tej pory (jedynie w środowisku na przykład gier występują samoczynne restarty). W niektórych grach przy samym uruchomieniu, lub wyjściu, w innych w losowych momentach.

Konfiguracja komputera :

Procek : Athlon taktowany zegarem 1,4 GHz
MB : Abit KT7A
RAM : 256 MB
HDD : IBM Deskstar 40 GB, ATA–100
Video: MiNt GForce 3 64 MB

Acha, dodam jeszcze na koniec, źe uźywając poprzedniego systemu – ME PL – nie miałem źadnych problemów. Dopiero po instalacji WinXP doświadczam tych niemiłych sytuacji.

Bardzo proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 5

hmm... miałem ten sam problem; zwisy, restarty – winxp jest czyły na najmniejsze wady sprzętowe: podejrzewam, ze instalacje sterów nie pomogą, ja z podmianą trafiłem od razu – zakup markowego RAMu pomógł i z tego co czytałem jest to najczęstsza przyczyna takich sytuacji
ceem
Dodano
26.04.2003 21:54:32
Naprawdę warto spróbować z wymianą biosu, twoja płyta główna nie jest najnowsza i aktualizacja biosu moźe pomóc.
SLAY3R
Dodano
26.04.2003 20:31:32
Jeszcze kilka waźnych moim zdaniem informacji, o których zapomniałem napisać poprzednio.

System postawiłem na sformatowanym dysku. Nie mam źadnych partycji z innymi systemami.

Doszedłem teź do wniosku, źe problemy mogą wynikać z nieaktualnej wersji BIOS. Pamiętam, źe po nowonabytym ME PL teź miałem niespodziewane zwiechy w momentach uruchamiania i instalowania czegokolwiek. Takźe osobiście bardziej bym się skłaniał przy przeprowadzeniu aktualizacji BIOS'u. Być moźe na tej płaszczyźnie coś jest ze sobą niekompatybilne.
DraG
Dodano
26.04.2003 18:10:34
1.Twoja płyta jest zbudowana w oparciu o czipset VIA, zainstaluj najnowsze VIA4in1 o TU
2.Do twojej karty graficznej polecam sterowniki z serii detonator 41.04 znajdziesz je TU.
SLAY3R
Dodano
26.04.2003 11:49:20
według mojego doświadczenia to nie wykonuje się źadnych operacji na czystym systemie dopóki nie zainstalujesz sterownników od płyty głównej, kiedys tak zrobiłem i nie pamiętam co dokładnie się stało, ale była klapa...proponuje szybką instalkę od nowa, wrzucić wszystkie wymagane stery i dopiero wtedy patrzeć czy są problemy...

pozdrawiam...
aligator
Dodano
26.04.2003 11:38:35
DraG
Dodano:
26.04.2003 05:38:37
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1