Chłodzenie
Witam!
Mam problem otóź zaintalowałem sobie program z rodzaju Fanspeedów i obniźyłem prędkość o połowe czyli pokazuje mi źe mam 61–64 stopnie C. I troszkę się nie pokoję tą temperaturką.
Co mi radzicie"
1.wyłączyć programa i zastawić jak było(buuu te wstrętne buczenie)
2.kupić nowy cooler(potęźniejszy)ale nie chce znowu źeby to była chłodziarko–zamraźarka bo jush jedną mam w domu!
Mam problem otóź zaintalowałem sobie program z rodzaju Fanspeedów i obniźyłem prędkość o połowe czyli pokazuje mi źe mam 61–64 stopnie C. I troszkę się nie pokoję tą temperaturką.
Co mi radzicie"
1.wyłączyć programa i zastawić jak było(buuu te wstrętne buczenie)
2.kupić nowy cooler(potęźniejszy)ale nie chce znowu źeby to była chłodziarko–zamraźarka bo jush jedną mam w domu!
Odpowiedzi: 19
mettal:Bierz Arctic Cooling Freezer 4 – tani, cichy i wydajny
Tańszy!! a nie tani!
Bierz Arctic Cooling Freezer 4 – tani, cichy i wydajny
A tamten no coz, cena przeraza, chalasuje na max jak suszara i wydajnoscia wcale nie zachwyca...
A tamten no coz, cena przeraza, chalasuje na max jak suszara i wydajnoscia wcale nie zachwyca...
Chlodzenie wodne:
bardziej wydajne
z regoly duzo cichsze
bardziej skomplikowane
i trza uwazac co by podzespolow w cieczy nie wykapac
A Cena coz, od 200zl za jakis podstawowy zestaw (z regoly tandeta) nawet do 1100zł za jakiego Zalmana Reseratora. Tak oscyluje cena gotowych zestawow.
Mozna jeszcze zlozyc chlodzenie wodne samemu,osobno blok, pompa, orurowanie, chlodznica, zbiornik, itp. Tu cena tez roznie sie wacha, nawet do 2000zł
Ale od wodnego polecam bardziej to http://www.tomshardware.pl/howto/20030610/ :arrow: Prometeia Mach 2 :lol:
bardziej wydajne
z regoly duzo cichsze
bardziej skomplikowane
i trza uwazac co by podzespolow w cieczy nie wykapac
A Cena coz, od 200zl za jakis podstawowy zestaw (z regoly tandeta) nawet do 1100zł za jakiego Zalmana Reseratora. Tak oscyluje cena gotowych zestawow.
Mozna jeszcze zlozyc chlodzenie wodne samemu,osobno blok, pompa, orurowanie, chlodznica, zbiornik, itp. Tu cena tez roznie sie wacha, nawet do 2000zł
Ale od wodnego polecam bardziej to http://www.tomshardware.pl/howto/20030610/ :arrow: Prometeia Mach 2 :lol:
A ja chciałem się dowiedzieć czy chłodzenie ciczą jest lepsze niź zwykłe (wiatrak) i ile ono kosztuje?
Ano mam :wink:
Dwa wentyalatory AKASA 120mm, ich maks mocy to 1700rpm, ale z regoly leca na 1100rpm, jest wystarczajacy przeciag i cisza.Jeden zasysa powietrze z przodu, drugi wyciaga z tylu. Pozatym w srodu posprzatane kabele, praktycznie idealna cyrkulacja powietrza.
Z reszta kliknij sobie na moj podpis, otworzy sie galeria fotek :P
Dwa wentyalatory AKASA 120mm, ich maks mocy to 1700rpm, ale z regoly leca na 1100rpm, jest wystarczajacy przeciag i cisza.Jeden zasysa powietrze z przodu, drugi wyciaga z tylu. Pozatym w srodu posprzatane kabele, praktycznie idealna cyrkulacja powietrza.
Z reszta kliknij sobie na moj podpis, otworzy sie galeria fotek :P
Nie jestem mettal, ale wypowiem się teź. Takie niskie temperatury są naprawdę do uzyskania. Ja np. mam podkręconego Bartona 2500+ o prawie 800 MHz i takźe temperatura oscyluje wokół 40 stopni. Po prostu chłodziwo dobre i basta (choć prawdą jest źe obudowa takźe powinna być odpowiednio wentylowana).
Witam,małe pytanie do mettal–a ,przyznaj się masz jeszcze jakieś dodatkowe wichury w budzie źe masz takie piękne temperatury?
No 46 to juz lepiej niz bylo i chyba mniej nie bedzie na BOX'owym chlodzeniu. Zalezy tez w duzej mierze od tego jakiej pasty uzyles, bo ronica miedzy pasta kiepska, a dobra to nawet 10*C...
Jestem zadowolony jednak to było problem pasty.
Najwidocznie starawa jakaś była a teraz pokazuje 46stopniC to chyba dobsze nie??
Najwidocznie starawa jakaś była a teraz pokazuje 46stopniC to chyba dobsze nie??
Słuchaj dzwoniłem do serwisu powiedzieli mi to samo a więc znasz się na rzeczy ale nie o tym chce napisać powiedzieli tesh źe pomoźe UPGRADE biosu i faktycznie moźe kłamać!
61 to duzo, albo to przeklamanie czujnika, albo pasta termoprzewodzaca nie istnieje, jesli na fuul obrotach masz 61*. Sprawdz na dotyk, czy radiator jest na tyle goracy,przy 61* napewno to odczujesz, a jesli tak to zaoptrz sie w dobra paste termoprzewodzaca, zdejmij radiator, wyczysc wszystko dokladnie, naloz paste i poskladaj, zobacz czy beda efekty... Jak nie towoj, wybor czy bedziesz chcial kupic to choldzenie co w linku powyzej
Fest :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: no teraz mam 61C bo zrobiłem nanajwiększe obroty.
To dobrze??
To dobrze??
No 70*C jak na ta Celinke to dosc sporo. Dlatego warto bylo by z tym cos zrobic
W tej chwili na P4 2.6GHz krecony na 3.2GHz mam na tym wentyle do ktorego linka Ci podalem, zaledwie 37*C, przy tem otoczenia 25*C
W tej chwili na P4 2.6GHz krecony na 3.2GHz mam na tym wentyle do ktorego linka Ci podalem, zaledwie 37*C, przy tem otoczenia 25*C
I to jest odpowiedź ale jaka powinna być temperatura domyślna? Bo chyba 70stopni to chyba duźo nie?
Masz cztery wyjscia:
1. Albo obnizyc predkosc, nie o polowe, ale o jakas 1/3
2. Nie obnizac predkosci i znosic to buczenie, ale cieszyc sie niskimi temperaturami.
3. Kupic se TO i cieszyc sie cisza i niskimi temperaturami
4. Zaprzestac uzytkowania komputera – problem temperatur, buczenia odchodzi w niepamiec jak reką odjol :lol:
1. Albo obnizyc predkosc, nie o polowe, ale o jakas 1/3
2. Nie obnizac predkosci i znosic to buczenie, ale cieszyc sie niskimi temperaturami.
3. Kupic se TO i cieszyc sie cisza i niskimi temperaturami
4. Zaprzestac uzytkowania komputera – problem temperatur, buczenia odchodzi w niepamiec jak reką odjol :lol:
Słuchaj sam sobie wydedykowałem odpowiedź a ty mi masz srry moźesz ale nie musisz doradzić co mam zrobić jak ty byś był na moim miejscu to inaczej postąpił bym z twoją sprawą, więc dzięki za dobrą radę!
A co Ci odpowiadać?
Chyba tylko, źe "widziały gały co brały".
Przecieź Ty nie masz źadnego problemu – poza zacięciem do floodowania – a jedynie udzielasz informacji, źe pałę przegiąłes z ustawieniami progrmau.
Pojęcie "kupić inny" nic nikomu nie mówi , bo przecieź nie wiadomo jaki jest teraz.
PS.
Uźytą przez Ciebie "mordkę" do Ciebie odnieść by mozna, a to choćby ze względu na brak "?" na koncu czegoś co niby w załoźeniu pytaniem ma być.
Chyba tylko, źe "widziały gały co brały".
Przecieź Ty nie masz źadnego problemu – poza zacięciem do floodowania – a jedynie udzielasz informacji, źe pałę przegiąłes z ustawieniami progrmau.
Pojęcie "kupić inny" nic nikomu nie mówi , bo przecieź nie wiadomo jaki jest teraz.
PS.
Uźytą przez Ciebie "mordkę" do Ciebie odnieść by mozna, a to choćby ze względu na brak "?" na koncu czegoś co niby w załoźeniu pytaniem ma być.
Jak ja zadam pytanie to juź nikt nie potrafi odpowiedzieć! :evil:
Strona 1 / 1