Chłodzenie Wodne własnej roboty... Da rade???
Siema. Skonsultowc sie z wami chciałem. Czy przy takich temperaturach
PS. W stresie procek do 52*C
zestaw WC źłoźony z takich elementów wystarczy choćby do utrzymania takich temperatur bo pewnie o ich obnizeniu to nie bedzie mowy :)
Nagrzewnica:
Pochodzi z Mercedesa W123. chce ją zamontować jako full poasywne chlodzenie, bez wentylatora a jeśli nawet to tak spowolnionego wentyla chce umiescic zeby był nieśłyszalny
Koszt: około 40zł
Pompka
Koszt: około 30 zł
Bloki wodne
**chipset
Koszt około: 25 zł
**CPU
Koszt: 40 zł
KArta Graficzna (Radeon 9100)
Oczywiście węzyki to juź kupie w jakimś sklepie, w ruch pójdą teź zaciski i silikon.
Co myślicie??? Co by tu zmienić???
Da sobie rade??
PS. W stresie procek do 52*C
zestaw WC źłoźony z takich elementów wystarczy choćby do utrzymania takich temperatur bo pewnie o ich obnizeniu to nie bedzie mowy :)
Nagrzewnica:
Wymiary:
Wysokosc 30cm
Szerokosc 20,8cm
Grubosc ok 16,2 cm
Grubosc krocca wejsciowego 16mm wewn. 18mm zewn.
Grubosc kroccow wyjsciowych 12mm wewn, 14mm zewn.
Pochodzi z Mercedesa W123. chce ją zamontować jako full poasywne chlodzenie, bez wentylatora a jeśli nawet to tak spowolnionego wentyla chce umiescic zeby był nieśłyszalny
Koszt: około 40zł
Pompka
Pompka cyrkulacyjna Atman AT–302.
Pompka wewnętrzna, cyrkulacyjna, całozanurzeniowa.
Duźa wydajność 500l/h!!!, moc 6W!!!, bardzo cicha praca.
Wymiary: 54x44x57mm (bez przyssawek 50x44x57)
Podnoszenie słupa wody 0,6 m.
Gwarancja 24 miesiące, podbijana w dniu wysyłki.
Koszt: około 30 zł
Bloki wodne
**chipset
Wymiary:
Podstawa – 50x50mm
Średnica zewnętrzna króćca – 4,5mm
Wykonany z aluminium frezowanego grubości 10mm i przykręconej na wierzchu pleksi 3mm osadzonej na sylikonie. Daje to szczelność i widać czy blok nie jest zapowietrzony.
**CPU
Blok jest wykonany z miedzi metodą rzemieślniczą z jubilerską precyzją. Jest cały lutowany, szlifowany oraz malowany na kolor złoty. Spód jest polerowany na wysoki połysk, co poprawia przewodzenie ciepła.
Wewnątrz bloku znajdują się wlutowane miedziane blaszki w kształcie litery S pełniące rolę finów oraz przegród.
Blok ma 6 finów grubości ok. 1,2 mm i długości ok. 35mm i wysokości 7mm, co tworzy ogromną powierzchnię odprowadzającą ciepło.
Finy stykają się z topem i podstawą bloku.
Podstawa i top mają po 2mm grubości.
Króćce wyprowadzone prosto.
Blok ma wysoką wydajność potwierdzoną testami wykonanymi przez ludzi, którzy kupili ww blok i są z niego bardzo zadowoleni.
Wymiary:
–długość/szerokość 50mm x 50 mm
–wysokość 11 mm
–średnica rurek : 12mm zewnętrzna / 10 mm wewnętrzna
–długość rurek : ok. 25 mm
Koszt: 40 zł
KArta Graficzna (Radeon 9100)
Wymiary:
Podstawa – 50x50mm
Średnica zewnętrzna króćca – 4,5mm
Wykonany z aluminium frezowanego grubości 10mm i przykręconej na wierzchu pleksi 3mm osadzonej na sylikonie. Daje to szczelność i widać czy blok nie jest zapowietrzony.
Oczywiście węzyki to juź kupie w jakimś sklepie, w ruch pójdą teź zaciski i silikon.
Co myślicie??? Co by tu zmienić???
Da sobie rade??
Odpowiedzi: 11
ja wc mam juź ze dwa lata – ale tylko na prcu
Nie gram w gierki wiec mojej karty graficznej (GF3Ti200) w ogole nie chłodze :) Na chipsecie mam mały radiator Zalman'a i w zupełności styka.
Na cpu mam blok firmy Miko (nie istnieje juź), nagrzewnice kupiłem na szrocie (pochodzi z źuka ;) a pompke mam trochę mocniejszą niź ta Twoja – Power Head (nominalnie 1500l/h)
Jak juź mówiłem nie gram w gierki (nie korzystam teź z źadnych programów które by całkowicie obciąźały procka) – przy oglądaniu filmów, przeglądaniu stron www itp mam temperature ok 39–40*C (acha procek to Athlon2600+). Taka temperatura mi styka, ale gdyby byla o 10 *C większa to teź by mi nie przeszkadzało bo nie jestem maniakiem ;)
Co do zalania to 2 razy źle docisnąłem węźyk i 2 razy utopiłem kartę graficzną... która po wysuszeniu zawsze mi odźywała :) Dlatego teź proponuję byś przed załoźeniem węzyka wysmarował jego wewnętrzne ścianki małą ilością silikonu – po tej operacji przestałem mieć problemy z przeciekami :)
–––––––
Odnośnie tego Twojego sprzętu to z tego co się kiedyś naczytałem nie naleźy łączyć bloków miedzianych z aluminiowymi – bo miedź wchodzi w jakąś tam reakcje z aluminium (więcej na tweaku sie dowiesz)
Pompka – zasada jest taka : jak najmniejsza moc i jak największy słup wody (czyli ma być jak najbardziej efektywna)
Poza tym zobacz jak mała jest średnica wew króćca w bloku na kartę graficzną który chcesz kupić – to na pewno będzie spowalniać ilość przepływającej wody przez układ.
Na nagrzewnicy nie będziesz pewnie musiał mieć wiatraka (ja przynajmniej nie mam :)) chociaź załoźenie go na pewno wpłynie na temperaturę, bo u mnie nagrzewnica jest ciepła :)
Więcej dowiesz się na Tweaku – wystrczy czytać, ja sie wszystkiego tam dowiedziałem i jakoś sobie poradziłem :)
powodzenia
Nie gram w gierki wiec mojej karty graficznej (GF3Ti200) w ogole nie chłodze :) Na chipsecie mam mały radiator Zalman'a i w zupełności styka.
Na cpu mam blok firmy Miko (nie istnieje juź), nagrzewnice kupiłem na szrocie (pochodzi z źuka ;) a pompke mam trochę mocniejszą niź ta Twoja – Power Head (nominalnie 1500l/h)
Jak juź mówiłem nie gram w gierki (nie korzystam teź z źadnych programów które by całkowicie obciąźały procka) – przy oglądaniu filmów, przeglądaniu stron www itp mam temperature ok 39–40*C (acha procek to Athlon2600+). Taka temperatura mi styka, ale gdyby byla o 10 *C większa to teź by mi nie przeszkadzało bo nie jestem maniakiem ;)
Co do zalania to 2 razy źle docisnąłem węźyk i 2 razy utopiłem kartę graficzną... która po wysuszeniu zawsze mi odźywała :) Dlatego teź proponuję byś przed załoźeniem węzyka wysmarował jego wewnętrzne ścianki małą ilością silikonu – po tej operacji przestałem mieć problemy z przeciekami :)
–––––––
Odnośnie tego Twojego sprzętu to z tego co się kiedyś naczytałem nie naleźy łączyć bloków miedzianych z aluminiowymi – bo miedź wchodzi w jakąś tam reakcje z aluminium (więcej na tweaku sie dowiesz)
Pompka – zasada jest taka : jak najmniejsza moc i jak największy słup wody (czyli ma być jak najbardziej efektywna)
Poza tym zobacz jak mała jest średnica wew króćca w bloku na kartę graficzną który chcesz kupić – to na pewno będzie spowalniać ilość przepływającej wody przez układ.
Na nagrzewnicy nie będziesz pewnie musiał mieć wiatraka (ja przynajmniej nie mam :)) chociaź załoźenie go na pewno wpłynie na temperaturę, bo u mnie nagrzewnica jest ciepła :)
Więcej dowiesz się na Tweaku – wystrczy czytać, ja sie wszystkiego tam dowiedziałem i jakoś sobie poradziłem :)
powodzenia
Faktycznie na forum przydal by sie nowy temat o O/C. Bo juz zaczyna tu sie robic nudno :] Ale to pewnie nie przejdzie bo glowne pytania padaja jak to naprawic jak sprawdzic :[. Adik154 jestem za nowymi tematami w odzielnym dziale O/C :D
Jeśli coś doradzić mogę, to na http://Tweak.pl , maniaków i walniętych w dobrym tego słowa znaczeniu wielu albo na forum Infojamy na PW do reed'a grzecznie zapukać i o opinię się zwrócć.
reed jako konkretny gość albo qupą ten zestawik nazwie albo pochwali bez zbędnych ceregieli.
Sam chłodzi wodą swój zestawik .
reed jako konkretny gość albo qupą ten zestawik nazwie albo pochwali bez zbędnych ceregieli.
Sam chłodzi wodą swój zestawik .
Chłodzenie wodne fajna rzecz teź moźe się kiedyś do tego zabiore, jak narazie względy finansowe nie pozwalają. Dodatkowo mobilność kompa znacznie spadnie, zwłaszcze źe obecnie sporo waźy.
Na Tweak'u jest sporo tematów o WC, warto zajrzeć.
Na Tweak'u jest sporo tematów o WC, warto zajrzeć.
Ukey:Tez kiedys myslalem nad WC. Ale strasznie sie boje ze zaleje kompa bo ja lubie tam patrzec jak swieci i mryga :D. Adik154 RESPECT DLA CIEBIE :!: Chyba pierwsza osoba z WC na forum :D
dziękuje dziękuje :) zakup i montaź elementów nastąpi najprowdopodobniej pod koniec czerwca lub na początku Lipca. Osobiście juź złoźyłem koledze jeden zestaw WC dla jego kompa ale w jego przypadku wchodziła w gre duźo większa suma pieniędzy. (Pamiętacie moze tego topica co w imieniu kumpla pytałem sie która ładniejsza płyta główna, to włąśnie jemu składałem :wink: ) DLatego uwaźam ze na tak potęznym i tak cenionym forum powinna być jakieś zacisze dla fanatyków OC/WC/Azotu/Freonu itd :wink: Choćby malutki dział o przypuszczalnej nazwie "OC i Moding".
MarcinX:Pompka i chłodnica ok. ale wiatrak warto dać Wink
Co do proca warto zainteresować się ofertą Crystala,bloczki niedrogie i całkiem niezłe.
Co do grafiki i chipsetu nie wypowiem się ,tych bloczków nie znam,wyglądzją ciekawie,ale juź od jakiegoś czasu nie siedzę w temacie WC.
W sumie wszystko wychodzi w praniu po uruchomieniu Wink
Nad wentylatorem pomyślałem i chyba zamontuje jakąś 120 ale na niziutkich obrotach byle chłodziło a nie hałasowało.
Bardzo dziękuje i prosze jeszcze raz o rozwaźenie przez administratorów/moderatorów i tam innych szefów cxp propozycji działu.
Jeszcze raz thx.
gusioo:Ukey:Chyba pierwsza osoba z WC na forum :D
Nie źebym sie czepiał, ale wygódke to ja teź mam :mrgreen:
Hehehe tak prawda ja tez mam :wink: Ale wodnego chlodzenia" juz niemam :(
Ukey:Chyba pierwsza osoba z WC na forum :D
Nie źebym sie czepiał, ale wygódke to ja teź mam :mrgreen:
Tez kiedys myslalem nad WC. Ale strasznie sie boje ze zaleje kompa bo ja lubie tam patrzec jak swieci i mryga :D. Adik154 RESPECT DLA CIEBIE :!: Chyba pierwsza osoba z WC na forum :D
Daishi:Ja bym tam nie eksperymentował na twoim miejscu, chyba źe masz jakiegoś kompa który jest Ci nie potrzebny.
potrzebny mi jest. Ale czemu nie eksperymentować :?: :?:
WWO [We Własnej Osobie] – Nie Bój Się Zmiany Na Lepsze :P
przesłuchaj ten kawałek :wink:
Ja bym tam nie eksperymentował na twoim miejscu, chyba źe masz jakiegoś kompa który jest Ci nie potrzebny.
Pompka i chłodnica ok. ale wiatrak warto dać :wink:
Co do proca warto zainteresować się ofertą Crystala,bloczki niedrogie i całkiem niezłe.
Co do grafiki i chipsetu nie wypowiem się ,tych bloczków nie znam,wyglądzją ciekawie,ale juź od jakiegoś czasu nie siedzę w temacie WC.
W sumie wszystko wychodzi w praniu po uruchomieniu :wink:
W sumie wszystko wychodzi w praniu po uruchomieniu :wink:
Strona 1 / 1