Chłodzenie wodne...

Czy ktoś moźe podać mi linki do sklepów Internetowych u których moźna nabyć dobre i tanie chłodzenie wodne do komputera ???
A moźe juź ktoś ma jakieś chłodzenie wodne i chce się pochwalić i mi je polecić ???

Odpowiedzi: 14

przybyłem–zobaczyłem–i nie uwierzyłem wlasnym oczom :shock: :shock: :shock: ale chłam.
SLAY3R
Dodano
10.05.2003 03:46:17
kolejna ofiara CPC – zapraszam do lektury – topic na tweak.pl na forum

Awaria, zalany komp, spalony Athlon, wszystko przez blok CPC

czy jeszcze jakies pytania co do tego badziewiastego CPC ? :?
B3T0N
Dodano
10.05.2003 02:28:29
Mysle ze prawda jak zwykle jest gdzies w polowie drogi...
Kazdy inwestuje w to co chce. Z przyjemnoscia poogladalem sobie screen`y z "systemu chlodniczego" (bo tak to trzeba chyba juz nazwac :D ) B3T0Na i sadze ze jego uwagi sa jak najbardziej na miejscu choc jak dla mnie wyrazone dosc dosadnie. Mam na mysli
ten cpc to shit ponad shity – nie wiem skad wogole pomysl na kupowanie tego gooooofna(...)

Kupowanie czegos niskiej jakosci wczesniej czy pozniej zemsci sie bezlitosnie a przy chlodzeniu wodnym katastrofa w przypadku awarii bedzie potezna.
Z drugiej strony nie sposob nie zgdzic sie z rosomakiem ze
kaźdy konsument nabywa dobra, które odpowiadają jego moźliwościom finansowym.

W mysl tej zasady i kupowaniu rzeczy sprawdzonych i adekwatnych do mozliwosci finansowych staram sie kupowac sprzet tylko markowy i uznanych producentow ale tylko ten niezbedny. Tzn jak plyta to asus, abit, gigabyte... jak karta tv to aver itd.
W zwiazku z tym pewnie nigdy nie zdecyduje sie na kupno chlodzenia wodnego gdyz w moim odczuciu bedzie to wydatek chybiony zamiast tego wezme coolerka wolnoobrotowego. Mysle jednak ze sporo osob bedzie chcialo chlodzic system ciecza stad uwagi i sugestie B3T0Na sa jak najbardziej na miejscu
mrsit
Dodano
08.05.2003 09:07:46
Tak czy inaczej wciąź dostrzegam ironię lub pogardę w twoich wypowiedziach... a bardzo rzadko mylę się co do ludzi :twisted:

Mając na względzie powyźsze naucz się jednej fundamentalnej zasady, która brzmi, iź kaźdy konsument nabywa dobra, które odpowiadają jego moźliwościom finansowym.

BTW jakbyś się czuł gdybym wyśmiał twój samochód (o ile go posiadasz) twierdząc, źe kaźdy prócz Mercedesa to zwykłe gówno?
rosomak
Dodano
07.05.2003 16:30:29
rosomak:
B3TON zwaź na jedno, nie kaźdy ma bogatego tatusia który kupuje bloki wodne kosztujące 4 lub 5 krotnie więcej od tego z CPC. Tak więc troche szacunku dla cięźko pracujących.

Dodam iź równieź posiadam blok od CPC i nie mam do niego źadnych zastrzeźeń.

Nie mniej jednak jeśli ktoś ma źyczenie inwestować grube sumy w chłodzenie swojego komputera to prosze bardzo jednak negowanie a tym bardziej wyśmiewanie poszczególnych osób jest co najmniej chamskie i nie na miejscu.

P.S.
Radzę przeliczyć czy ciągłe inwestowanie w chłodzenie wodne nie pochłania więcej funduszy niź zakup nowej jednostki :lol:

po pierwsze – nie wiesz czy mam bogatego tatusia czy nie – nie wiesz , to nie mow :? – tak dla twojej wiadomosci wszystko zlozylem za swoje pieniadze ciezkim harowaniem zapracowane (jeszcze sie ucze) (i tutaj mowa o szacunkuu do ciezko pracujacych :x ) – prosze zastanow sie co piszesz :?

po drugie – jezeli masz zamiar ladowac kase w cos byle jakiej jakosci – to prosze baardzo – ja bym sie to bal wkladac do kompa :? – po prostu przestrzegam ludzi , przed tym aby nie ulegali reklamom i durnym stwierdzeniom ze tanie jest zawsze dobre – bo tak po prostu nie jest

slyszales kiedys o takim cytacie ??

murphy:
Nie istnieje nic takiego jak darmowy lunch

przemysl...

po trzecie – nie wysmiewam uzytkownikow tego czegos , tylko wysmiewam takie zestawy .... a to juz jest roznica – czy powiedzialem komus " ooooo jestes lama bo kupiles CPC " – NIE !! wiec powiem tak : "Zejdz pan ze mnie" !

zastanow sie nad tym swoim PS .

booo ta pompka aquael'a moze w kazdej chwili pasc i wtedy proc sie ugotuje , a jak sie ugotuje , to plyta sie smazy , grafa , pamieci itp – wlasnie przez proca (BTW: juz niejeden usmazyl kompa przez to CPC – wlasnie z winy pompy :?)
wiec calego kompa mozna przez to stracic

aha – nie bagatlizuj cen bo wcale nie trzeba wydawac kroci pieniedzy na dobre chlodzenie

wiec jeszcze raz apeluje – pomysl zanim cos palniesz

tyle :?
B3T0N
Dodano
05.05.2003 19:02:36
B3TON zwaź na jedno, nie kaźdy ma bogatego tatusia który kupuje bloki wodne kosztujące 4 lub 5 krotnie więcej od tego z CPC. Tak więc troche szacunku dla cięźko pracujących.

Dodam iź równieź posiadam blok od CPC i nie mam do niego źadnych zastrzeźeń.

Nie mniej jednak jeśli ktoś ma źyczenie inwestować grube sumy w chłodzenie swojego komputera to prosze bardzo jednak negowanie a tym bardziej wyśmiewanie poszczególnych osób jest co najmniej chamskie i nie na miejscu.

P.S.
Radzę przeliczyć czy ciągłe inwestowanie w chłodzenie wodne nie pochłania więcej funduszy niź zakup nowej jednostki :lol:
rosomak
Dodano
05.05.2003 18:13:07
DRiVeR:
(...) Ten caly blok chlodzacy wyglada na zajebiscie glosny(...)

:shock: jak moze wydawac jakikolwiek dziwiek ?? nie rozumiem tego stwierdzenia...wiatraki chodza na 5v (teraz juz mam przebudowane WC i sa inne wiatraki) – sa nieslyszalne , pompa wytlumiona – zero szumy
B3T0N
Dodano
25.04.2003 11:46:51
Uffff troche tego jest :)) Hmmm, az sam nie wiem co mam powiedziec. Ten caly blok chlodzacy wyglada na zajebiscie glosny, nie wiem jak jest w praktyce. Co do tego marnego cpc to tak jak mowilem, mam go od kilku miechow i jak narazie nic sie nie spalilo. a temp przy 1700@2400 nie przekracza 45 stopni. Moze to nie 38, ale zawsze lepiej niz na zwyklym coolerze i mam jeszcze jakis zapas do 90 stopni. W sumie to ja nie bede bronil tego chlodzenia i nie bede dyskutowal z kims kto ma tyle postow na swoim koncie :) Pozdrawiam.
DRiVeR
Dodano
25.04.2003 10:51:26
oto i ten post

no nadszedl czas hehehehe aby pojechac troche cyca pamule :D otoz CPC (CCCP :lol:) jest to totalne goooooowno sprzedawane naiwnym ludziom ktorzy wieza w ten technobelkot

We wszystkich blokach zastosowano unikalną, opatentowaną technologię gwarantującą doskonałą wymianę ciepła (turbulizatory powierzchniowe, falowy odpowiednik dyszy Venturiego). Średnica zewnętrzna króćców 6 mm, długość 18 mm.

wszystko pieknie opisane nie ??

a oto i to cudo – blyszczace , wypolerowane heh nic tylko brac :

a oto i dalsza teoria : :lol:
CPC jako pierwsza w Polsce od 4 grudnia 2002 rozpoczęła seryjną produkcję bloków wodnych CPU wykorzystujących zjawisko frigid pipe. Piętnaście wewnętrznych kanałów chłodzących oraz opatentowana, niezwykle skuteczna metoda mieszania strumienia spowodowała wzrost sprawności do 99.2%. Kaźdy blok wykonany jest z czystej (99.9%) miedzi.

prawda ze fajnie opisane ??? nic tylko brac

aleeeee jest tego mankament : tego technobelkotu nikt nie rozumie i taki przecietny czlowiek sobie mysli ze jezeli takie madre rzeczy pisza o tym , ze jest to opatentowane , to MUSI to byc dobre !!

a jednak rzeczywistosc sie ma inaczej to tych wszsystkich bzdur :

oto bloczek CPC rozlutowany :

jakos co do teori , co jest na stronie , ma sie to nijak – zadnych kanalo , zadnych turbulizatorow (bulbulizatorw) itp. itd

oto jak wyglada caly ten "zestaw"

toz to przeciez pompka tutaj jest najgorsza jaka moze byc – aquel – poslki shit

zbiornik : pudelko na zarcie dla psa :lol:

weze : bite 8m wezy , ktore stawiaja takie opory ze szkoda gadac , co wiecej , walaja sie po calym pokoju :?

te weze maja niby spelniac funkcje chlodnicza (zamiast chlodnicy) – sa to weze konwekcyjne – wydajnosc – marna

pozniej po jakis 3 miesiacach CPC wypuscilo Rev 2 swoich zestawow , tym razem bylo zapewniane ,ze blo jest wiercony, sa w nim kanaly , wszystko cacy

co sie okazuje ?? =– ludzie nie sa tacy glupi i rozlutowali to dziadostwo :

zamiast kanalow ponoc wierconych , to zostaly beszczelnie wcisniety zwykle rurki miedziane o malym przekroju i beszczelnie docisniete jakims zlomem

jezeli chodzi o wiercone bloki , to tak powinien wygladac prawdziwy wiercony blok wodny :

jest on przed zaklejeniem bocznych kanalow , iprzed nalozeniem wlotow

polecam link www.val.pl

jezeli chodzi o moje WC to :

blok wodny z ww. wymienionego linku – blok frezowany o nazwie nukleon z zapinka wlasnej roboty ;:

pompa wodna : hagen aquaclear powerhead 802 – 1500l/h , 1,5m slupa podnoszenia wody

chlodnica : nagrzewnica od opla kadetta + 4wentyle 80mm podlaczone na 7V pod shroudem z plexy :

zbiornik wyrownawczy – po majonezach hellmansa :lol:

a oto jak wyglada calosc przygotowana do testow :

a tak wyglada cale juz podlaczone i uruchomione WC

niestety moja obudowa jest w trakcie roboty , wiec nie mam jak na razie obudowy i wszystko lezy na biurku

wyniki mojego WC:

na podkreconym athlonie xp 1700+ @ 12x180 (2600+) 1,7V Vcore

idle (spoczynek) – 35*C
stress(pelne obciazenie) za pomoca progemu CPUburn – 38 *C

na niepodkreconym procesorze (default):

idle : 33*C
stress : 35*C

jak widac WC moje jest w miare wydajne

wszystko robione przy tmperatureze pokojowej 24*C

ufffffff ale sie rozpisalem – sory za dlugiego posta :oops:

a oto moje stare WC – bloczek wiercony , pompka aquel 700l/h (shitowata) , ta sama chlodnica , ale nie doprowadzona o porzadku )

B3T0N
Dodano
24.04.2003 23:51:10
jezeli nie macie o tym zielonego pojecia , to radze najpierw sie zastanowic , czy wydawac kase na to....

radzilbym duzo najpierw teorii poczytac , bo pozniej bedzie placz i zgrzyt zebami

co do cpc , to wczesniej w innym poscie sie rozpisalem mocno , moze uda mi sie go wydzielic , albo przekopiowac..
B3T0N
Dodano
24.04.2003 23:48:40
B3TON pozwól, źe cię zacytuję.

B3TON:
ten cpc to shit ponad shity – nie wiem skad wogole pomysl na kupowanie tego gooooofna(...)

nie obraz sie , ale to cpc to jest okropna etykieta polskiego rynku chlodzenia wodnego – jest to zwyklyy przyklad oszustwa i dennej roboty........
SLAY3R
Dodano
24.04.2003 14:10:12
A czy opłaca brać się z www.cpc.pl chłodzenie wodne za 109 zł ???
marcin21
Dodano
24.04.2003 11:54:02
A czy opłaca brać się z www.cpc.pl chłodzenie wodne za 109 zł ???
marcin21
Dodano
24.04.2003 11:54:02
to zalezy czy chcesz kupic od razu gotowy zestaw czy chcesz go kopletyowac z czesci.
Jezeli masz iwecej kasy to lepiej kupic jest zestaw i o nic sie nie martwic.

Ja kupowalem blok wodny u Miko ( www.miko.lodz.pl ), nagrzewnice mam od nysy, pompke (PH 802) zakupilem w jakims sklepie internetowym, wezyki w sklepie motoryzacyjnym – wszystko wynioslo mi chyba ze 400 zeta

Bardzo znana i zapewne dobra firma jest firma Mate'a ( http://www.mcs.pc.pl/ )– wiele osob uwaza ze to jej wyroby (szczegolnie blok Nukleon) sa teraz najlepsze na polskim rynku. Ja sie az tak na tym nie znam, ale B3TON zapewne bedzie mogl sie na ten temat wypowiedziec bo ma wieksza wiedze

Poza tym ze znanych mi jest jeszcze discotech ( http://www.discotech.waw.pl/ ), bo na 4max'sie to chyba nic wlasnego nie robia...
The_judge
Dodano
23.04.2003 23:01:54
marcin21
Dodano:
23.04.2003 17:26:20
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1