Chłodzenie – powietrze – obieg, obniźenie obrotów itp.

Cześć.
Sprawa wygląda tak:
obecnie mam otwartą obudowę od boku, z przodu (wymontowałem przedni panel, gdyź w jego miejscu będzie samoróbka) oraz praktycznie z tyłu, poniewaź zasilacz jest wymontowany i postawiony na obudowie (nie mieścił się przy wpakowaniu tam największego pentagrama).
Aktualnie zmniejszyłem obroty Pentagrama (bodajze 120cu?) do minimum, co zdecydownie wypłyneło na komfort płynący z braku hałaśliwego szumu wentylatora. Jednakźe temperaturka podniosła się o jakieś 5*C i obecnie na procku, wg. speedfana, jest 52*C.
Otóź zamierzam w niedalekiej przyszłości zamknąć obudowę od boku (montując w niej okno), zamknąc z przodu oraz zamknąć z tyłu, jednym słowem, komputer będzie pozamykany z kaźdej strony.
Ale – wiadomo, źe po zamknięciu temperatura podniesie się jeszcze bardziej, bo to ciepłe powietrze nie będzie wypychane na zewnątrz, tylko będzie sobie krąźyło w środku, dlatego chcę zamontować narazie trzy wentylatory 80x80mm. Jeden na przednim panelu na dole, drugi z tyłu, pod miejscem na zasilacz, a drugi na górze, tak jak jest to przedstawione na schemacie: http://www.night–modders.com/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=10
(dalej zamierzam jeszcze na boku, w tej plexie wmontować wentylator 120x120mm).

Czy takie zamontowanie wentylatorów poprawi znacznie obieg tego powietrza (w koncu będzie ono wypompowywane praktycznie z kazdej mozliwej strony) i temperatura, mimo obniźenia obrotów, spadnie?

Pozdrawiam
Ngt

Odpowiedzi: 4

Dzięki ;)
Swoją drogą, drapnąłem dzisiaj kompresor i wywaliłem calutki kusz z kompa, co obniźyło temp procka o 15*C :lol:
Ngt
Dodano
04.05.2005 17:14:44
http://www.mod–planet.com/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=65 – tu masz opisane jakie napięcia (mniejsze od 12V) moźna uzyskać z zasilacza praktycznie bez źadnych problemów.Dzięki temu obniźamy obroty wentylatora bez dodatkowych elementów :wink:
ryba2004
Dodano
03.05.2005 21:25:17
No własnie nie wiem jak potem obniźe w nich napięcie. Do pentagrama mam regulator, ale takie regulatory przydaly by mi się tez do karty graficznej i tych trzech wentylatorków, a kazdy regulator kosztuje 10 zł... Po za tym zajmuja troche miejsca.
Moźe mi ktos powiedziec jak obnizyc w nich napiecie nie stosujac takich malych pudeleczek–regulatorków? ;)
Ngt
Dodano
03.05.2005 18:53:34
Wszystko bedzie OK nawet bez tych dodatkowych wentylatorow w zamknietej obudowie. Ten Pentagram mieli powietrze nawet na najnizszych obrotach i chlodzi ram, chipset i grafike. W sumie dodatkowe wentyle sie przydadza tylko pamietaja o tym ze one tez beda robily halas. Ja mam chlodzenie rozwiazane tak – Pentagram QVC120 + 3 wentyle w obudowie (troche inaczej poukaldane niz w podlinkowanym artykule bo mam bude Big tower) podlaczone do specjalnych molexow od zasilacza TOPOWER ktore podaja niskie napiecie. I jest git
darek_dade
Dodano
03.05.2005 18:30:54
Ngt
Dodano:
03.05.2005 16:05:43
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1