CHKDSK
Przy właczanie kompa włącza mi sie CHKDSK no porostu skanuje mi sie jedna partycja. Wcześniej skanowały mi sie jeszcze dwie partycje.tamte dwie wyleczyłem właczając właściwości kazdej z nich czyli: własciwości-narzędzia-sprawdzanie dysków -zaznaczam 2 podpunkty i rozpocznij.
Gdy chce zrobić to samo z 3 partycją wyskakuje mi okno: "Sprawdznie dysku nie było możliwe, ponieważ narzędzie sprawdzania dyskó wymaga wyłączonego dostępu do niektórych plików systemu Windows na dysku.Dostęp do tych plikó jest mozliwy tylko podczas uruchamiania systemu Windows czy chcesz zaplanować ,że sprawdzanie dysku ma zostac przeprowadzone przy nastepnym uruchomienu komputera" CO ZROBIC ?
Gdy chce zrobić to samo z 3 partycją wyskakuje mi okno: "Sprawdznie dysku nie było możliwe, ponieważ narzędzie sprawdzania dyskó wymaga wyłączonego dostępu do niektórych plików systemu Windows na dysku.Dostęp do tych plikó jest mozliwy tylko podczas uruchamiania systemu Windows czy chcesz zaplanować ,że sprawdzanie dysku ma zostac przeprowadzone przy nastepnym uruchomienu komputera" CO ZROBIC ?
Odpowiedzi: 3
Start => Uruchom i wpisz "CHKDSK [litera dysku]: -V -R"
więcej potrzebnych komend w tej bibliotece niema :P
PS. Jest takie polecenie jak "CHKDSK /?" ;P
więcej potrzebnych komend w tej bibliotece niema :P
PS. Jest takie polecenie jak "CHKDSK /?" ;P
Wpisz do Start--Uruchom polecenie " chkdsk literka dysku z którą masz kłopot: /f "
Po uruchomieniu polecenia może się pojawić: " Program CHKDSK nie może działać, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces.Można uruchomić program CHKDSK po uprzedniej dezinstalacji woluminu.Czy chcesz wymusić dezinstalacje tego woluminu?(T/N) wpisz T
dezinstalacja jest chwilowa, po prostu system na czas konwersji zablokuje możliwość korzystania z niej Tobie i wszelkim innym programom, a potem podłączy ponownie, chyba nawet bez restartowania,więc się nie bój,że stracisz dane.
Następnie powinien nastąpić skan tego dysku.
Potem będzie komunikat" Czy wolumin ten ma być sprawdzany przy następnym uruchomieniu komputera? (T/N)"
wpisz N
Powinno pomóc
Wybrać uruchomienie sprawdzania przy ponownym rozruch.
Zignorować sprawdzanie.
Sprawdzić wszystko z poziomu konsoli odzyskiwania.
Strona 1 / 1
no dobra właczam tak jak mi poodpowiadacie ale to tylko mignie i sie wyłacza<br>
Start--Uruchom polecenie " chkdsk literka dysku z którą masz kłopot: /f "
Skoro mignie i się wyłącza to wpisz to w wierszu poleceń a nie w uruchom. TAk w ogóle to najkorzystaniej byłoby jakbyś sprawdził dysk w konsoli odzyskiwania.