Chkdsk i tryb awaryjny
Wtam serdecznie.
Mam taki problem. Od pewnego czasu chcąc sprawdzić i naprawić błedy Chkdsk–iem na partycji C (mam 3 partycje) wyskakuje komunikat o treści "wystąpił nieokreślony błąd" po czym następuje uruchomienie systemu(win xp prof.) Dodam,źe kiedy sprawdzałem dwie pozostałe partycje całość przebiega bez zarzutu. Nie wiem czy to ma związek z opisaną przeze mnie awarią ale anologiczna sytuacja zachodzi podczas uruchamiania trybu awaryjnego. Wszystko przebiega ok do momentu kiedy na pulpicie powinny pokazać się ikonki i pasek startu, wtedy następuje restart komputera. Dziwi mnie jednak fakt, źe wybierając moźliwość "trybu awaryjnego z obsługą sieci" całość funkcjonuje bez powikłań. System sprawdzałem programem antywirusowym nod32 i adware ale nic niepokojącego nie znalazły. Zdaję sobie sprawę z tego,źe nie wiele danych podałem ale mam nadzieję, źe ktoś spotkał się z podobnym problem i udzieli mi pomocy, za którą będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 10:59:13, on 2006–04–18
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe
C:\Program Files\Lavasoft\Ad–Aware SE Professional\Ad–Watch.exe
C:\Program Files\REALTEK Semiconductor Corp\REALTEK RTL8180 Wireless LAN Driver and Utility\RtlWake.exe
C:\Program Files\Proxomitron Naoko–4\Proxomitron.exe
C:\Program Files\Executive Software\Diskeeper\DkService.exe
C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
C:\Program Files\Opera\Opera.exe
D:\PROGRAMY\ANTYWIRUSY I TROJANY\HIJACK&KILLBOX\HijackThis.exe
O4 – HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE
O4 – HKLM\..\Run: [AWMON] "C:\Program Files\Lavasoft\Ad–Aware SE Professional\Ad–Watch.exe"
O4 – Global Startup: RtlWake.lnk = ?
O4 – Global Startup: The Proxomitron.lnk = C:\Program Files\Proxomitron Naoko–4\Proxomitron.exe
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{FBC60B5E–00CC–474F–8030–86B34593FE32}: NameServer = 62.111.133.69,213.134.128.20
O23 – Service: Ati HotKey Poller – ATI Technologies Inc. – C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
O23 – Service: ATI Smart – Unknown owner – C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
O23 – Service: Diskeeper – Executive Software International, Inc. – C:\Program Files\Executive Software\Diskeeper\DkService.exe
O23 – Service: NOD32 Kernel Service (NOD32krn) – Eset – C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
O23 – Service: RadClock – Unknown owner – C:\WINDOWS\system32\RadClock.exe
O23 – Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) – Rocket Division Software – C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
Mam taki problem. Od pewnego czasu chcąc sprawdzić i naprawić błedy Chkdsk–iem na partycji C (mam 3 partycje) wyskakuje komunikat o treści "wystąpił nieokreślony błąd" po czym następuje uruchomienie systemu(win xp prof.) Dodam,źe kiedy sprawdzałem dwie pozostałe partycje całość przebiega bez zarzutu. Nie wiem czy to ma związek z opisaną przeze mnie awarią ale anologiczna sytuacja zachodzi podczas uruchamiania trybu awaryjnego. Wszystko przebiega ok do momentu kiedy na pulpicie powinny pokazać się ikonki i pasek startu, wtedy następuje restart komputera. Dziwi mnie jednak fakt, źe wybierając moźliwość "trybu awaryjnego z obsługą sieci" całość funkcjonuje bez powikłań. System sprawdzałem programem antywirusowym nod32 i adware ale nic niepokojącego nie znalazły. Zdaję sobie sprawę z tego,źe nie wiele danych podałem ale mam nadzieję, źe ktoś spotkał się z podobnym problem i udzieli mi pomocy, za którą będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 10:59:13, on 2006–04–18
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe
C:\Program Files\Lavasoft\Ad–Aware SE Professional\Ad–Watch.exe
C:\Program Files\REALTEK Semiconductor Corp\REALTEK RTL8180 Wireless LAN Driver and Utility\RtlWake.exe
C:\Program Files\Proxomitron Naoko–4\Proxomitron.exe
C:\Program Files\Executive Software\Diskeeper\DkService.exe
C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
C:\Program Files\Opera\Opera.exe
D:\PROGRAMY\ANTYWIRUSY I TROJANY\HIJACK&KILLBOX\HijackThis.exe
O4 – HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE
O4 – HKLM\..\Run: [AWMON] "C:\Program Files\Lavasoft\Ad–Aware SE Professional\Ad–Watch.exe"
O4 – Global Startup: RtlWake.lnk = ?
O4 – Global Startup: The Proxomitron.lnk = C:\Program Files\Proxomitron Naoko–4\Proxomitron.exe
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{FBC60B5E–00CC–474F–8030–86B34593FE32}: NameServer = 62.111.133.69,213.134.128.20
O23 – Service: Ati HotKey Poller – ATI Technologies Inc. – C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
O23 – Service: ATI Smart – Unknown owner – C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
O23 – Service: Diskeeper – Executive Software International, Inc. – C:\Program Files\Executive Software\Diskeeper\DkService.exe
O23 – Service: NOD32 Kernel Service (NOD32krn) – Eset – C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
O23 – Service: RadClock – Unknown owner – C:\WINDOWS\system32\RadClock.exe
O23 – Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) – Rocket Division Software – C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
Odpowiedzi: 4
wkładasz cd z winem xp i czekasz do momentu gdy pojawi ci sie wybin stalacji wina , wyjścia z instalatora lub naprawy systemu(R) klikasz r i czekasz wpisujesz 1 (system do kturego chcesz sie zalogować) otem CHKDSK(SPACJA) C:(SPACJA)/R instalator powinien ładować pliki (troche dziwnie to wygląda bo raz idzie do 100 a raz do 0 i ani w jedna ani w drugą) i po kłopocie a jak to nie pomoźe to tryb awaryjny i przywruć kompa z PRZYWRACANIA SYSTEMU 8) :lol:
w takim razie zrób to z konsoli po włoźeniu płyty z XP–ekiem i zapodaj to samo polecenie tylko z przełącznikami /p/r
Niestety problem się pojawił znowu>zrobiłem jak mi poleciłeś. Sam juź nie wiem co zrobić. System mam juź od około 1,5 roku bez formatu. Staram się dbać o niego defragmentując i "czyszcząc" z niepotrzebnych śmieci(CCleaner). Moźe coś przypadkiem zostało przeze mnie usnięte i stąd problemy z chkdsk i trybem awaryjnym.
uruchom wiersz poleceń komendą cmd lub bezposrednio z linii poleceń [WIN+R] wpisz chkdsk C: /f/r i na pytanie czy ma sprawdzić dysk przy następnym uruchomieniu potwierdź, następnie reboot kompa i juź.
Strona 1 / 1