CHKDSK !! help meeee :(
włączam komputer i jush czuje ze cos sie popsuje! :( ok, włączył sie, ale pojawia mi sie komunikat [ta chmurka koło zegarka] ze 'plik lub katalog C:WINDOWSsystem32sensapi.dll jest uszkodzony lub nie nadaje sie do odczytu. Uruchom program CHKDSK' no i co ja mam zrobic? co 2 dni komp mi sie nie włancza i musze do naprawy go dawać :| mam tego dość!!! :( czy ktos moze mi pomuc, doradzić lub naprawic to??? prosze...!! :( jak cos to na meila –> e_mila_15@op.pl z góry dziekuję... :( [/b]
Odpowiedzi: 2
Symptomy wskazuja IMHO na:
–uszkodzenie kontrolera dysku na płycie głównej,
–uszkodzenie dysku
–uszkodzenie taśmy sygnałowej
–uszkodzenie pamięci ram, lub jej kontrolera
Żeby sprawdzić ram, ściągnij program memtest86, przetestuj nim pamięć, jeźeli pojawią się w teście błędy bedzie wiadomo, źe ram do wymiany.
Wymień taśmę sygnałową dysku na inną/nową
Dysk moźna przetestować programem diagnostycznym producenta dysku, na stronie internetowej producenta szukać musisz.
No a na koniec wymiana płyty głównej.
–uszkodzenie kontrolera dysku na płycie głównej,
–uszkodzenie dysku
–uszkodzenie taśmy sygnałowej
–uszkodzenie pamięci ram, lub jej kontrolera
Żeby sprawdzić ram, ściągnij program memtest86, przetestuj nim pamięć, jeźeli pojawią się w teście błędy bedzie wiadomo, źe ram do wymiany.
Wymień taśmę sygnałową dysku na inną/nową
Dysk moźna przetestować programem diagnostycznym producenta dysku, na stronie internetowej producenta szukać musisz.
No a na koniec wymiana płyty głównej.
Na początek przetestuj pamięć RAM i sprawdź docisk taśm sygnałowych łączących płytę z dyskiem.
Strona 1 / 1