Chello

Mam neta przez kablówke (Chello sie zwie) i oni maja w regulaminie ze to ma byc tylko na jeden komp. tego neta mam juz od ponad roku i jak zakładaliśmy (bo jest ono dzielone na 4 kompy w jednym mieszkaniu) to postanowilismy załoźyć serwer bo ponoć tak nie widać, źe są 4 kompy w sieci i sie nie skapną. Ale teraz na stronie Chello czytam, ze jak wykupie chello plus to moge miec 3 kompy :) Pytanie jest takie, czy jak wepne wtyczke z tego cable modemu do switcha czy bedzie normalnie net i nie będzie sie chello czepiać? Wiem źe takie pytanie bylo juz na forum, ale to dotyczy tego konkretnego przypadku, a drugie pytanie jest waźniejsze – czy wtedy bede mógł hostować??
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 7

To Ty jeszcze malo wiesz .

"EL NINO" – przyznam sie ze moze i masz racje poniewaz czasem pisze o czyms o czym do konca nie wiem albo sie o tym nieprzekonalem lub jeszcze inaczej – zle uslyszalem, ale mysle ze te nedzne wskazowki czasem moga komus pomoc (nie koniecznie ta bo moze rzeczywiscie napisalem glupstwo) :)
Flaws
Dodano
24.10.2003 13:59:32
a co mnie to intersuje czy mnie ktos zobaczy czy nie! po prostu chce, źeby była mozliwośc hostowania gier na, a serwer na unixie jest dobry i nie chce go zmieniac!
fije
Dodano
24.10.2003 03:05:20
flaws:
... i nie zobaczy ze za serwerem jest jeszcze nawet 50 kompow ...
To Ty jeszcze malo wiesz :D .
EL NINO
Dodano
24.10.2003 02:25:52
Ja radze postawic server na linuxie (bedziesz mial dzieki temu zapore przez ktora zaden komp z zew. nieprzejdzie i nie zobaczy ze za serwerem jest jeszcze nawet 50 kompow ...

niewazne jakie masz ip. (zew. czy wew.) i tak bezproblemu da sie to rozdzielic na ilu uzytk. tylko chcesz ...
Flaws
Dodano
24.10.2003 00:01:31
Nie no chwila, zaraz, jak cable modem podpinam do siebie to spoko moge hostowac we wszystkie gierki, a adres IP mamy chyba stały, na stronie chello jest taki link z pomocą gdzie mozna zobaaczyć IP i od roku jest taki sam, ale jak mam u siebie cable modem to w protokole TCP/IP musze miec ustawione wszystko na "wyszukaj automatycznie IP" Czyli co radzicie??
fije
Dodano
22.10.2003 14:27:01
wszystko zalezy od konfiguracji sieci:
1) jesli adres jest przydzielany dynamicznie, tzn. po kazdorazowym wlaczeniu kompa dostajesz losowy adres z puli adresow, to wpiecie wiekszej ilosci maszyn bedzie mozliwe
2)jesli sa ograniczenia typu: adres jest przydzielany na konkretne lacze, albo wedlug fizycnego adresu karty sieciowej (MAC) to nie bedzie to mozliwe – dostep do sieci uzyska tylko jedna konkretna maszyna
3) w 1 przypadku o switcha na pewno beda sie czepiac
4) w 2 przypadku nic ci ten switch w tym miejcu nie da
5) jezeli masz neta z kablowki to na 99% juz jestes czescia jej sieci lokalnej (nieroutowalne adresy IP – niewidoczne z zewnatrz), chyba ze kablowka jest taka hojna i wykupila cala klase adresow routowalnych i wszystkich takim szczesciem obdarowuje, w co szczerze watpie, takze na te 99% nie mozesz hostowac, bedziesz widoczny tylko w sieci lokalnej kablowki, z internetu nikt cie nie zobaczy – nawet wpinajac jednego kompa bezposrednio do tego cable modemu.

maly
malyko
Dodano
22.10.2003 09:21:38
Z tego co kiedys interesowalem sie tematem Chello plus mozna podzielic na 3 komputerki i wynikalo ze sa 3 zew IP. Ale wolno dzielic tylko w obrebie lokalu.
mrsit
Dodano
22.10.2003 09:11:26
fije
Dodano:
21.10.2003 15:40:55
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1