chciwy Windows
Witam
Mój problem polega na tym iź mam 256MB DDRi system Windows zabiera mi z tego 150MB i zostaje mi tylko 100MB na inne operacje, czy moźecie mi doradzić jak okroić dostęp systemowi do zasobów pamięci?
Zaznaczam odrazu na wstępie, źe juź niektóre "Usługi" dostępne pod komendą "msconfig" wyłaczyłem z uźytku. :wink:
Mój problem polega na tym iź mam 256MB DDRi system Windows zabiera mi z tego 150MB i zostaje mi tylko 100MB na inne operacje, czy moźecie mi doradzić jak okroić dostęp systemowi do zasobów pamięci?
Zaznaczam odrazu na wstępie, źe juź niektóre "Usługi" dostępne pod komendą "msconfig" wyłaczyłem z uźytku. :wink:
Odpowiedzi: 4
hefaistos – odchudzrenie windowsa , choć przy okazji zwalnia miejsce na dysku, powoduje ównieź, a moze nawet przede wszystkim ograniczenie ilości programów pracujących przy starcie/w tle.
Stąd własnie od tego – o usługach sam napisąleś –zacząć trzeba.
Praktyczne –choć nie darmowe – rozwiązanie to uźycie XPLite, dzięki , któremu mozna "pozbyć się" nadmiarowych składników systemu i doprowadzić w konsekwencji do uzywania pamieci na poziomie 100Mb – to bez specjalnego wysiłku lub przy pewnej dozie znajomości rzeczy i samozaparcie do ok.80MB, a czasem i mniej.
Moźna równieź na podbnej zasadzie skonstruować płytę instalacyjną korzystając z narzedzia darmowego nLite.
PS.
kieby dobrze poszukać to i o tym mowa juź była ,a slady w archiwum zostały.
Stąd własnie od tego – o usługach sam napisąleś –zacząć trzeba.
Praktyczne –choć nie darmowe – rozwiązanie to uźycie XPLite, dzięki , któremu mozna "pozbyć się" nadmiarowych składników systemu i doprowadzić w konsekwencji do uzywania pamieci na poziomie 100Mb – to bez specjalnego wysiłku lub przy pewnej dozie znajomości rzeczy i samozaparcie do ok.80MB, a czasem i mniej.
Moźna równieź na podbnej zasadzie skonstruować płytę instalacyjną korzystając z narzedzia darmowego nLite.
PS.
kieby dobrze poszukać to i o tym mowa juź była ,a slady w archiwum zostały.
:arrow: http://xp.net.pl/art/windowsxp_full_optym.html
no właśnie mam taki sam problem, w arhiwum tego nie znalazłem :/ please about help :(
Żeby tam jeszcze pisało o tym co mnie interesuje, ale właśnie chyba pomyliłeś się w interpretacji mojej prośby... Mi chodziło o przyspieszenie kompa poprzez zwolnienie RAMu a nie zwolneinie miejsca na dysku!
Strona 1 / 1