Chciałbym na tym robic to i tamto...

Witam! Chcę kupić komputer o poniźszej specyfikacji:

Procesor Intel Pentium III 600 Mhz

płyta główna chipset Intel 440 BX, FSB 100MHz
Sloty ; 1x AGP , 3x PCI , 2x ISA , 3x Bank pamięci dimm 168 PIN
Złącza ; 2x USB , 2x COM , 1x LPT , 2x PS/2
Dysk twardy ; 6,4 GB
Pamięć ; 128 MB DIMM 168 PIN PC–100 (dwa moduły po 64 mb)
Grafika ; MATROX lub ATI Rage II AGP 8 MB
Muzyka ; ESS zintegrowana
Napęd Dyskietek FDD 1,44"
Nagrywarka DVD (nie wiem jaką)

Ten komputer ma słuźyć do skanowania i obróbki zdjęć, do oglądania filmów, do edycji tekstów.
Mam do Was pytanie: czy i w jakich formatach ten komputer 'uciągnie' odtwarzanie filmów? Prosiłbym o odpowiedź kogoś, kto się na tym zna, a nie od jakiegoś .
Dzięki!

Odpowiedzi: 16

Zdjęcia będą przechowywane na płytach CD lub DVD. Powinno uciągnąć nagrywarkę DVD.
mrTom
Dodano
16.08.2005 19:30:53
Ja się nie zajmuję grafiką... Ale składam filmiki na moim kompie. No i w celu zapewnienia sobie dobrego dysku – zakupiłem dwie Barracudy 40GB. Chodzą spięte w RAID0. Dzięki temu mam 80GB szybkiego dysku – a to pomaga w takiej pracy. I co najwaźniejsze – nie była to droga iwnestycja (280zł – razem z kupieniem kontrolera RAID).
evil44
Dodano
16.08.2005 13:31:35
jesli pod obrobke podchodzic beda formaty takie jak JPEG przy rozdzieloczosciach 150DPI to czy faktycznie dysk bedzie musial byc jakies predszy ??
zdjecia z netu najczesniej maja 72Dpi i z prostych aparatow nawet 5Mpix tak samo.

z reszta 20GB nie sa takie drogie w miare szybkie i wystarczajace na zarchiwizowanie pewnej ilosci Fotek oraz na postawienie systemu z podstawowymi aplikacjami
TzaR
Dodano
16.08.2005 13:04:31
Pogadajcie jeszcze , bo element pozostał najistotniejszy – rozmiar i prędkość dysku.
1. rozmiar – nie wiem który Corel i który PS ,ale przy paru cofkach ustawionych zaraz się moźliwości wyczerpią – jakoś mi się "zdjęcie" nie kojarzy z obrazkiem o wielkości kilknastu KB;
2. Z powodu konioecznosći odwołań do swapa dysk musi być szybki – nie transmisja, bo tej płyta nie przeskoczy, ale chociaź obroty i czasy dostępu.
Nie iwm, czy nie lepszym wyjściem będzie dokupienie kontrolera ATA133 i dysku pod niego niź męczenie się z tym 6GB – na płycie pewnie jest pontroler ATA66.

O reszcie konfiguracji juź pisał nie będę.
Rebe
Dodano
16.08.2005 12:47:51
Nie musisz, ale 8MB na karcie to chyba minimum (tryb overlay).
Ponnadto ten sprzet o ktorym piszesz wposcie nr 1 w zlupelnosci wystarczy Ci do tego co chcesz robic!
XnView nie jest az tak pamieciozerny i wymagajacy – w nim bez problemu przechwycisz zdjecie, latwo i wydajnie zmienisz rozmiar, masz do dyspozycji proste i skuteczne narzedzia do edycji + kilka filtrów.
Filmy rowniez powinny chodzic (filtry ffdshow zalatwia sprawe).
brtx
Dodano
16.08.2005 12:31:40
Tak, tak, przecieź format AVI działał na 486. Ja na tym p133 piszę program, słucham muzyki i przeglądam www w tym samym czasie. Nie znacie chyba moźliwości tego sprzętu...
Nie chodzi mi tu o taką obróbkę grafiki, o jakiej piszecie. W tym wypadku będzie to zmiana rozmiaru zdjęć, przyciemnianie, rozjaśnianie, zmiana nasycenia kolorów itp...

A gdybym dołoźył kartę telewizyjną, to muszę mieć dobrą kartę graficzną, czy to jest niezaleźne?
mrTom
Dodano
16.08.2005 12:00:20
mrTom:

Mam do Was pytanie: czy i w jakich formatach ten komputer 'uciągnie' odtwarzanie filmów?

We wszystkich.
Co do wyświetlania , modyfikacji zdjęć tj. prostych czynności z tym związanych zupełnie wystarczy – w sys WinX.
Seeker
Dodano
16.08.2005 07:51:51
najprawdopodobniej "obrobka grafiki" na podanej konfiguracji jak w temacie polegac bedzie na obracaniu co najwyzej zdec lub zmieniania ich rozmiarow... spokojnie PIII do tego wstarczy nikt nie napisal ze na TYm kpompie bedzie odpalany adobe Photoshop 7 albo pakiet corela... pozatym pIII przy Ogladaniu DIVX poradzi sobie tez spokojnie polecam 256Mb ramu i tyle...
Pan Przemyslaw napisal zeby Kupic Palomino i pamieci DDR 400 ??? po co jak palomino leca na 266 ...
moim zdaniem do filmow i obracania zdjec PIII 800/256/20GB/Grafika TNT2 32/ spokojnie wystarcza....
TzaR
Dodano
16.08.2005 01:51:53
Równiź przyłączam się do opini źe na 133mhz nie poleci film tak jak np. na 500mhz. a wiem to z własnego doświadczenia bo miałem taki komp w domci co miał 160mhz procesor i grafa 8mb ram 128 i hdd 3,2 i co i kicha. Jeśli chcesz przerysowywać klatki to moźe i jest to super rozwiązanie. Więc o filmach na 133 zapomnij. A te bebechy co wymieniasz mrTom to mogą być do tego co opisujesz. Wiedz jednak o tym źe obróbka większych plików graficznych i nikompresowanych formatów np. tif do przyjemnych naleźeć nie będzie. A wiem to z tąd źe w pracy takich komputerów jast troszkę i w zasadzie to tylko jakiś ofisy itp. na nich są. Komputer do obróbki grafiki to najbardziej wymagająca konfiguracja jeśli chodzi o takie jak ram, procesor i hdd. Pracuję w branrzy DTP więc wiem jak jest rzóźnica między P3 600 mhz a 2x Intel Xeon 2600 2mb L2. Karta graficzna z górnej pułki jedynie w przypadku grafiki 3D.
Moim zdaniem – do tego co piszesz, kup ten sprzent jeśli oczywiście cena jest stosowna.
Pozdrawiam.
Pan i pastuch
Dodano
16.08.2005 01:19:16
Mi na K6–II 400 nie chciały divixy chodzić... Na P133 – to chyba tylko MP3 (i to teź nie jest pewne – ale pod Linuxem gra!)...
evil44
Dodano
16.08.2005 01:11:22
mrTom:
Na p133 działają filmy i to w niezłej jakosci.

:shock:

Mi na Celeronie 300 filmy w lepszej jakości (divx) traciły synchronizacje, więc w 133MHz i film nie uwierze, chyba źe krótkie – pięcio minutówki.
spiderko
Dodano
16.08.2005 00:45:25
To moźe ja się wypowiem.
Niedwano mając P/// 650MHz, 320MB ram i Riva TNT2M64 nie miałem najmniejszych problemów z odtwarzaniem flimów (ewentualnie rmvb glubiło sychronizację przy przewijaniu), mówię o systemie WinXP. Do tego doliczyć trzeba MS Office XP i Adobe Photoshop 4.0 (wiem, stary, ale nie chcę innego). Na linuksie (mplayer + gimp) było jeszcze lepiej. Zauwaźam wilczy pęd do gigaherców i setek MB ram, ale nie o to chodzi. Prawda jest taka, źe komputer sprzed 4–5 lat potrafi zdziałać cuda. Na miejscu kolegi zdecydowałbym się na taki sprzęt, ewentualnie dorzucił jeszcze trochę ramu (tak do 256MB), tym bardziej, źe programy graficzne lubią duźo pamięci.
Pozdrawiam
Lord Dante
Dodano
16.08.2005 00:06:59
Zaleźy co masz na mysli pisząc obróbka zdjeć.
Mi chodzi o proste czynnosci

Na p133 działają filmy i to w niezłej jakosci.
Tak się składa ze tego kompa mam w pokoju, a nowszy jest kontrolowany przez rodziców :/
mrTom
Dodano
16.08.2005 00:06:01
mrTom:
Witam! Chcę kupić komputer o poniźszej specyfikacji:

Ten komputer ma słuźyć do skanowania i obróbki zdjęć, do oglądania filmów, do edycji tekstów.
Mam do Was pytanie: czy i w jakich formatach ten komputer 'uciągnie' odtwarzanie filmów? Prosiłbym o odpowiedź kogoś, kto się na tym zna, a nie od jakiegoś .
Dzięki!

nie sadze aby obrobka grafika cie zadawalala na tym komputerze ale poczekaj na odpowiedzi innych moze sprawa wyglada inaczeje niz ja porzedstawilem a tak na marginesie to do grania ten komputer ktory ci opisalem rowniez swietnie sie nada ale to nie jest znowu jakas super maszyna.
a jezeli chodzi o odtwarzenie filmow to akurat mam starego laptopa w szafie latitude cp mst233 pentium 233mmx i 128 ramu i wiesz co tam wogole filmy nie chodza dlatgo dziwie sie jak ty to na pentium 133 robisz chyba odchudziles windowsa no bo ja sie nie znam :) źart troche nie zabardzo ci wieze z tym 133 pentiumem i 128 mb i filamami ale ok obojetne jezeli chcesz ten komptuter kupic to i tak kupisz :) ja tylko ci pisze swoje zdanie i nie uwazam aby tren komputer cie zadowolil predkoscia.
Przemysław Zawadzki
Dodano
15.08.2005 23:52:24
No właśnie...tego się obawiałem, źe ktoś napisze mi w ten sposób.

Wiesz, ja na Pentium 133MMX 64mb ram odtwarzam filmy (k. graficzna ATI Rage II 3D 2MB). Co do karty graficznej, nie musi być taka – wystarczy 8mb, a będzie wyświetlać 1024x768x32bit – więcej nie potrzeba, komp nie ma być do gier.
To, co napisałeś, to przesada, 512 mb Ram??
Ehh...chyba nie sprawdzłeś jak filmy działają na kopach wyposarzonych w 128.
Poza tym – Chyba nie znasz do koncza WinXP.
Wyłączyć wszystkie niepotrzebne usługi, programy, style okien, duperele, jedno konto uźytkownika i wszystko gra.
Nie chcę XP, do starszych kompów preferuję 98.

Ty mi podałeś komputer przeznaczony do grania w te najnowsze gry, ale i tak dzięki za odpowiedź.
mrTom
Dodano
15.08.2005 23:43:49
raczej to sie do tego nie nadaje po pierwsze procesor zaslaby minimum aby sie nie denerwowac to dzisiaj i przy dzisiejszych programach (biore pod uwage ze do teg o system winxp)to stanowczo zamalo ten zestaw to jest minimum niedosłownie pod sam windows xp moze inaczej zamiast pisac tobie bzdety napisze tobie co powinienes conajmniej kupic:)
procesor przynajmniej jakis o zegarze 1200mhz dobry i tani uzywany bedzie athlon xp 1500 na jadrze palomino do tego przynajmniej 512 mb ramu i to ddr 400 minimum to 256 mb grafika minimum 64 mb jezeli jestes zainteresowany to mam do sprzedania super komputer za 1200 złotych oto konfiguracja z tym komuterem zrobisz o wiele wiecej niz zamierzasz :)
Amd athlon 2600xp+ Barton
512 mb ramu 2x256 ddr400 infineon
Abit kd7a
20 gb Seagate hdd
Creative Sound blaster live 24
Ge force 2 mx400 64 mb
Cdr–w Philips
Floppy fdd
Klawiatura Trust mały format jak w laptop`s
Monitor Philips 107s 17 cali crt
Glosniki 2 stereo von creative
I jeszcze pare rzeczy oczywiscie wszystkie kable itd.
Przemysław Zawadzki
Dodano
15.08.2005 23:28:04
mrTom
Dodano:
15.08.2005 23:09:08
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1