Celeron D czy Sempron?
Jaki procek jest lepszy Celeron D czy Sempron? co kupic?
Odpowiedzi: 20
Jak ktoś się do czegoś przyzwyczaji, to bardzo trudno mu zmienić zdanie. Moźna mu tłumaczyć, pokazywać porównanie ,testy , a i tak to nic nie da.
Kiedyś, jeśli nie chodziło juź o wydajność, wszyscy tłumaczyli ,źe tak się mocno nie grzeją.
Teraz jest to juź nie aktualne. Cena, wydajność, moźliwość podkręcenia to wszystko przemawia za AMD.
Moźe rozsądniejszym pytaniem było by AMD czy P4
Kiedyś, jeśli nie chodziło juź o wydajność, wszyscy tłumaczyli ,źe tak się mocno nie grzeją.
Teraz jest to juź nie aktualne. Cena, wydajność, moźliwość podkręcenia to wszystko przemawia za AMD.
Moźe rozsądniejszym pytaniem było by AMD czy P4
ja tam mam swoje zdanie na temat celerona.
bez zastanawiania sempron ta kase co masz dołoźyć źeby kupić tego celerona dołóź sobie do płyty głównej albo do jakiejś dobrej pamięci.Chłopcy wyźej napisali ze on sie dobrze kręci oczywiście nawet bardzo dobrze z 2200+ jak masz poźądne kości płytke i chłodzenie noi oczywiście zasilacz tez wchodzi w rachube to wyjdziesz na nim ponad 2 ghz.więc według mnie po co przepłacać w kazdy wie źe procesor który jest podkrecony na 2 ghz chodzi lepeij niź ten który ma standardowo 2 ghz.z 2200+ na defaultowy vcore dojdziesz bez problemu do 1,8ghz czyli 200 fsb.Potem to juź jest zabawa skacz o 1 mhz i testuj:) jeźeli chcesz go przetaktowac na tego 1,8 ghz to nawet cooler z boxa wystarczy a nawet jeszcze na zapas zostanie.Pozdrawiam
robootb:Tak tylko ja mam Celerona na 2 kompa na jednym jest 534mhz...TO coś moźna podkręcić do prawie 900mhz. Po podkręceniu moźna grać w NFSU 2 albo Fifa 2005:). A semprona nigdy bym nie wzioł moźe zaoszczędzicie ale nigdy go tak nie podkręcicie
Hehe a ja podkrecilem semprona z 1666 (166x10) na 2100MHz (210x10) bez podnoszenia napiecia na boxowym coolerku, wole nie myslec ile ten procesor sie podkreci na mobo dfi porzadnym chlodzeniu i dobrej zasilce...
PS
Zrobilem test procesora w sandrze, wyszlo na to ze wyzej wymieniony, podkrecony procesor ma wydajnosc Pentiuma 3.2 C :roll:
Jeźeli juź Celeron to tylko Celeron D ,zwykłe to tragedia,nawet więcej niź tragedia.
Pod kaźdym względem.
A to błąd.
wozniak:To ten sempron 2200 jest lepszy od Celerona 1,7?Bo teraz mam celerona 1,7
Pod kaźdym względem.
robootb:
. A semprona nigdy bym nie wzioł
A to błąd.
Co do kręcenia Semprona – u mnie 2400@2800 bez problemu, z wentylem Whisperrock IV (nie jest to źadna rewelacja) temp. w stresie dochodzi do 56–57, więc chyba nie tak źle ;–]
http://www.tomshardware.pl/cpu/20040728/index.html
Ten artykuł teź moźe się okazać pomocny przy wyborze ;–)
http://www.tomshardware.pl/cpu/20040728/index.html
Ten artykuł teź moźe się okazać pomocny przy wyborze ;–)
Ja wczoraj unowocześniłem swój sprzęt poprzez zakup semprona 2400+ (1,66 GHz)tkiego jak tu http://www.uno.pl/t_476/sempron_xp_2400+/ z wentylatorem coolrem http://www.axel.com.pl/index.php?pag=sklep&sub=opis&id=PR–WC–0001 oraz płyty głównej gigabyte takiej jak tu http://www.uno.pl/t_1605/ga–7nf–rz/
plus 256 ddram i za wszystko zapłaciłem 550 zł
plus 256 ddram i za wszystko zapłaciłem 550 zł
Tak tylko ja mam Celerona na 2 kompa na jednym jest 534mhz...TO coś moźna podkręcić do prawie 900mhz. Po podkręceniu moźna grać w NFSU 2 albo Fifa 2005:). A semprona nigdy bym nie wzioł moźe zaoszczędzicie ale nigdy go tak nie podkręcicie
Tak tylko ja mam Celerona na 2 kompa na jednym jest 534mhz...TO coś moźna podkręcić do prawie 900mhz. Po podkręceniu moźna grać w NFSU 2 albo Fifa 2005:). A semprona nigdy bym nie wzioł moźe zaoszczędzicie ale nigdy go tak nie podkręcicie
wozniak:To ten sempron 2200 jest lepszy od Celerona 1,7?Bo teraz mam celerona 1,7
O wiele lepszy. W sumie jak masz juź płyte na socket 478 to moźe kup jakiegoś pentiuma 4...
To ten sempron 2200 jest lepszy od Celerona 1,7?Bo teraz mam celerona 1,7
Kupno celerona na socket 478 to kompletna głupota, jedynie celeron na socket T ma u mnie jakieś szanse bo podstawka przyszłościowa. Ja bym wziął Abita NF7 i Semprona 2200+ który bez problemu pojdzie na fsb 200 (ponad 90% egzemplarzy nie ma z tym problemu) a i będzie stabilny jezeli przejdzie torture test w prime przez noc. Kosztować taki zestaw będzie Cie około 450zł, a do tego nie będą potrzebne jakieś wypasione pamięci abit w przeciwienstwie do asusa nie jest tak wybredny.
Jak musi być skała – to raczej tanie produkty nie wchodzą w grę (co nie znaczy, źe nie są!). Płytę – polecam jakąś na KT600 (jak ktoś coś wspomni o wyźszej wydajności dualDDR – to go wyśmieję!). Ja mam MSI KT6V–LSR i nie narzekam. Chodzi minimalnie podkręcona i stabilnie (eDonkey 24/7). A procek – Sempron (od modelu 2400+) (a jak chcesz – to poszukaj jakiegoś Athlona–Bartona, nawet 2500+). Co do semprona – wybierz taki, który ci odpowiada cenowo.
Co do ilości programów – tu liczy się szybki dysk i min. 521MB ramu.
Co do ilości programów – tu liczy się szybki dysk i min. 521MB ramu.
To doradzcie mi jakąś płyte z prockiem AMD.Tylko moj komp chodzi 24h na dobe no–stop.I uzywam duzej ilosci programow w jednej chwile np. Photoshop Flash Word itp
eee... albo coś przegapiłem albo to raczej płyty pod Semprona są tańsze... Kupisz CeleronaD i płytę pod niego za 350zł? Sempron2200 + jakaś płytak Asrock = 350zł
Ale za to plyty glowne s478 sa tansze
Ja nie jestem zwolennikiem czegokolwiek, ja kupiuje to co mi się bardziej opłaca, a prawda jest taka, źe sempron oferuje to samo co celeron za niźszą cenę.
Nio i po tych odpowiedziach mozna sadzic ze Celeron D i sempron sa porownywalne poniewaz sazwolennicy prockow od Intela i AMD. Czytalem ostatnio jais atykul w internecie o tych porckach i tam prowadzili rozne testy no i w niektorych wygrywal Celeron a w neiktorych Sempron wiec moim zdaniem sa one porownywalne a ich ena takze zblizona do sebie.
Jeszcze wczoraj stalem przed dylematem kupna celerona D lub semprona. Zdecydowałem się na semprona bo:
a) podkręca się wcale nie gorzej niź celeron
b) do podkręcania tego celerona potrzebny bylby lepszy zasilacz oraz drozsza plyta glowna
c) dzięki tym wyborze zaoszczędziłem 400zł
d) sempron 2200 jest mniej więcej wydajny jak Celeron 2.6
miałem wątpliwości bo
e) wiatrak boxowy dla celerona jest cichszy
f) podstawka Socket T jest owiele bardziej przyszlosciowa
a) podkręca się wcale nie gorzej niź celeron
b) do podkręcania tego celerona potrzebny bylby lepszy zasilacz oraz drozsza plyta glowna
c) dzięki tym wyborze zaoszczędziłem 400zł
d) sempron 2200 jest mniej więcej wydajny jak Celeron 2.6
miałem wątpliwości bo
e) wiatrak boxowy dla celerona jest cichszy
f) podstawka Socket T jest owiele bardziej przyszlosciowa