CD–RW i DVD Zwalnia mi komputer

Wiem , źe takie tematy sie juz pojawiały ale nigdzie nie znalazłem odp. A moj problem jest nastepujący:
1. CDRW LG 8320 32–10–40 przy nagrywaniu (nero) zwalnia mi bardzo komp tak ze nie da sie nic robic, kiedys tego nie miałem , dopiero po reinstalu problem sie pojawił. Mam włączone DMA (UDMA 4 albo 5 ).
2. DVD Pioneer 106s przy oglądaniu filmu (divx) film zawsze zaczyna sie zacina mniej wiecej w połowie tak ze nie da sie go juz później oglądać, podobnie jest przy przegrywaniu czy instalowaniu (w CDRW tego problemu nie ma) aczkolwiek w obu przypadkach wolno chodzi , nawet przy przegrywaniu z jednej partycji HDD na drugą tez zwalnia.
DVD i CD RW sa podłączone jedną taśma , DVD(zworka master) master slave , CDRW (brak zworki) secondary slave. Czy powinienem coś ustawić w biosie (bez upgradu) skoro nic tam nie robiłem a było dobrze kiedyś?
Prosze o pomoc bo męcze sie z tym juź bardzo długo. Z góry dziękuje (chodźby ze chciało ci sie to całe czytać) :)

Reszta to: Athlon 1700X, MSI KT333 Ultra, 256DDR, dysk WDC 40GB 5400.

Odpowiedzi: 3

jak podłączysz dysk i cd–rom na jedną taśme to będą oba chodziły w trybie ATA–33 lub w najlepszym przypadku (jeśli lepszy DVD) to w ATA–66

eeeee bzdury... wiem źe tak sie czasem zdarza ale rzadko, na pewno to nie reguła, i ogólnie to tak nie powinno byc w dobrym sprzecie.

regards
hyde
Dodano
18.03.2003 14:31:37
jak podłączysz dysk i cd–rom na jedną taśme to będą oba chodziły w trybie ATA–33 lub w najlepszym przypadku (jeśli lepszy DVD) to w ATA–66

eeeee bzdury... wiem źe tak sie czasem zdarza ale rzadko, na pewno to nie reguła, i ogólnie to tak nie powinno byc w dobrym sprzecie.

regards
hyde
Dodano
18.03.2003 14:31:37
W sumie racja tylko źe wtedy tracisz na prędkościach dysków. No bo jak podłączysz dysk i cd–rom na jedną taśme to będą oba chodziły w trybie ATA–33 lub w najlepszym przypadku (jeśli lepszy DVD) to w ATA–66. A dwa dyski na jednej taśmie to ATA–100.
Pytanie jakie dodatkowe problemy moźe przysporzyć takie właśnie ustawienie (2 dyski na jednym i 2 napędy na drugim)???
Ator
Dodano
17.03.2003 01:13:21
LukaZ23
Dodano:
27.01.2003 18:16:34
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1