cd nie bootuje
Chcialem zainstalowac xp ale cd mi nie bootuje. W biosie przestawilem zeby startowalo z cd. Po uruchomieniu kompa pisze:"No emulation booting" i ze nie moze wystartowac z cd.Co mam robic?
Odpowiedzi: 12
Rebe:Jeźeli po gwarancji to go rozkręć i przeczyść laser, ew. go skalibruj. Jeźeli i to nie pomoźe to ..... pozostają dyskietki, albo jakie upgrade z poziomu w9x/ME.
Poniekad mu dobrze radzisz ..
Ale skoro napęd zaczyna nie czytac płytek .. To z mojego doświadczenia wynika źe czyszczenie lasera pomaga tyle co umarłemu kadzidło ! Czasami pomga na chwile i znowu to samo.. Dziseij nowy Cdek to około 100 złotych ba nawet mniej to chyba kupić lepiej nowy..!
Pozdroo
Rebe:Ukey:Mialem to samo ale jak wlorzylem inna plytke z bootem to mi poszla i jeszcze raz sprawdzialm z plytka od XP;ka i poszlo. Niewiem co to bylo ale mi tak to pomoglo. Aha co do czyszczenia to po kiego ... to rozkrecac :?: Juz sa dostepne plytki do czyszczenia. Szybko i nawet skutecznie czysci. :wink:
1. Skoro inne były czytane to ... niem iałeś tego samego.
2. O płytach czyszczących o czywiściem oźna pisać tylko czy...
3. kalibracji lasera teź się przy ich pomocy dokona ?
No raczej sie nie dokona ale On moze sie nieznac na kalibracji. Bo nie karzydy jest tak modry jak Ty wiec.. Pisz porady kturych moze kodonac zwyczajny smiertelnik :?
Ukey:Mialem to samo ale jak wlorzylem inna plytke z bootem to mi poszla i jeszcze raz sprawdzialm z plytka od XP;ka i poszlo. Niewiem co to bylo ale mi tak to pomoglo. Aha co do czyszczenia to po kiego ... to rozkrecac :?: Juz sa dostepne plytki do czyszczenia. Szybko i nawet skutecznie czysci. :wink:
1. Skoro inne były czytane to ... niem iałeś tego samego.
2. O płytach czyszczących o czywiściem oźna pisać tylko czy...
3. kalibracji lasera teź się przy ich pomocy dokona ?
Mialem to samo ale jak wlorzylem inna plytke z bootem to mi poszla i jeszcze raz sprawdzialm z plytka od XP;ka i poszlo. Niewiem co to bylo ale mi tak to pomoglo. Aha co do czyszczenia to po kiego ... to rozkrecac :?: Juz sa dostepne plytki do czyszczenia. Szybko i nawet skutecznie czysci. :wink:
Zapewne funkcjie twojego biosa nie uwzględniają bootowalnych płyt, moźe być za stary albo źle skonfigurowany. Musisz pogrzebać to znajdziesz
Jeźeli po gwarancji to go rozkręć i przeczyść laser, ew. go skalibruj. Jeźeli i to nie pomoźe to ..... pozostają dyskietki, albo jakie upgrade z poziomu w9x/ME.
Inne płyty tez nie chca wystartować. To co cd–rom nie czyta płyt bootowalnych?
bobsley22:cd jest ok bo na innym kompie działa bez problemu
A inna – dowolna – płyta bootowalna w tym czytniku startuje ?
cd jest ok bo na innym kompie działa bez problemu
Sciągnij program do tworzenia dyskietek startowych,
Potrzeba będzie uźyć 6 szt. dyskietek.
Później ich uźyj do boot`owania.
Potrzeba będzie uźyć 6 szt. dyskietek.
Później ich uźyj do boot`owania.
Rozwiazanie jest bardzo proste, z zalozenia wychodze ze czytnik CD–ROM jest sprawny, wiec wina lezy po stronie nosnika, jezeli to oryginalny windows, sprawdz u kolegi (jezeli i u niego nie dziala)to go poprostu zwroc do Microsoftu, drugie wyjscie bardziej prawdopodobne, plytka jest przegrywana, wiec zostala poprostu zle przegrana.
Pozdro
Krzysiek
Pozdro
Krzysiek
moze zle nagrany boot na cd? albo walnieta szelka, ale watpie zeby z dnia na dzien sie to stalo :)
Strona 1 / 1