Cały komp poszedł z dymem
Witam, wczoraj spalił mi sie komputer.Początkowo myslałem ze to tylko zasilacz bo dym szedł z zasilacza, kupiłem nowy zasilacz i wszystko sie paliło!!Podłaczałem do drugiego komputera kazda część i wszystko sie paliło tzw. podłaczyłem dysk i szedł płomiec podłaczyłem karte graf i szedł płomien i z cała reszta tak było!! Jaka mogła byc przyczyna spalenia całego sprzetu? Jak to w ogole mozliwe ze wszystko sie spaliło?
Odpowiedzi: 20
coyote_xp:na twoim miejscu od razu bym zmienił :D codegeny to nie jest nic pewnego... :wink:
Mojemu bracholowi kiedyś dysk twardy "poszedł" przy zasilaczu Codegena :?
Dobry Seagate Barracuda IV 60 GB... szkoda go było :?
Policz sobie :
http://takaman.jp/D/?M=PaQZQbd@bR1SCSsTeUgn@qWcqHBYaZAZaOP&english
http://takaman.jp/D/?M=PaQZQbd@bR1SCSsTeUgn@qWcqHBYaZAZaOP&english
na twoim miejscu od razu bym zmienił :D codegeny to nie jest nic pewnego... :wink:
A wlasnie mam jeszcze pytanko.. Czy moj Codegen 300Wat ma wystraczajaca moc, zeby utrzymac moja konfigurację komputera? Czy tez moze 300Wat to za mało?
Czyszczenie zasilacza i nnych pierdołek nic nie dało, ale zauwaźyłem źe starter w zasiłce jest kopnięty, wogóle nie moźna go włączyc ani wyłączyc. Mysle ze to ma związek z problemem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moze to jest rozwiązanie. popróbuje sie i powiadomie was w najbliźszym czasie. Dzięki spiderko
Byćmoźe oczyszczenie wnętrza komputera (sloty, płyta, zasilacz, itd.) coś w tym przypadku pomoźe. Z pewnym kompem teź miałem taki problem, przyczyną był remont mieszkania i dzięki temu – tony kurzu.
MarcinX:Padnięta moźe być teź listwa,podłącz zasilanie bezpośrednio.
Sprawdź teź kabel 220v
Jeźeli nie listwa ,najprawdopodobniej to zasilacz.
To nie listwa. komp podłączony był bezpośrednio i dalej to samo.
fidelio:A to ja mam pytanie.. Looknijcie na screena. Czy te napiecia są ok? (mam oczywiscie Codegena 300W) :?:
Czy ja wiem czy to takie oczywiste :D
Napięcia w miare ok, ale ja Ci powiem, źe codegeny palą się ot tak, nawet gdy napięcia są w normie, a sprzęt jest mało wymagający. W kompie miałem jeden zasilacz ropli i dwa codegeny. Wszystki się popaliły na bardzo podobnych konfiguracjach. Ugh nigdy wiecej tanich zasilaczy (teraz w jednym kompie Topower 450W, a w drugim Asus 300W – jest w porządku :P).
A to ja mam pytanie.. Looknijcie na screena. Czy te napiecia są ok? (mam oczywiscie Codegena 300W) :?:
Ukey:Ja mam zasilacz firmy ROPLA. No i niestety niestac mnie na inny ale czy to jest firma dobra czy tez zla :?: Napiecia to tak raczej w normach ale nie wzorowy tak srednio
Nie najlepsza :wink:
Przy Ropli Codegen to w miarę sensowny sprzęt :mrgreen:
Ja mam zasilacz firmy ROPLA. No i niestety niestac mnie na inny ale czy to jest firma dobra czy tez zla :?: Napiecia to tak raczej w normach ale nie wzorowy tak srednio
Dam odpowiedź jutro rano, poniewaź ten problem częściej pojawia się jak komp długo nie pracuje. Tak więc teraz wszystko działa ok ,a jak komp postoi przez noc to sie zobaczy. Pozdrowienia
Kabel który podłączasz do zasiłki.
Zdarza się źe nadłamią się przy wtyczce i wtedy są problemy.
Ale to wątpliwa przyczyna.
Sprawdzałeś bez listwy ?
Zdarza się źe nadłamią się przy wtyczce i wtedy są problemy.
Ale to wątpliwa przyczyna.
Sprawdzałeś bez listwy ?
o jaki kabel chodzi?? wytłumacz to jak dałnowi bo ja cięźko kapujący jestem (a moze dałnem??? Sami oceńcie bo ten na dole co mówi "szumią kłaki koło sraki" to ja :D :wink: :)) Pozdrawiam Damianos
Padnięta moźe być teź listwa,podłącz zasilanie bezpośrednio.
Sprawdź teź kabel 220v
Sprawdź teź kabel 220v
a czy wiecie moze co moze byc przyczyną takiego zachowania? To źe to wina zasilacza to jestem prawie pewien, bo co innego to moze byc. chciałbym jeszcze dodac źe z tyłu tam gdzie całkiem wyłącza się zasilanie w kompie. Ten przycisk jest zablokowany. nie mozna nim cykać :wink:
Pozdrawiam
Damianos
Pozdrawiam
Damianos
Damianos:A jak sprawdzic jaki sie ma zasilacz??
Odkręcasz lewą blachę obudowy i czytasz tabliczkę (naklejkę) na zasiłce.
Powodem problemów moźe być............zasilacz :wink:
A jak sprawdzic jaki sie ma zasilacz?? A moźecie mi powiedziec co moźe byc przyczyną takiego zachowania:
Przychodze se do domciu, naciskam przycisk zasilania i ***. Komp sie nie włącza. Pomaga wyłączenie listwy antyprzepięciowej, wyciągnięcie wtyczki od kompa z gniazdka, następnie włączam zpowrotem wtyczke włączam listwe naciskam guzik i komp sie uruchamia. Tak jest za kaźdym razem. A kiedy uźywam twardego resetu to komp zamiast sie zrestartowac to sie wyłącza.
Dzięki za odpowiedzi
Damianos
Przychodze se do domciu, naciskam przycisk zasilania i ***. Komp sie nie włącza. Pomaga wyłączenie listwy antyprzepięciowej, wyciągnięcie wtyczki od kompa z gniazdka, następnie włączam zpowrotem wtyczke włączam listwe naciskam guzik i komp sie uruchamia. Tak jest za kaźdym razem. A kiedy uźywam twardego resetu to komp zamiast sie zrestartowac to sie wyłącza.
Dzięki za odpowiedzi
Damianos
fidelio:A co to za firma Modecom? :?:
To jest firma, która produkuje obudowy ;–)
Równieź zasilacze mają bardzo dobre ;–)
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6551
Choć samego zasilacza się nie opłaca kupować, bo obudowa z nim jest tylko trochę droźsza:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7259
Komputronika nie polecam, bo mają drogo, ale chodzi mi tylko o pokazanie ci tego zasilacza ;–)
Tani i dobry (sam takiego mam).
Ewentualnie jeźeli chcesz wydać więcej:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14428