Witam.
Zawsze radzilem sobie z jakimis problemami ale teraz potrzebuje waszej pomocy.
Komputer uruchamia sie przy bootowaniu bardzo wolno,
przy logowaniu do systemu musze dlugo czekac.
Autostart programu MSN oznacza ze moge korzystac z komputera.
Przy grach online mam duze lagi, kursor sie zawiesza a procesor na 0%
i pamieci ok. 256 wolnego.
Wczesniej moglem grac bez lagow w gry jak NFS Carbon.
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje, formaty nie pomagaja.
Wiec zwracam sie do pomocy fachowcow :)
Swiezy WinXP SP3 PL
Z malymi programami ktore sa dla mnie przydatne.
Konfiguracja standardowa:
Plyta Glowna: AS Rock K7V4A PRO
FSB: 166
Procesor: AMD Sempron 1.6
Grafika: Gigabyte Nvidia GeForce 6200 256 bit 256 MB DDR2
Ram: 512 Kingston DDR 400mhz
Dysk: Maxtor ATA 40 GB
Po dodaniu kosci ramu, nie sie nie zmienia:
RAM: 512 bez firmowka DDR
Dodalem kosc ramu ale musialem zmienic konfiguracje poniewaz ram byl za slaby by pociagnac:
Konfiguracja Obecna:
FSB: 200
Procesor: AMD Sempron 1.6 (przez szyne FSB juz nie jest 1.6 tylko 1.9)
RAM: 512 Kingston DDR (dziala przy fsb 200)
RAM: 512 bez firmowka DDR (dziala max przy fsb 166 wiec musialem ja wyciagnac)
Zadne rzeczy nie pomagaja, nie wiem co sie stalo, korzystalem tylko z programu Microsoftu BootXP czy jakos tak.
Ale nie pomaga.
Mam nadzieje ze zrozumieliscie ten maly metlik ale pisalem bardzo szybko z powodu braku czasu.
Prosze was o pomoc w rozwiazaniu problemu.
Z gory dzieki.
P.S
+ dodam ze czasem mysle ze to wina dysku, poniewaz wczesniej korzystalem z dysku SATA Seagate 160 GB, choc w ta watpie ale nie wykluczam.
Odpowiedzi: 15
Odnośnie zaś logu z Bootvisa to nic nie musisz przesyłać. Po prostu zobacz na wykresach nazwę pliku i czas jego uruchamiania. Wyświetli Ci wszystkie pliki w kolejności uruchamiania przy starcie systemu.
Tak sobie przeczytałem po całości, i nachodzi mnie myśl następująca: Ucho naprowadza w dobrym kierunku, bo problem rzeczywiście jest na linii komunikacji z dyskiem. Kluczem są odpowiedzi na pytania: dlaczego u licha dysk pracuje w trybie [i]Fast Programmed I/O Modes: 4[/i]. Brak sterowników od chipsetu płyty ? A może dysk jest podłączony na jednym kanale IDE z innym urządzeniem [i](Secondary IDE Master: Maxtor 2F040J1)[/i]? Wcześniej działało dobrze ? To może tasiemkę IDE wymienić ?
32 bit wlaczylem :) - roznicy nie widac.
nie mam takiej opcji zeby zmienic z Auto na LBA, sa jakies inne cos jak, ahh nie moge sobie przypomniec.
Obecnie tego komputera nie posiadam, juz zanioslem go w prezencie, ale wciaz chce go naprawic poniewaz bede ten komputer sprawdzal, czyscil i naprawial, wiec:
- zaden proces nie zabiera mocy. po formacie czy nie, to i tak to samo - sprawdzone
- przy menadzerze to wszystko jest normalne, czasem jak zamuli to tylko na procesie ktorym wlasnie korzystam (czyli po ktorym sie poruszam za szybko jak na ten komputer :P)
- Wyniki BootVis'a hmm.. najchetniej to bym wam ten plik przeslal, byscie sami zobaczyli ale waga to podajrze 130/150Mb. Jezeli go chcecie postaram sie go wrzucic gdzies na jakis serwerek dla Was :)
Pozdrawiam, i dzieki za cierpliwosc :)
Potwierdzam. Dla próby zmień ustawienia pracy dysku z Auto na LBA. Kolejna sprawa to sprawdzenie (ot tak, na wszelki wypadek :lol: ) czy przypadkiem jakiś proces nie zabiera Ci mocy. Odpal Menadżera zadań i zobacz w trakcie pracy. Może to też być wina antywira w ramie. I jeszcze parę rzeczy ... Na przykład może to być winą samego dysku, jak już sam zauważyłeś. To leciwa 40-tka ATA. Mam podobny w jednym z kompów i też chodzi jak krew z nosa. Sam w sobie jest wolny w porównaniu to poprzedniej 160-ki SATA i na dokładkę mało pamięci dyskowej, a tu jeszcze gry ...
PS. nie podałeś wyników z Bootvisa. Jakie pliki powodują długi start ?
32 bit transfer - off.
Spróbuj włączyć... Być może to jest przyczyną, aczkolwiek... niech ktoś z Was to potwierdzi, nie chcę aby ktoś z mojej winy sobie kompa popsuł całkowicie.
Mam na auto, a dokladniej wszystko jest tak:
[code]Secondary IDE Master: Maxtor 2F040J1
Type: Auto
Cylinders: 19680
Heads: 16
Write Precompenation
Sectors: 255
Maximum Capacity: 41111 Mb
LBA Mode ON
Black Mode ON
Fast Programmed I/O Modes: 4
32 Bit Transfer Mode: Off
Ultra DMA Mode: Auto
[/code]
Jeżeli jedna partycja to już wiadomo, że nie to o czym myślałem. Sprawdź w BIOS-ie w jakim trybie jest ustawiony ten dysk, czy auto, czy LBA itd.
bezpieczenstwo czego? dysk obecnie ma 1 partycje, bo robie kopmuter dla dziewczyny chce go przetestowac i takie sprawy, ale bez testow juz widac ze nie chodzi jak powinien.
A ja najsampierw nad bezpieczeństwem się zastanowił. Czy ten dysk to jedna partycja czy podzielony ?
Fabryczne ustawienia przywrocone.
Po czesci sie zastanawiam po co wam logi z HiJack'a jezeli po formacie tak wystepuje gdy nic na kompie nie ma. Jest wolny tak czy tak, i roznicy nie ma w tym czy system swiezy czy nie bo i tak samo chodzi. Sprawa sprzetowa? Jak to sprawdzic? Dajcie jakies pomysly, bo naprawde "nie da sie z niego korzystac".
O to logi :)
(Tylko nie piszcie o usunienie strony startowej i msn prosze)
http://wklejto.pl/54661
Z gory dzieki i pozdrawiam.
Nie spieszy się z logami. Nie mamy tu dyżurów od do ;)
A przywrócenie ustawień fabrycznych w biosie raczej nie powinno zaszkodzić. Co najwyżej zanotuj sobie zmiany, które wprowadzałeś i systematycznie je przywracaj. Czasochłonne rozwiązanie, ale zawsze jakieś.
[quote=ViP Kolo]
... korzystalem tylko z programu Microsoftu BootXP czy jakos tak.
[/quote]
Chodzilo mi o ten:
[quote=XanTyp]
Możesz też użyć Bootvisa.
[/quote]
Program pomogl moze w jakiejs czesci, ale chodzi o to ze nawet gdy zainstaluje czysty system to jest taki wolny ze nie wiem jak to nazwac. Wczesniej moglem grac i byl szybki teraz sie nie da.
Wydaje mi sie ze to moze byc cos ze sprzetem lub konfiguracja w Biosie, moze moge cos poprawic.
Moze musze przetestowac kazdy podzespol komputera?
Co do BootVis'a to tylko pomylilem nazwe :P sorry.
Zapodam logi z HiJacka za godzine, gry wroce do domu :)
Wrzuć log z HiJacka na ten przykład, najlepiej na wklejto.pl i zapodaj link, co by nie rozwlekać wątku.
Możesz też użyć Bootvisa. Widziałem tu różne opinie o tym programie, ale użyłem go u siebie i zdziałał na prawdę wielką poprawę w rozruchu systemu. Naprawdę wielką :)
Cytat wzięty [url=http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=163044]stąd[/url]:
[quote=Ucho](...) Na wykresach zobaczysz jakie pliki powodują takie opóźnienia przy starcie (Trace>Next Boot+Driver Delays).[/quote]System uruchomi się bodaj dwa razy - z czego za pierwszym - razem z bootvisem, który przeanalizuje sobie cały start, a potem drugi raz, już samodzielnie - zoptymalizowany start samego systemu.
1. Dysk sprawny.
2. msconfig juz dawno sprawdzone, to byla pierwsza rzecz jaka zrobilem.
System jest swiezy, tylko kilka programow zainstalowanych.
Inne sugestie? :)
Moze jakies programy testujace polecicie, lub chcecie jakies logi byscie chceli zobaczyc?
Ze strony producenta dysku pobierz program do diagnostyki i przetestuj go.
Menu Start -> Uruchom -> msconfig i przejrzyj, co ci się uruchamia razem z systemem.