Calkowite spowolnienie komputera nawet po formacie :S

Witam. Zawsze radzilem sobie z jakimis problemami ale teraz potrzebuje waszej pomocy. Komputer uruchamia sie przy bootowaniu bardzo wolno, przy logowaniu do systemu musze dlugo czekac. Autostart programu MSN oznacza ze moge korzystac z komputera. Przy grach online mam duze lagi, kursor sie zawiesza a procesor na 0% i pamieci ok. 256 wolnego. Wczesniej moglem grac bez lagow w gry jak NFS Carbon. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje, formaty nie pomagaja. Wiec zwracam sie do pomocy fachowcow :) Swiezy WinXP SP3 PL Z malymi programami ktore sa dla mnie przydatne. Konfiguracja standardowa: Plyta Glowna: AS Rock K7V4A PRO FSB: 166 Procesor: AMD Sempron 1.6 Grafika: Gigabyte Nvidia GeForce 6200 256 bit 256 MB DDR2 Ram: 512 Kingston DDR 400mhz Dysk: Maxtor ATA 40 GB Po dodaniu kosci ramu, nie sie nie zmienia: RAM: 512 bez firmowka DDR Dodalem kosc ramu ale musialem zmienic konfiguracje poniewaz ram byl za slaby by pociagnac: Konfiguracja Obecna: FSB: 200 Procesor: AMD Sempron 1.6 (przez szyne FSB juz nie jest 1.6 tylko 1.9) RAM: 512 Kingston DDR (dziala przy fsb 200) RAM: 512 bez firmowka DDR (dziala max przy fsb 166 wiec musialem ja wyciagnac) Zadne rzeczy nie pomagaja, nie wiem co sie stalo, korzystalem tylko z programu Microsoftu BootXP czy jakos tak. Ale nie pomaga. Mam nadzieje ze zrozumieliscie ten maly metlik ale pisalem bardzo szybko z powodu braku czasu. Prosze was o pomoc w rozwiazaniu problemu. Z gory dzieki. P.S + dodam ze czasem mysle ze to wina dysku, poniewaz wczesniej korzystalem z dysku SATA Seagate 160 GB, choc w ta watpie ale nie wykluczam.

Odpowiedzi: 15

Odnośnie zaś logu z Bootvisa to nic nie musisz przesyłać. Po prostu zobacz na wykresach nazwę pliku i czas jego uruchamiania. Wyświetli Ci wszystkie pliki w kolejności uruchamiania przy starcie systemu.
Ucho
Dodano
26.01.2010 20:20:48
Tak sobie przeczytałem po całości, i nachodzi mnie myśl następująca: Ucho naprowadza w dobrym kierunku, bo problem rzeczywiście jest na linii komunikacji z dyskiem. Kluczem są odpowiedzi na pytania: dlaczego u licha dysk pracuje w trybie [i]Fast Programmed I/O Modes: 4[/i]. Brak sterowników od chipsetu płyty ? A może dysk jest podłączony na jednym kanale IDE z innym urządzeniem [i](Secondary IDE Master: Maxtor 2F040J1)[/i]? Wcześniej działało dobrze ? To może tasiemkę IDE wymienić ?
Veers
Dodano
26.01.2010 10:18:25
  • ViP Kolo 27.01.2010 01:34:37

No to mam dla Was przykra wiadomosc :( Dzwoni do mnie dziewczyna wczoraj wieczorem i mowi ze komputer jej sie zacial wiec go zgasila, uruchomila ponownie a tam wiadomosc "Please insert device and press any button" i plaplapla.. Dzisiaj poszedlem to sprawdzic, dysk w biosie nie wykrywalny, 'ucho' wiec podłożylem pod dysk i nie chodzi.. zero dzwieku. Ona mowila ze odbyl sie jakis dziwny dzwiek ze srodka komputera. Przejrzalem kable, wszystko sprawne, czyli dysk sie spalil? Spiecie? Tutaj sie nagrzewa bardzo mocno odrazu po starcie. 10 sekund po starcie i gorace. [URL=http://img269.imageshack.us/i/pict1321copy.jpg/][IMG]http://img269.imageshack.us/img269/3017/pict1321copy.th.jpg[/IMG][/URL] Wylaczylem z powrotem opcje 32 Bit Transfer Mode ale to nic nie dalo. Caly BootVis z logami jest na tym dysku. Co do tego: [quote=Veers]Kluczem są odpowiedzi na pytania: dlaczego u licha dysk pracuje w trybie [i]Fast Programmed I/O Modes: 4[/i]. A może dysk jest podłączony na jednym kanale IDE z innym urządzeniem [i](Secondary IDE Master: Maxtor 2F040J1)[/i]? [/quote] Nie wiem czemu tak pracuje, automatyczne ustawienia. Co do Secondary to nie zauwazylem nawet, powinno byc na Primary, ale w sumie to robi jakies znaczenie? Wczesniej nic sie nie gryzlo. [quote=Veers]Brak sterowników od chipsetu płyty ? Wszystkie stery zainstalowane. [quote=Veers]Wcześniej działało dobrze ?[/quote] Tak [quote=Veers]To może tasiemkę IDE wymienić ?[/quote] Kable nowe, razem z zasilaczem Da rade jakos ten dysk ozywic? Pozdrawiam! :)

32 bit wlaczylem :) - roznicy nie widac. nie mam takiej opcji zeby zmienic z Auto na LBA, sa jakies inne cos jak, ahh nie moge sobie przypomniec. Obecnie tego komputera nie posiadam, juz zanioslem go w prezencie, ale wciaz chce go naprawic poniewaz bede ten komputer sprawdzal, czyscil i naprawial, wiec: - zaden proces nie zabiera mocy. po formacie czy nie, to i tak to samo - sprawdzone - przy menadzerze to wszystko jest normalne, czasem jak zamuli to tylko na procesie ktorym wlasnie korzystam (czyli po ktorym sie poruszam za szybko jak na ten komputer :P) - Wyniki BootVis'a hmm.. najchetniej to bym wam ten plik przeslal, byscie sami zobaczyli ale waga to podajrze 130/150Mb. Jezeli go chcecie postaram sie go wrzucic gdzies na jakis serwerek dla Was :) Pozdrawiam, i dzieki za cierpliwosc :)
ViP Kolo
Dodano
25.01.2010 20:08:40
Potwierdzam. Dla próby zmień ustawienia pracy dysku z Auto na LBA. Kolejna sprawa to sprawdzenie (ot tak, na wszelki wypadek :lol: ) czy przypadkiem jakiś proces nie zabiera Ci mocy. Odpal Menadżera zadań i zobacz w trakcie pracy. Może to też być wina antywira w ramie. I jeszcze parę rzeczy ... Na przykład może to być winą samego dysku, jak już sam zauważyłeś. To leciwa 40-tka ATA. Mam podobny w jednym z kompów i też chodzi jak krew z nosa. Sam w sobie jest wolny w porównaniu to poprzedniej 160-ki SATA i na dokładkę mało pamięci dyskowej, a tu jeszcze gry ... PS. nie podałeś wyników z Bootvisa. Jakie pliki powodują długi start ?
Ucho
Dodano
21.01.2010 22:52:16
32 bit transfer - off. Spróbuj włączyć... Być może to jest przyczyną, aczkolwiek... niech ktoś z Was to potwierdzi, nie chcę aby ktoś z mojej winy sobie kompa popsuł całkowicie.
Pavlo666@centrumxp.pl
Dodano
21.01.2010 21:27:49
Mam na auto, a dokladniej wszystko jest tak: [code]Secondary IDE Master: Maxtor 2F040J1 Type: Auto Cylinders: 19680 Heads: 16 Write Precompenation Sectors: 255 Maximum Capacity: 41111 Mb LBA Mode ON Black Mode ON Fast Programmed I/O Modes: 4 32 Bit Transfer Mode: Off Ultra DMA Mode: Auto [/code]
ViP Kolo
Dodano
21.01.2010 18:00:32
Jeżeli jedna partycja to już wiadomo, że nie to o czym myślałem. Sprawdź w BIOS-ie w jakim trybie jest ustawiony ten dysk, czy auto, czy LBA itd.
Ucho
Dodano
19.01.2010 20:06:37
bezpieczenstwo czego? dysk obecnie ma 1 partycje, bo robie kopmuter dla dziewczyny chce go przetestowac i takie sprawy, ale bez testow juz widac ze nie chodzi jak powinien.
ViP Kolo
Dodano
19.01.2010 19:34:48
A ja najsampierw nad bezpieczeństwem się zastanowił. Czy ten dysk to jedna partycja czy podzielony ?
Ucho
Dodano
19.01.2010 16:30:54
Fabryczne ustawienia przywrocone. Po czesci sie zastanawiam po co wam logi z HiJack'a jezeli po formacie tak wystepuje gdy nic na kompie nie ma. Jest wolny tak czy tak, i roznicy nie ma w tym czy system swiezy czy nie bo i tak samo chodzi. Sprawa sprzetowa? Jak to sprawdzic? Dajcie jakies pomysly, bo naprawde "nie da sie z niego korzystac". O to logi :) (Tylko nie piszcie o usunienie strony startowej i msn prosze) http://wklejto.pl/54661 Z gory dzieki i pozdrawiam.
ViP Kolo
Dodano
19.01.2010 15:14:07
Nie spieszy się z logami. Nie mamy tu dyżurów od do ;) A przywrócenie ustawień fabrycznych w biosie raczej nie powinno zaszkodzić. Co najwyżej zanotuj sobie zmiany, które wprowadzałeś i systematycznie je przywracaj. Czasochłonne rozwiązanie, ale zawsze jakieś.
XanTyp
Dodano
19.01.2010 13:50:31
[quote=ViP Kolo] ... korzystalem tylko z programu Microsoftu BootXP czy jakos tak. [/quote] Chodzilo mi o ten: [quote=XanTyp] Możesz też użyć Bootvisa. [/quote] Program pomogl moze w jakiejs czesci, ale chodzi o to ze nawet gdy zainstaluje czysty system to jest taki wolny ze nie wiem jak to nazwac. Wczesniej moglem grac i byl szybki teraz sie nie da. Wydaje mi sie ze to moze byc cos ze sprzetem lub konfiguracja w Biosie, moze moge cos poprawic. Moze musze przetestowac kazdy podzespol komputera? Co do BootVis'a to tylko pomylilem nazwe :P sorry. Zapodam logi z HiJacka za godzine, gry wroce do domu :)
ViP Kolo
Dodano
19.01.2010 13:34:39
Wrzuć log z HiJacka na ten przykład, najlepiej na wklejto.pl i zapodaj link, co by nie rozwlekać wątku. Możesz też użyć Bootvisa. Widziałem tu różne opinie o tym programie, ale użyłem go u siebie i zdziałał na prawdę wielką poprawę w rozruchu systemu. Naprawdę wielką :) Cytat wzięty [url=http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=163044]stąd[/url]: [quote=Ucho](...) Na wykresach zobaczysz jakie pliki powodują takie opóźnienia przy starcie (Trace>Next Boot+Driver Delays).[/quote]System uruchomi się bodaj dwa razy - z czego za pierwszym - razem z bootvisem, który przeanalizuje sobie cały start, a potem drugi raz, już samodzielnie - zoptymalizowany start samego systemu.
XanTyp
Dodano
18.01.2010 23:50:32
1. Dysk sprawny. 2. msconfig juz dawno sprawdzone, to byla pierwsza rzecz jaka zrobilem. System jest swiezy, tylko kilka programow zainstalowanych. Inne sugestie? :) Moze jakies programy testujace polecicie, lub chcecie jakies logi byscie chceli zobaczyc?
ViP Kolo
Dodano
18.01.2010 17:13:46
Ze strony producenta dysku pobierz program do diagnostyki i przetestuj go. Menu Start -> Uruchom -> msconfig i przejrzyj, co ci się uruchamia razem z systemem.
XanTyp
Dodano
18.01.2010 15:43:59
ViP Kolo
Dodano:
18.01.2010 14:03:24
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1