C#.NET, Microsoft Visual Studio, DataGridView i baza danych
witam
używam Microsoft Visual Studio 2005 (C#.NET)
w mojej aplikacji chcę korzystać z DataGridView i bazy danych
jaką bazę wybrać i w czym ją zrobić ?
jaki jest najłatwiejszy sposób ?
Odpowiedzi: 2
już prawie wszystko działa ...jeszcze tylko jeden szczegół...
gdy dodaje DataSource... jest zapytanie :
"Połączenie które wybrałeś wykorzystuje lokalną bazę danych, która nie znajduje się w projekcie. Czy chcesz skopiować plik do projektu i zmodyfikować połączenie ? Jeżeli skopiujesz bazę do projektu, będzie ona kopiowana do katalogu wyjściowego za każdym razem gdy uruchomisz aplikację"
1) Jeżeli dam "NO" - wtedy baza ładuje się i zapisuje w tym samym miejscu (tam gdzie była, np. u mnie na pulpicie)
2) Jeżeli dam "YES" - wtedy baza zostaje skopiowana do katalogu "WindowsApplication", a po kompilacji dodatkowo kopiuje się do katalogu "WindowsApplication\bin\Debug" i wtedy nie działa tak jak powinna, bo :
- wczytuje dane zawsze z bazy z "WindowsApplication"
- a zapisuje dane do bazy w "WindowsApplication\bin\Debug"
Czy zna ktoś sposób na to, aby dane wpisywały i zapisywały się do jednej bazy (tak jak w pierwszym przypadku), ale jednocześnie żeby baza była częścią projektu (bez korzystania z serwera) ?
Jak nie chcesz się bawić w MS SQL server a baza ma być średniej wielkości - chociaż dużej wielkości też może być - użyj MySQL... jest bezpłatny.
Do tego użyj mysql-connector-net-5.0.8.1 (uzyj Google, zeby znalezc i sciagnac).
Dziala szybko latwo i przyjemnie i do tego nie musisz instalowac takiej kobyly jak MSSQL za ktory trzeba chyba zaplacic?
Jak zbudowac baze... uzyj sobie TOAD Data Modeler - jest free przy tworzeniu małych baz danych - mozesz zapisac w projekcie max 25 tabel.
Fajny jest tez Power Designer, ale kosztuje dużo kasy, ale jest 30 dniowa wersja Trial.
Mozesz tez ruszyc glowa i klepac bazy z SQLa, co tez jest fajne i mozesz nauczyc sie SQLa :)
Jezeli z MySQLem masz zainstalowanego Apache i PHP mozesz uzyc PHPMyAdmina do stworzenia bazy.
Dzieki
RS
Strona 1 / 1