C–Media AC97 Audio Device się stawia
Sformarowałam system, i jedyny problem jaki wystąpił juź po zainstaloaniu nowego (mam WIN XP – to tak przecieź to jest to forum:>) to problem z dźwiękiem.
Otóź moja karta dźwiękowa to wg sysemu, który mi jąautomatycnzie wykrywa to C–Media AC7 Audio Device. (Nawet nie wiem czy to karta czy po prostu jakieś oznaczenie). W kaźdym razie w Menadźeźe urządzań pokazuje mi się coś takiego Nie moźna uruchomić tego urządzenia. (Kod 10). Nie mogę teź zinstalować steroników jak to robiłam wcześniej ani ich uaktualnićz płyty.I jeszcze jedno. Przy poprzednich instalacjach dźwieku pojawiała się ikona z źółtym znakiem zapytania odnośni wszystkich mul;timediów a teraz juź jej nie ma (to do niej ściągałam steroniki z płyty – teraz tego nie mogę zrbić bo jej nie ma).
Czy jakiś genialny człowik pomoźe mi??
Otóź moja karta dźwiękowa to wg sysemu, który mi jąautomatycnzie wykrywa to C–Media AC7 Audio Device. (Nawet nie wiem czy to karta czy po prostu jakieś oznaczenie). W kaźdym razie w Menadźeźe urządzań pokazuje mi się coś takiego Nie moźna uruchomić tego urządzenia. (Kod 10). Nie mogę teź zinstalować steroników jak to robiłam wcześniej ani ich uaktualnićz płyty.I jeszcze jedno. Przy poprzednich instalacjach dźwieku pojawiała się ikona z źółtym znakiem zapytania odnośni wszystkich mul;timediów a teraz juź jej nie ma (to do niej ściągałam steroniki z płyty – teraz tego nie mogę zrbić bo jej nie ma).
Czy jakiś genialny człowik pomoźe mi??
Odpowiedzi: 13
kamaa:brtx:Usun wszystkie urzadzenia z kategori Kontrolery dzwieku, wideo i nastepnie uruchom kompika w trybie awaryjnym
czy nie powinno byćodwrotnie usuniecie sterowników trybie awaryjnym??
Nie.
kamaa:
czy moźna instalować sterowniki w trybie awaryjnym??
A bo ja wiem... Pewnie moźna.
brtx:Usun wszystkie urzadzenia z kategori Kontrolery dzwieku, wideo i nastepnie uruchom kompika w trybie awaryjnym
czy nie powinno byćodwrotnie usuniecie sterowników trybie awaryjnym?? czy moźna instalować sterowniki w trybie awaryjnym??
spiderko:Rebe ale andzi nie pisneła jeszcze słówkiem o modelu swojej płyty, te K7S5A to było z wypowiedzi jadzia.
PS. Prawie jak telenowela :lol:
Trofiony – zatopiony :oops:
Rebe ale andzi nie pisneła jeszcze słówkiem o modelu swojej płyty, te K7S5A to było z wypowiedzi jadzia.
Układ to SiS 7012 , a sterownik jest na płycie Cd do mobo. Moźna oczywiście poszukać nowszych w sieci.
PS.
Zakładam, źe ustawienia BIOS–u dla Audio są poprawne.
PS.
Zakładam, źe ustawienia BIOS–u dla Audio są poprawne.
Potrzebne są dane płyty głównej, czyli tak jak jadzia podała:
Głównie chodzi o ostatnie słowo w cytacie, to jest model płyty głównej.
monty python w duźej mierze zgadzam się z tobą, rzezczywiście dzwięk zintegrowany jest zazwyczaj kiepski, jednak np. istnieje układ Sound Storm dostępny np. na Abitach NF7–S(L) który dorównuje jakością dzwięku karcie Audigy. Ja osobiście mam układ Realteka i jakiś czas temu zastąpiłem go Sound Blasterem Live za 60zł (źródło Allegro) i róźnica jest odczuwalna.
I jeszcze jedno, AC97 nie jest nazwą karty dzwiękowej tylko standartu, takie układy produkuje VIA, CMEDIA, REALTEK, ...itd.
mam coś takiego jak MAinbord – czyli jak mniemam to karta główna.. jest na niej K7S5A
Głównie chodzi o ostatnie słowo w cytacie, to jest model płyty głównej.
monty python w duźej mierze zgadzam się z tobą, rzezczywiście dzwięk zintegrowany jest zazwyczaj kiepski, jednak np. istnieje układ Sound Storm dostępny np. na Abitach NF7–S(L) który dorównuje jakością dzwięku karcie Audigy. Ja osobiście mam układ Realteka i jakiś czas temu zastąpiłem go Sound Blasterem Live za 60zł (źródło Allegro) i róźnica jest odczuwalna.
I jeszcze jedno, AC97 nie jest nazwą karty dzwiękowej tylko standartu, takie układy produkuje VIA, CMEDIA, REALTEK, ...itd.
Dzisiaj sformatowałem dysk, zainstalowałem sobie Win XP z SP1 ( wczesniej miałem zwykłego Win XP ) i teraz nie mam dzwieku a w menadźeźe urzadzen mam to samo co Jadzia: Nie moźna uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)
Co zrobic ?? :x
Parametry mojego kompa:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/jp2tyw6n3f4oaapz.html
Co zrobic ?? :x
Parametry mojego kompa:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/jp2tyw6n3f4oaapz.html
Po raz kolejny okazało się źe lepiej zapytać ekspertów!! polacem expetów z Forum XP!! Dźwięcząca wdzięczna Jadzia:)))
Tak i nie... bo mozna ten plik usunac (chooc nie jest to zalecane) a nawet jesliby byl – i tak niezawiera sterków do Twojej karty dzwiekowej (chyba ze SP2 cos zmienil w tej materii).
Sciag te sterowniczki : http://download.sis.com/download_step1.php?act=Search&mode=2&category=3&subcategory=82&os=4&x=20&y=10
lub
http://download.sis.com/download_step1.php?act=Search&mode=2&category=3&subcategory=101&os=4&x=21&y=12
Sciag te sterowniczki : http://download.sis.com/download_step1.php?act=Search&mode=2&category=3&subcategory=82&os=4&x=20&y=10
lub
http://download.sis.com/download_step1.php?act=Search&mode=2&category=3&subcategory=101&os=4&x=21&y=12
Przepraszam za moje roztargnienie. Przypomniało mi się źe podczas instalacji całego systemu nie chciał skopiować mi się polik: driver.cab Nie znajduje się on kartalogu w którym powinien (CWIndowsSystem32) i w ogóle go nie ma nigdzie, w związku a czym to jest chyba źródło problemu. Ale prosze o potwierdzenie.
Panie monty Python. .mam coś takiego jak MAinbord – czyli jak mniemam to karta główna.. jest na niej K7S5A. Z płyty głównej instaluje następującą ścieźkę. SoundC–MediaW95–98drvLpc ta scieźka przy poprzednich instalacjach działała teraz nie:( a tak na marginesie zrobiłam to co polecił brtx (bo łatwiej brzmiało:) i pojawiła sie ta ikonka ze znakami zapytania.. ale i tak nie mogę zainstalować dźwięku:(
Usun wszystkie urzadzenia z kategori Kontrolery dzwieku, wideo i nastepnie uruchom kompika w trybie awaryjnym [F8 przed logiem WindowsXP, przy uuchamianiu] i tam sproboj zainstalowac.
Mozesz tez probowac w trybie normalnym (jelsi np pierwszy zawiedzie ;))
Zajrzyj tez do instrukcji obslugi co to dokladnie za chip C–Media, poszuka sie jakies nowszych sterków.
Mozesz tez probowac w trybie normalnym (jelsi np pierwszy zawiedzie ;))
Zajrzyj tez do instrukcji obslugi co to dokladnie za chip C–Media, poszuka sie jakies nowszych sterków.
Na poczatku przydało by sie chociaź małe info odnośnie sprzętu– bez tego to czyste zgadywanie.
Szczerze? – to moim zdaniem kaźdy zintegrowany sprzęt na płycie glównej jest do bani dlatego proponuje zakupic nawet najtańsza karte muzyczna– naprawde bardzo duźo zyska jakość dzwieku– mówie tu o zwykłym Sound Blasterku live za okolo 125 zł lub jakimś innym zwyklaku – ( nie zapomnij równieź o zakupie głośników: 2.1, 5.1 lub nawet 7.1– chyba, ze masz kompa podłączonego pod wieźe, wtedy nie ma to sensu)– jeśli natomiast bawisz sie muzą ( dj–ing lub coś w tym stylu lub masz zbyt duzo kasy) to proponuje Sound Blasterka z serii Audigy – jest naprawde duuuuuuuuzo droźsza ale za to jaka jakość–marzenie –hmmmmmm,więc jak zawsze coś za coś.
Jeźeli chodzi o źółty znak zapytania– to wydaje mi sie, źe oznacza on, iź system xp widzi dane urządzenie ale nie do końca– tzn. wie, źe coś takiego jest ( powinno być) ale trzeba to doinstalować( nie posiada danych sterów w swojej bazie)– zwykle chodzi o drivery (u mnie wystąpiło to odnośnie magistrali szeregowej– mogłem instalnąć ze sterów płyty gł. dopiero po zainstalowaniu SP1).
Jezeli chodzi o zintegrowana muze to najprostszy sposobem stwirdzenia rodzaju – to zaglądnięcie do instrukcji płyty głównej– chyba ją dostałaś????– zwykle jeśli chodzi o zintegrowane elementy jest to AC97 Audio– przynajmniej na chipsetach nVidii i vii.
Jeźeli system jej nie widzi to znaczy , źe albo karta jest wyłączona w biosie–w opcjach AC97 Audio musi być na auto lub on, chyba źe masz dodatkowa karte dzwiękowa– wtedy na off, bo sie pokrzaczy – umieszczenie tej opcji zaleźy od rodzaju biosu– na epoxach jest to w Integrated Peripherals,
–lub nie ma zainstlowanych sterów, a nawet moźe swiadczyć to o uszkodzeniu płyty gł. lub jakiegoś z jej podzespołów ale tak jak wspomniałem na początku puki nie podasz chociaźby małego info o sprzęcie będzie to tylko zgadywanka–wiecej szczegółów prosze.
Szczerze? – to moim zdaniem kaźdy zintegrowany sprzęt na płycie glównej jest do bani dlatego proponuje zakupic nawet najtańsza karte muzyczna– naprawde bardzo duźo zyska jakość dzwieku– mówie tu o zwykłym Sound Blasterku live za okolo 125 zł lub jakimś innym zwyklaku – ( nie zapomnij równieź o zakupie głośników: 2.1, 5.1 lub nawet 7.1– chyba, ze masz kompa podłączonego pod wieźe, wtedy nie ma to sensu)– jeśli natomiast bawisz sie muzą ( dj–ing lub coś w tym stylu lub masz zbyt duzo kasy) to proponuje Sound Blasterka z serii Audigy – jest naprawde duuuuuuuuzo droźsza ale za to jaka jakość–marzenie –hmmmmmm,więc jak zawsze coś za coś.
Jeźeli chodzi o źółty znak zapytania– to wydaje mi sie, źe oznacza on, iź system xp widzi dane urządzenie ale nie do końca– tzn. wie, źe coś takiego jest ( powinno być) ale trzeba to doinstalować( nie posiada danych sterów w swojej bazie)– zwykle chodzi o drivery (u mnie wystąpiło to odnośnie magistrali szeregowej– mogłem instalnąć ze sterów płyty gł. dopiero po zainstalowaniu SP1).
Jezeli chodzi o zintegrowana muze to najprostszy sposobem stwirdzenia rodzaju – to zaglądnięcie do instrukcji płyty głównej– chyba ją dostałaś????– zwykle jeśli chodzi o zintegrowane elementy jest to AC97 Audio– przynajmniej na chipsetach nVidii i vii.
Jeźeli system jej nie widzi to znaczy , źe albo karta jest wyłączona w biosie–w opcjach AC97 Audio musi być na auto lub on, chyba źe masz dodatkowa karte dzwiękowa– wtedy na off, bo sie pokrzaczy – umieszczenie tej opcji zaleźy od rodzaju biosu– na epoxach jest to w Integrated Peripherals,
–lub nie ma zainstlowanych sterów, a nawet moźe swiadczyć to o uszkodzeniu płyty gł. lub jakiegoś z jej podzespołów ale tak jak wspomniałem na początku puki nie podasz chociaźby małego info o sprzęcie będzie to tylko zgadywanka–wiecej szczegółów prosze.
Strona 1 / 1