[C#] Kilka pytań/błędów
Witam, mam na kompie Microsoft Visual Studio C# 2008 Express Edition i jak w temacie kilka pytań, kilka błędów.
Pytania :
- Czy można zrobić coś takiego jak wyszukiwarka Google ? Takie coś jak w Firefox'ie, wpisuje słowa, enter i przenosi mnie na google z wpisaną frazą
- można zrobić odtwarzacz muzyki i video ?
- gdzie/jak zrobić pole... chyba to było drag and drop albo put and drop ? Po polsku "podnieś i upuść".... można tak zrobić ?
- czy można dodać w opcji SAVE (chodzi mi o zapisanie pliku w notatniku) to można dodać typ pliku? Próbowałem robić tak :
[code] private void zapiszJakoToolStripMenuItem_Click(object sender, EventArgs e)
{
SaveFileDialog dialog = new SaveFileDialog();
dialog.Filter = "Plik tekstowy (*.txt)|*.txt";
dialog.Filter = "Plik specjalny (*.ntti)|*.ntti";
dialog.ShowDialog();
if (dialog.FileName != "")
{
plik = dialog.FileName;
StreamWriter f = new StreamWriter(plik);
f.Write(txtTresc.Text);
f.Close();
}
}
[/code]
ale zamiast 2 typów, wyskakiwał 1...
Błędy :
- jak zapisuję projekt, wyłańczam i włańczam Visual Studio C# to niektóre rzeczy się nie zapisują... np. Menu górne mi się kasuje, a w kodzie "Form1.cs" widać że jest... O co tu chodzi ??
Odpowiedzi: 2
[quote=Lorrd500]- Czy można zrobić coś takiego jak wyszukiwarka Google ? Takie coś jak w Firefox'ie, wpisuje słowa, enter i przenosi mnie na google z wpisaną frazą[/quote]
Można.
Z Edita wstawiać słowa do linka:
[code]http://www.google.pl/search?hl=pl&q=$This->Edit1&btnG=Szukaj+w+Google&lr=[/code]
[quote=Lorrd500]- można zrobić odtwarzacz muzyki i video ?[/quote]
Można.
[quote=Lorrd500]- gdzie/jak zrobić pole... chyba to było drag and drop albo put and drop ? Po polsku "podnieś i upuść".... można tak zrobić ?[/quote]
Zajrzyj do właściwości (Properties) tam da się ustawić jak ma wyglądać. Nie mam VS pod ręką, ale jesteś dużym chłopczykiem to sobie poradzisz.
[quote=Lorrd500]- czy można dodać w opcji SAVE (chodzi mi o zapisanie pliku w notatniku) to można dodać typ pliku?[/quote]
Ponownie Properties się kłaniają.
[quote=Lorrd500]- jak zapisuję projekt, wyłańczam i włańczam Visual Studio C# to niektóre rzeczy się nie zapisują... np. Menu górne mi się kasuje, a w kodzie "Form1.cs" widać że jest... O co tu chodzi ??[/quote]
Zapisać Solucję (Projekt) wystarczy.
Ktoś mi odpowie na te pytania ?? Wiem że potraficie... :D
Strona 1 / 1