C# i combobox
Witam!
mam mały problem ponieważ chce zrobić programik i mam problem z combobox'em, ponieważ wpisałem do niego wartości w "Items", lista mi się rozwija i mogę wybrać wpisany tam przeze mnie miesiąc, problem w tym że po wybraniu miesiąca chciałbym aby pola textbox wypełniły się wartościami, mam coś takiego:
[quote]
private void comboBox1_SelectedIndexChanged(object sender, EventArgs e)
{
string miesiac = comboBox1.Text;
if (miesiac=Styczeń)
textBox1.Paste("160");
}
[/quote]
i nie wiem gdzie mam błąd bądź w jaki sposób można to rozwiązać??
Odpowiedzi: 14
Witam nie chce tworzyć nowego tematu dlatego piszę tutaj ponieważ również mam problem z comboboxem właściwie pytanie odnośnie niego... Próbuje stworzyć taki miniexcel i chodzi mi o to żeby po wybraniu z paska comboboxa działania np 'potęga' wyskoczyło podobne okienko(jak groupbox) i można było w niej wpisać liczbę i potegę do której chcemy liczbę podnieść,albo coś w rodzaju takiego okienka informującego co nalezy zrobić,gdzie wpisać itd. Bardzo proszę o pomoc...
Witam!
po długiej nieobecności mam następujący problem:
chciałbym zrobic wydruk, cos tego typu:
stawka= "wartosc mojej zmiennej"
brutto= "wartosc mojej zmiennej"
.
.
.
.
wynagrodzenie= "wartosc mojej zmiennej"
oczywiście po kliknięciu na przycisk, czy można to w o gule tak zrobić w jakis prosty sposób??
[quote=kamilm12345]1. jak użyć radiobutton, żeby wybrany przypisał zmiennej wartość??[/quote]
Zdefiniuj zdarzenie CheckedChange i tam sprawdź czy dany radiobutton jest zaznaczony (checked będzie prawdą logiczną).
[quote=kamilm12345]2. i jak zaokrąglić liczbę do 2 miejsc po przecinku lud do 0 i np. w dół lub w górę, ja użyłem:
Math.Round((wynagrodzenie), 2, MidpointRounding.AwayFromZero);
i to mi w ogule nie zaokragla.[/quote]
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale zwykłe Math.Round(liczba, ilośćMiejscPoPrzecinku) powinno działać tak jak chcesz.
1. jak użyć radiobutton, żeby wybrany przypisał zmiennej wartość??
2. i jak zaokrąglić liczbę do 2 miejsc po przecinku lud do 0 i np. w dół lub w górę, ja użyłem:
Math.Round((wynagrodzenie), 2, MidpointRounding.AwayFromZero);
i to mi w ogule nie zaokragla.
[color=red]Kamil, edycja nie gryzie.[/color]
sory napisałem głupie pytanie które za chwile rozwiązałem
użyłem replace i działa bardzo dobrze, tych opcji regionalnych za bardzo nie wiem jak zastosować i jak to działa a le dzięki za info może kiedyś rozgryzę i użyję.
sory napisałem głupie pytanie które za chwile rozwiązałem
W takim wypadku wyciąga się informacje z opcji regionalnych.
http://codeguru.pl/frmThread.aspx?id=474339
Ja w takiej sytuacji zwykle używam Replace, nie ważne co wpisze user, czy przecinek, czy kropkę, to i tak będzie działać :)
Mam jeszcze mały problem z textBox, chodzi mi o zabezpieczenie się przed wprowadzeniem przecinka zamiast kropki, jak to można rozwiązać?
ok już poszło pozostało jeszcze zabezpieczyć ale najpierw rozbudować bardziej ten program bo to tylko mała część z obliczeń tak na sprawdzenie działania.
Próbujesz skonwertować całą kontrolkę Textbox do wartości liczbowej, zamiast konwersji wartości pola Text. Przy okazji, pomyśl z góry o zabezpieczeniu się przed sytuacją, kiedy user nie wpisze nic w textboksy. Tu możesz wykorzystać statyczną metodą IsNullOrEmpty.
if(!String.IsNullOrEmpty(Textbox1.Text))
{
...
}
O 2 wariant mi chodziło, dzięki wielkie.
mam jeszcze taki problem:
[quote]private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
double nominał;
nominał = Convert.ToDouble(textBox1);
double setka;
setka = Convert.ToDouble(textBox2);
double dwusetka;
dwusetka = Convert.ToDouble(textBox3);
double stawka;
stawka = Convert.ToDouble(textBox4);
double wynagrodzenie;
wynagrodzenie = (nominał + setka + dwusetka) * stawka;
textBox5.Text = Convert.ToString(wynagrodzenie);
}
[/quote]
chciałem żeby po naciśnięciu przycisku zliczył i wtawił do okienka tekstowego ale już na samy początku jest bład.
Witam,
Rozumiem, że do pola tekstowego mają się dopisywać wartości?
Czy jednak ma wartość się zmieniać, po zmianie miesiąca w ComboBoxie?
Jeżeli 1 wariant:
[quote]if (comboBox1.Text=="Styczeń")
textBox1.Text += "160";
[/quote]
Jeżeli drugi wariant:
[quote]if (comboBox1.Text=="Styczeń")
textBox1.Text = "160";
[/quote]
Tak czy inaczej, optymalnie i profesjonalnie byłoby użyć funkcji switch :)
Strona 1 / 1