Budowa małego lanu bezprzewodowego.

Cel: Połączyć wszystkie punkty i udostępnić Internet [łącze: DSL 2 mbit/s by TEPSA]

Jaki polecacie sprzęt aby to wszystko połączyć ? [AP, karty WLAN, kable itp...]
Co do kosztów to nie są bliźej sprecyzowane ale powiedzmy źe max to ok 1200 zł

AP/serwer: Co do AP zastanawiam się czy warto dopłacić i nie kupić wersji z podziałem łącza choć niewiem czy jest sens do takiej niewielkiej sieci a serwer i tak będzie który będzie prawdopodobnie zarządzał łączem [niestety przy konfiguracji serwera będe miał troche problemów tzn. pod Win XP sobie porawdze pod tym systemem dzieliłem łącze itp... ale w takiej sieci pasowało by to zrobić pod Linuxem...a tu to zorientowany nie jestem co do serwerka to jegu funkcje to minimum podział łącza [prawdopodobnie w dzień 512 na usera a w nocy bez limitow]i przypisywanie DHCP + MAC lub to będzie AP robił sie zobaczy jeszcze...serwer FTP, serwer jakiejś gry co do sprzętu na serwerku to będzie minimum to ABIT BH6,PII350@400,Riva TNT/2, 256 ramu, HDD 20GB ale będzie pewnie znacznie więcej...

Co do sprzętu to punkt "C" ma juź swoją antene [parabole] + kabel... więc trzeba kupić AP + 3 karty Wlan + 3 anteny + osprzęt. Wszystko planuje kupić na allegro więc najlepiej by bylo jakby ktoś podawał linki do konkretnych aukcjii pasowało by aby wsztstko kupić u jednego sprzedawcy. Choć z tego co patrzyłem to tródno kogoś znaleźć aby sprzedawał wszystko. Co do sprzętu to minimum musi być to standart "G"... zaleźy mi na szybkim lanie [jakbym podczas testu dobrze ustawił anateny to byłbym pewnie blisko max przepustowaśici dal moich kart...czyli z 500kB/s] Tak na "oko" to jakie moge mieć max transferty w lanie ?

Odpowiedzi: 3

Łó

Mój temat z przed pół roku.

Z tego co napisaleś to od siebie masz AP w odległości 200m i chcesz się do niego podłączyć ?

Jeźeli dobrze zrozumiałem to kupujesz: antene + uchwyty, kabel i karte Wi–Fi. To jest tylko 200m to moźesz nawet małą antenke na oknie postawić. Jak chcesz mieć porządnie zrobione to ja bym dał yagi na dach.

Co do początku mojego tematu to sieć ma się dobrze i jest w niej juź 8 userów łącznie 13 kompów. :D
Spookie
Dodano
21.01.2006 20:03:17
co mi jest potrzebne i jak natępnie połączyć się z najbliźszym punktem dostępowym,w moim przypadku jest on około 200m. w linii prostej
szulcik
Dodano
21.01.2006 19:09:43
jejqu ale tych odpowiedzi... ledwo co je przeczytalem :lol: ;p

Co do sprzętu to chyba wybrałem...

Tylko jeszcze się zastanawiam czy śmigać na samych antenakach [jedna w trybie master by robiła za AP] ale z uwagi źe AP jest tylko 20 zl droźszy to biore AP poniewaź mam przy okazji jeszcze switch 100 mbit/s...

AP – > http://allegro.pl/show_item.php?item=57031507 nic nadzwyczajnego ale w tej cenie chyba nic lepszego nie znajde. Pozatymto siec tylko na 3 userow wienc nic super nie potrzebuje ?

karty –> http://allegro.pl/show_item.php?item=57341876 chyba moźliwie najlepsze dobry chip – Atheros jeszcze sie zasnanawailem na 3com na Prism 2,5 za 100 zl ale tylko "b"

Co do kabli to kupuje chyba "h155" czy moze warto kupic h1000 na odleglosciach nie przekraczajoncych 10m kabla ?

Anteny –> user C parabola
user A i B "hom made"
Co do glownej anteny sektorowej to sie to sie zastanawiam co proponujecie ? to bendzie dobre ? –> http://allegro.pl/show_item.php?item=57534730 lub cos innego cena do 200 zl

Czy wg was powinienen wybrac inny sprzent ? [tak jak mowilem zalezy mi na szybkim lanie]

Co do zarzondzania łączem to serwerek będzie stał prawdopodobnie na Debianie 3.1 lub nnd linux router chyba ze sie nie połapie kompletnie to chilowo zanim skapuje Linuxa to będzie na Win XP/2003 serwer tu juź sobie poradze prawdopodobnie przy pomocy KerioWInRoute PRO [DHCp + proxy itp... a do zarzondzania pasmemm BWMeter lub Bandwitch Controler]

W miare mozliwosci prosze o szybkie odpowiedzi poniewaz dzis prawdopodobnie te zakupy. Jak ktos ma gdzies adres sklepu z nizszymi cenami niz te na allegro to mile widziny link.
Spookie
Dodano
18.07.2005 10:03:09
Spookie
Dodano:
16.07.2005 11:43:58
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1