Broblem z USB

Mam dwa porty usb w tylnej scianie komputera. Niestyety zadne z nich nie dzia la prawidłowo. Oto kilka zaobsertownych objawów:
  • myszka laserowa nie dziala (krótkie migniecie lasera w momencie podzłączenia, potem laser nie swieci)
  • mp3player (wyswietlacz urządzenia rytmicznie miga (ciemniej, jaśniej) przy podłączeniu do lewego portu, przy prawym wogóle nie reaguje, jest stale wyłączony)
  • drukarka nie drukuje, komputer nie wykrywa urządzenia
  • przy kopiowaniu zdjęc z aparatu nie wykryłem zadnych zakłócen.
  • Siemens C75 przy  połączeniu USB takze działał bez zastrzezen.
Wszystkie urządzenia są sprawne. Na innych komputerach działają idealnie.
Płyta główna to:
MS - 6153 VA
ATX VIA Apollo Pro133Mainboard

Odpowiedzi: 1

Jaki system masz.

Czy stery do płyty głównej wgrane.

Stan zasilacza - podaj napięcia,program Everest .

EVEREST Home Edition 2.01 :: dobreprogramy :: vortal z legalnym oprogramowaniem :: programy :: identyfikacja sprzętu i oprogramowania

JNJN
Dodano
29.05.2006 22:19:36
  • Kamiluś 30.05.2006 16:12:35

<b>Windows 98 SE</b><br>Stery do płyty ? Jesli mam byc szczery to słyszałem o BIOSie ale o sterownikach do płyty głownej ? Słyszałem ze aktualizacja BIOSu jest niebezpieczna.&nbsp; &nbsp;<br>Wartości napięć&nbsp;&nbsp; &nbsp;<br>Napięcie rdzenia procesora&nbsp;&nbsp; &nbsp;1.66 V<br>Aux&nbsp;&nbsp; &nbsp;1.47 V<br>+3.3 V&nbsp;&nbsp; &nbsp;3.34 V<br>+5 V&nbsp;&nbsp; &nbsp;4.95 V<br>+12 V&nbsp;&nbsp; &nbsp;12.10 V<br>-12 V&nbsp;&nbsp; &nbsp;-11.87 V<br>-5 V&nbsp;&nbsp; &nbsp;-5.10 V<br>O to chodzi ?<br>...........................................<br>Znalazłem tez coś takiego (w Everestcie):<br><i>Zasób&nbsp;&nbsp;&nbsp; Udziały&nbsp;&nbsp;&nbsp; Opis urządzenia<br>IRQ 00&nbsp;&nbsp;&nbsp; Dzielone&nbsp;&nbsp;&nbsp; PCI Universal Serial Bus<br>Port E400-E41F&nbsp;&nbsp;&nbsp; <b>Wyłączne</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp; PCI Universal Serial Bus</i><br>Mogłoby to tłumaczyc brak jakichkolwiek sygnałów od strony USB<br>

• Ucho 30.05.2006 17:39:06

Sterowniki do płyty masz dołączone na płycie, która była dołączona do płyty głównej. Jako, że masz Win98 to nie wiem, czy do tych urządzeń nie musisz mieć dodatkowych sterowników, które musisz doinstalować. Powinny być dołączone na płytach (dyskietkach) do urządzenia. Po włożeniu np. wtyczki od odtwarzacza mp3 zobacz w Menadżerze urządzeń czy nie wyświetla ci braku sterowników (znak zapytania na żółtym tle). Jeżeli masz instalkę Win98 (a zapewne masz) to dla wszelkiego odinstaluj obsługę USB w Menadżerze urządzeń i zrestartuj kompa. System wykryje je na nowo i zainstaluje. Jeżeli nie masz instalki systemu to tego nie rób.<br>

• Kamiluś 30.05.2006 21:10:46

Windowsa 98 SE mam z service packiem 2.0. W nim są sterowniki pod USB. Myszka, drukarka i player na innym (lepszym pod względem podzespołów) komputerze <b>z tym samym</b> (przełozyłem dysk z systemem) działały bez zastrzezen. Poza tym to ewidentnie wina USB tylko nie potrafie poprawnie zlokalizowac oraz usunąc problemu.<br>

• Ucho 30.05.2006 21:20:32

Jeżeli tak, to widzę dwie możliwości: złe stery do płyty głównej, jak pisał JN (preinstalka) lub po prostu awaria płyty.<br>

• Kamiluś 30.05.2006 21:40:59

Po części obaj macie racje. W menadżerze urządzen dowiedzialem sie ze PCI <b>U</b>niversal <b>S</b>erial <b>B</b>us jest jako urządzenie nieznane tzn ze znaczkniem zapytania. Faktycznie usunałem z systemu i teraz przy kazdorazowym łądowaniu sie systemu USB wykrywa sie na nowo. Problem polega na tym, ze nie mam pojęcia skąd moge wziąc doń sterowniki. Myslalem ze moze na stronie która wskarze mi Everest jednak znalazlem tylko to:<br><b>http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=110<br></b>Poradzicie cos ? Nie wyrabiam bez USB a aparat dzialal normalnie, jak juz wspominalem :[<b><br></b>

• Ucho 30.05.2006 21:56:43

Musisz poszukać na stronie producenta danego urządzenia czyli w tym wypadku producenta aparatu (stery do tego konkretnie modelu). Jak ściągniesz z neta to wskażesz w menadżerze urządzeń jako źródło sterów (prawoklik na tym znaku zapytania i "Aktualizuj sterownik...").<br>

• JNJN 31.05.2006 18:34:16

1.Stery do płyty głównej - rozpakuj i zainstaluj,jeśli przy instalacji pakietu w opcji AGP będzie zaznaczone <b>turbo mode zmień na normal.<br></b><br><a href="http://www.cdrinfo.pl/software/stronaid.php?id=1301210608">VIA4.49</a><br><br>2.Stery do USB 1.1, a takie masz ma system WIN98SE.<br>Menadżer urządzeń i zobacz co słychać w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej.<br><br>Poczytaj jak będzie problem&nbsp; z USB to tak zrób jak w linku - przeinstaluj stery USB.<br><a href="http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=55308">USB problemy</a><br><br>3.Przy systemie WIN98SE musisz mieć stery do urządzeń USB aby na nim działały,czyli wgrywasz oprogramowanie np MP3 z płyty CD do urządzenia i podłączasz dopiero MP3 do portu USB kompa - chyba że instalator oprogramowania wyrzuci komunikat aby podłączyć urządzenie w czasie instalacji do portów USB .<br><br><br>

Kamiluś
Dodano:
29.05.2006 21:06:27
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1