Brama internetowa – konieczność resetowania połączenia
W moim kompie mam 2 sieciówki, jedna jest od sieci w bloku (internet), a druga do połączenia z moim drugim kompem w domu. Na obu jest XP Pro. Wszystko jest OK poza jedną rzeczą: jeźeli mój komp jest włączony, a drugi włączę później to na drugim nie działa NET, jeźeli w Połączeniach sieciowych wyłączę i włączę jeszcze raz połączenie z 2 kompem to wtedy na tym 2 jest NET. Dlaczego muszę tak resetować to połączenie, źeby na 2 był net?
Odpowiedzi: 14
Zainstalowałem WinRoute'a i jest git :wink:
WinGate'a teź działało, ale w nim jakoś cięźko się połapać z róźnymi opcjami. WinRoute R0X :wink:
WinGate'a teź działało, ale w nim jakoś cięźko się połapać z róźnymi opcjami. WinRoute R0X :wink:
A zrobiłeś coś takiego:
Odpalasz Menadźer urządzeń, potem właściwości karty sieciowe, a potem na zakładke "Zarządzanie Energią" Poodznaczaj wszystkie tiki na obu kompach i powinien być spokój.
Odpalasz Menadźer urządzeń, potem właściwości karty sieciowe, a potem na zakładke "Zarządzanie Energią" Poodznaczaj wszystkie tiki na obu kompach i powinien być spokój.
Podczas pisania mojego poprzedniego posta juź wiedziałem, źe chodzi właśnie o tę funkcję Wake On Lan. Spróbuję z tym Win Gate'm.
Właściwie to jest tylko kłopotliwe wtedy gdy mnie nie ma w domu, a mój komp chodzi, bo wtedy rodzice ze swojego nie mogę wejść w net.
Właściwie to jest tylko kłopotliwe wtedy gdy mnie nie ma w domu, a mój komp chodzi, bo wtedy rodzice ze swojego nie mogę wejść w net.
Pozostaje Ci jedynie to co pisalem w pierwszym poscie – maly hub lub switch.
Te swiecace sie "lampki" w sieciowce sugeruja jedynie to, ze karta obsluguje opcje Wake on LAN i likwiduja w Twoim wypadku powiadomienie o wylaczeniu kabla sieciowego.
Szukam w necie od dluzszego juz czasu jakiegos obejscia likwidujacego wylaczanie sieciowki w przypadku takim jak Twoj, ale niestety, nie udalo sie do tej pory.
Sprobuj jeszcze albo na drugim komputerze zalaczyc automatyczne pobieranie adresu, albo uzyc do udostepniania neta np. WinGate. Ten program wykrywa "w biegu" zmiany adresow, dolaczanie interfejsow, itd.
Te swiecace sie "lampki" w sieciowce sugeruja jedynie to, ze karta obsluguje opcje Wake on LAN i likwiduja w Twoim wypadku powiadomienie o wylaczeniu kabla sieciowego.
Szukam w necie od dluzszego juz czasu jakiegos obejscia likwidujacego wylaczanie sieciowki w przypadku takim jak Twoj, ale niestety, nie udalo sie do tej pory.
Sprobuj jeszcze albo na drugim komputerze zalaczyc automatyczne pobieranie adresu, albo uzyc do udostepniania neta np. WinGate. Ten program wykrywa "w biegu" zmiany adresow, dolaczanie interfejsow, itd.
Wszystko konfigurowane ręcznie. Podejrzewam, źe to będzie kwestia zasilania kompa. Jak komp jest wyłączony to i tak dochodzi jakieś zasilanie, bo swieci się "lampeczka" w sieciówce i w myszy optycznej. Jak całkowicie wyłączę zasilanie (na zasilaczy) to wtedy dopiero mam info, źe Kabel sieciowy jest odłączony. Da się coś z tym zrobić?
Kwestia adresu na drugim komputerze – automat czy wpisany recznie ?
Tak pokazuje IP, pakiety są wysyłane przez mojego kompa, ale nie są odbierane od tamtego. Jak tamten włączę to przrepływ pakietów jest normalny tylko tam nie ma neta. Wyłączę i włączę jeszcze raz połączenie z drugim kompem i net jest.
Sorry, ze nie odpisywalem, ale nie moglem sie dostac na forum.
Zerknij do Polaczen sieciowych w momencie gdy tylko jeden komputer jest zalaczony, zaznacz polaczenie do drugiego komputera i zerknij do okna po lewej stronie na dole jakie ustawienia pokazuje. Czy pokazuje numer IP tego polaczenia ?
Zerknij do Polaczen sieciowych w momencie gdy tylko jeden komputer jest zalaczony, zaznacz polaczenie do drugiego komputera i zerknij do okna po lewej stronie na dole jakie ustawienia pokazuje. Czy pokazuje numer IP tego polaczenia ?
Domyślam sie, źe Winroute i podobne progsy rozwiąźą ten problem, ale ja łączę tylko dwa kompy, więc właściwie mi to nie potrzebne. Neta nie muszę resetować tylko wystarczy tą sieciówkę do której podłączony jest mój drugi komp. Perzeboleję :wink:
Ja bym Ci proponowal jakies proxy (wingate, ccproxy) czy serwerek (winroute, sygate)...
Ja mam taka sama sytuacje z dzieleniem jak Ty, uzywam SyGate Office Network i nic nie musze resetowac a kolejnosc wlaczania jest obojetna i wsio dziala.
Ja mam taka sama sytuacje z dzieleniem jak Ty, uzywam SyGate Office Network i nic nie musze resetowac a kolejnosc wlaczania jest obojetna i wsio dziala.
Ja bym Ci proponowal jakies proxy (wingate, ccproxy) czy serwerek (winroute, sygate)...
I co nikt nie wie? :cry:
Właśnie chodzi o to, źe mój komp niby cały czas ma połączenie z tamtym (nawet jak tamten jest wyłączony). Cały czas jest połączenie – "kabel sieciowy jest podłączony".
Nie uźywam źadnego programu do dzielenia łącza, po prostu "normalną" metodą w Win XP Pro.
I co ty na to :)
Nie uźywam źadnego programu do dzielenia łącza, po prostu "normalną" metodą w Win XP Pro.
I co ty na to :)
Normalna sprawa. Kup huba lub switcha, to wtedy minie jak reka odjal :wink: .
Jesli masz drugi komputer wylaczony, wtedy system wylacza nieuzywana sieciowke nienadajac jej ustawien. Zreszta chyba w trayu masz komunikat – "kabel sieciowy jest odlaczony". Nie ma sieciowki, nie ma ustawien, wtedy zalaczany komputer nie ma sie z kim laczyc.
Uzywasz jakiegos programu do dzielenia lacza ?
Jesli masz drugi komputer wylaczony, wtedy system wylacza nieuzywana sieciowke nienadajac jej ustawien. Zreszta chyba w trayu masz komunikat – "kabel sieciowy jest odlaczony". Nie ma sieciowki, nie ma ustawien, wtedy zalaczany komputer nie ma sie z kim laczyc.
Uzywasz jakiegos programu do dzielenia lacza ?
Strona 1 / 1