Brak Zasilania Na 3pin'owym Złaczu Na Mobo :/

Witam.

Posiadam płyte główna ASUS P4P800. MoBo posiada trzy 3 pinowe złacza pod wentylatory, jedno złacze dla CPU , drugie do podłaczenia naprzyklad wentyla z zasilacza i trzecie opisane jako chlodzenie obudowy

Pod 3pin z oznaczeniem na obudowe mam podpiete 2 wentyle, wszystko dzialalo ok, chcialem podpiac trzeci wentyl, pod wolne zlacze to z opisem dla zasilacza. Wylaczylem kopa podpiolem wiatrak, odpalam kompa i okazuje sie ze zaden z wentylatorow nie chodzi, cisza i tyle. Jedynie wentyl na CPU dzialal bez problemow.

Okazalo sie po wnikliwych ogledzinach ze nowozakupiony wentyl Thertmaltake mial zwarcie i po jego podlaczeniu wszystkie siadly. Teraz w tych dwoch 3–pinowych zlaczach nie ma w ogole zasilania przez ten cholerny wentylator.

Tu moje pytanie, czy plytka posiada jakies zabezpieczenia bezpieczniki itp, ktory mozna by bylo wyminic by wszystko wrocilo do normy.

Przestudiowalem instrukcje od mobo, ale niestety nigdzie ne znalazlem takich informacji :///

Prosze o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 3

Doraźnie moźna uźyć przejsciówek na wtyczki molex zasilacza i z nich zasilać wentyle.

Jeśli chodzi o gwarancje to niewiem czy 30 dni starczy i moźe być problem z jej uznaniem.
JNJN
Dodano
23.06.2005 12:14:26
No tu na szcesie mobo ma jeszcze prawie poltorej roku gwarancji, ale niebardzo usmiecha mi sie czekac ze 21 dni na plyte az wroci z serwisu, myslalem ze moze jest jakies zabezpieczenie, ktorego wymiana bedzie mozliwa w warunkach domowych, a szkoda ze producenci plyt ne pomysleli o kilku prostych bezpiecznikach na roznych obwodach na plytce, chodzby takim zabezpieczajacym wentylkatory :///
mettal
Dodano
23.06.2005 01:23:14
Jeśli płyta jest na gwarncji to wyślij na serwis, w innym przypadku pozostaje naprawa na własny koszt w jakimś dobrym serwisie. Niestety własnoręczna wymiana nie wchodzi w rachube, podejrzewam źe nie masz takiego wyposaźenia.
spiderko
Dodano
23.06.2005 01:03:18
mettal
Dodano:
22.06.2005 23:26:01
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1