Brak zakładki "Przywracanie systemu"
Witam. Jest to mój pierwszy post i z góry przepraszam za ewentualne uchybienia. Długo i bezskutecznie szukałem po róznych forach rozwiązania problemu. Otóź w oknie "Właściwości syst." nie wiem kiedy i dlaczego, zniknęła mi zakładka "Przywracanie systemu". Chciałem z niego skorzystać, a tu komunikat: "Twój komp. nie moźe być chroniony przez usługę przywr. syst". Sprawdzałem – usługa jest włączona, ale pkt–ów nie tworzy (?). Spróbowałem w trybie awaryjnym – ostatni punkt jest sprzed 2 m–cy. Przy próbie utworzenia, wyświetla sie komunikat: "Przywracanie syst. nie moźe utworzyć punktu przywracania. Uruchom ponownie komputer, a następnie ponownie uruchom przywracanie systemu". Oczywiście nic to nie daje. Kiedy próbuję ręcznie uruchomić usługę, to pokazuje się komunikat: "Błąd 5 odmowa dostępu". Czy mógł bym się dowiedzieć co to znaczy, dlaczego zniknęła zakładka i czy moźna ją odzyskać? A jeźeli nie, to jakim programem mogę takie punkty tworzyć? Z góry dzięki za kaźdą pomoc.
Odpowiedzi: 1
Byc moze jakis wirusik wylaczyl system przywracania, aby nie mozna sie go bylo pozbyc ? Wejdz do rejestru i w kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsNTSystemRestore
we wpisach: DisableConfig, DisableSR
wpisy jako: REG_DWORD (DWORD Value)
ustaw wartosc na: 0 (zero) – (1 zalacza ograniczenia)
Jesli nie bedziesz mial tych wpisow, to je po prostu zaloz.
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsNTSystemRestore
we wpisach: DisableConfig, DisableSR
wpisy jako: REG_DWORD (DWORD Value)
ustaw wartosc na: 0 (zero) – (1 zalacza ograniczenia)
Jesli nie bedziesz mial tych wpisow, to je po prostu zaloz.