Brak sterów do grafy po uruchomieniu komputera

Mam taki problem–często przy uruchamianiu komputera nie ładują się sterowniki do karty graficznej. Muszę kilkakrotnie uruchamiać komputer. Próbowałem odinstalować kartę graficzną, zmieniać sterowniki do niej, zmieniać sterowniki do płyty głównej( na chipsecie Via), defragmentacja dysku i to nic nie pomogło. BIOS do płyty najnowszy.
XP Pro +Sp1 +wszystkie poprawki krytyczne.
GeForce Ti 4800 Gainwarda.
Co jeszcze mogę zrobić? :(
Ps.Instalacja w trybie awaryjnym lub VGA teź nie pomaga.
Jeszcze jedno pytanie–czy moźna zainstalować starsze sterowniki VIA4in1 bezpośrednio na nowsze ?
Problem ten poruszyłem na innych forach ale bez rozwiązania.

Odpowiedzi: 7

Niestety radość przedwczesna.
Moźe ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
Czy moźna usunąć NvCpl z autostartu,i co to spowoduje?
I powtórze pytanie–czy moźna zainstalować starsze
stery Via 4in1 na nowsze?
Weena
Dodano
06.08.2004 21:27:53
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Wygląda źe pomogła instalacja direct 9c(przynajmniej
do tej pory jest ok)
Weena
Dodano
02.08.2004 22:44:06
Kiedyś teź miałem taki problem: detonatory v.56.xx
DirecX 8.0
Zainstalij sobie nowego Directx 9c i nowe stery da karty.
Windows XP/2000 v.61.77
Windows 95/98/ME v.61.76
John48
Dodano
30.07.2004 22:55:04
Obecnie 53.03 i direct 9b.ale testowałem duźo innych.
Zastanawiam się nad NvCpl poniewaź przy wyłanczaniu
komputera wyświetla mi "kończenie pracy NvCpl" i trwa to kilkanaście sekund.Spróbuję zastosować wasze porady i napiszę co z tego wyszło.
Weena
Dodano
30.07.2004 22:03:10
Kiedyś miałem podobny problem (Riva TNT2). Stery były zainstalowane lecz się nie ładowały. Szukając na Googlarce w grupach dyskusyjnych natrafiłem na rozwiązanie. Chodziło chyba o wyłączenie w msconfig na zakładce uruchamianie NvCpl. Najlepiej spróbuj sam poszukać :wink:
Grief
Dodano
30.07.2004 17:40:45
Albo uszkodzona karta graficzna, albo jakaś specyficzna usterka pamięci RAM... Przetestowałbym je w miarę moźliwości u jakiegoś kolegi lub koleźanki...

Bo wątpię, aby reinstalacja systemu przyniosła zmianę sytuacji... Chociaź zanim cokolwiek byłoby eksperymentowane ze sprzętem, to bym najpierw zresetował ustawienia BIOS–a na Safe, później zrobił w razie czego reinstalkę systemu, a dopiero na koniec skorzystał z własnej rady z początku tego postu. Bo moźe się okazać, źe po prostu niepotrzebnie komuś będziemy zawracać głowę, bo problem leźy jenak po stronie softu, a dokładniej jego złej konfiguracji.
Pawek
Dodano
30.07.2004 16:26:26
Napisz jaką masz aktualmą wersje sterowników do karty graficznej oraz wrsje directx
John48
Dodano
30.07.2004 10:31:13
Weena
Dodano:
29.07.2004 21:19:31
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1