Brak sieci – w czym problem??????

Witam
mam taki problem:
Komputer działał na starej płycie +sieciówka na PCI system W–XP SP2 sieć lan działała OK internet chodziła jak burza.
Po wymianie na nową płytę – sieciówka zintegrowana instalacja systemu tak jak wyźej. cisza nie pinguje z serwerem i go nie widzi.
Wyłączenie sieciówki na płycie i wpięcie na PCI (tej starej) sytuacja ta sama. Sprzęt zainstalowany OK monitor sieci pokazuje źe wszystko działa pingi znowu 100% strat.
IP, brama, DNS nie nadawane automatcznie tylko klepane z palca tak jak było na starej instalacji.
Próbowałem juź wypinać komputer z routera i podłączać 2 kompy bezpośrednio przez sieciówki to samo ciemność–nie widzą się zupełnie.
Brak jakichkolwiek konfliktów sprzętowych wszelkie zapory powyłączane i nadal cisza sieciówka pinguje tylko jak wrzucę swój adres sieciowy czyli widzi tylko samą siebie w momencie wpisania IP bramy serwera 100% strat.
Dodam źe sytuacja powtarza się na dwóch nowych płytach
działało na ECS K7VZA rev. 3.0 i sieciówce na PCI
nie działa ASRock K7S8x i Asus A7v600–F i na sieciówkach zintegrowanych i na PCI.
Jakieś sugestie, wskazówki byłbym niezmiernie wdzięczny.

Odpowiedzi: 6

No to ja opowiem moją przypadłość, moźe to to samo:
kupiłem do sekretariatu nowy komputer – karta sieciowa na płycie 10/100 Mb
zanim zaniosłem go do sekretariatu zainstalowałem w pracowni system i wszystko hulało jak naleźy. Jak juz wszystko grało zaniosłem do sekretariatu i sieć przestała działać.
Coś nie tak, więc dawaj go znowu do pracowni odpalam a tam działa. Zanaczę źe poprzednio w sekretariacie działał inny stary komp z kartą sieciową PCI tylko 10 Mb i wszystko działało bez problemu.
i co się okazało kupiłem lepszy ekranowany kabel,wymieniłem i jest teraz wszystko w porządku więc moźe jednak to kabel???
kowski
Dodano
04.11.2005 00:53:28
Sieciówkę wpinałem w 3 i 4 port PCI (ale chyba przelecę jeszcze po wszystkich. W kartach (tej na płycie i PCI) były testowane wszystkie tryby pracy łącznie z 10MB. kabel na 100% jest OK, Bo muzeum (P166MMX) na nim działa ok a sieciówla hula na ustawieniach domyślnych nie muszę nawet z palca wbijać adresu sieciowego– wszystko pobiera sam i jest OK.
Teź myślę źe na 90% coś z płytą– tylko co ???.
To juź druga z nowszych płyt na której sieć milczy ale o tym pisałem w poprzednich postach.
....ręce juź mi opadają...
Bolek00
Dodano
31.10.2005 08:51:48
Bolek00:
Czy ktoś jeszcze na tym forum mógłby mi pomóc?
Pewnie sie wstydza :wink: . Ja mialem czas zajety przez dwa dni.

Bolus, sieciowke wkladales ciagle do tego samego gniazda ? Moze kurna nowa plyta cos nie teges ? Sprawdzilbys rowniez tryb pracy sieciowki – Half lub Full duplex. Wystarczy minimalny blad na kablu i w trybie autowykrywania lub Full duplexu siec nie pojdzie. Moze jakis inny kawalek kabla krosowanego zalozysz na probe do polaczenia bezposredniego tych dwoch komputerow ?

P.S. To musi byc problem ze sprzetem – plyta lub kabel.
EL NINO
Dodano
30.10.2005 22:44:12
Czy ktoś jeszcze na tym forum mógłby mi pomóc???????????
Włąśnie wyciągnąłem z szafy starego pentium 166MMX wrzyciłem napędy mały dysk sieciówkę na PCI (z poprzednich postów)zainstalowałwm W XP z SP2 sieć odpaliła bez problemu.
A na drugim dalej cisza niby wszystko zainstalowane OK zero konfliktów sprzętowych a sieć dalej milczy. pingi 100% strat.
Moźe wgranie inngeo biosu pomoźe, bo wszelkie sensowne pomysły mi juź się skończyły.
Bolek00
Dodano
30.10.2005 00:16:48
AD1.Uźywałem cały czas tego samego kabla kiedyś gdy miałem podpiętą neostradę na usb to tym kablem były połączone 2 komputery bezpośrednio mój z neostradą i przez sieć drugi– bezpośrednio działało super. Zrezygnowałem z neostrady i podpiąłem się pod net przez lan działało do czasu zmiany płyty głównej.
Nie wiem Czy szwagier coś zmieniał w kablu. A czy moźliwe jest to źe wcześniej net działał na kablu cross–over mimo źe był podpięty do swicha a po zmianie płyty na nowszą przestał działać, ale połączenia kabla sprawdzę dopiero po powrocie do domu.
AD2. Raczej nie poniewaź przy połączeniu bezpośrednim dwóch kompóterów teź strata 100%
AD3. Tak ustawienia adresu są identyczne. Poprzednio nawet jak zmieniałem adres IP na następny kolejny(z zakresu) to teź chodziło ,gryzło się tylko jak wrzucałem zdres zajęty przez inny komp,ale to normalne –wyrzucało pobieranie adresu sieciowego.
AD4. Nie na starej sieciówce nie próbowałem bezpośredniego połączenia z drugim kompem.
AD5. Zintegrowaną sieciówkę najpierw odinstalowałem wyłączyłem komp przy odpaleniu wyłączyłem w Biosie.
AD6.Wyłączałem zaporę Xp nie wyłączałem samej usługi, ale instalowałem równieź i pierwsze wersje XP bez SP i teź nic. W akcie desperacji była teź próba instalacji 2003 Serwer równieź to samo.
AD7. To co u nmie w domu: dwa komp podpięte takim swichem na 5 kompów 1 działa cały czas ten drugi po zmianie płyty nie do tego swicha podpięty kabel do Routera który jest ok 100m dalej w routerze podpięte ok 8 przewodów do poszczególnych domów. U gościa komp podłączony do internetu via światłowód który stoi jako serwer i jest podpięty do routera. Ten komputer udostępnia internet innym uźytkownikom i głównie o internet mi chodzi.

Nie jestem w domu ale z tego co pamiętam to ping /all pokazuje mi to:
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Opis...............Nazwa karty (Realtek 8201BL)
Adres Fizyczny.....wyświetla OK (00–??...)
DHCP włączone......NIE
Adres IP...........192.168.0.15
maska podsieci.....255.255.255.0
Brama Domyślna.....192.168.0.1
Serwer DNS.........nie pamiętam ale wpisałem takie same ustawienia jak działało na poprzedniej płycie głównej komputera w którym działa wszystko prócz sieci.
AD8. A ja zapomniałem co to internet w domu :)
A tak na powaźnie to szlag mnie trafia niby wszystko OK tak mi sięprzynajmniej wydaje a tu d...
Dzięki za zainteresowanie moim problemem
Bolek00
Dodano
28.10.2005 14:00:29
Kilku rzeczy niedopowiedziales, albo tez niezbyt jasno opisales. Moge wiec blednie rozumowac:
1. Laczac bezposrednio dwa komputery na probe, uzyles kabla cross over ?
2. Piszesz "serwer". Jest jednak po drodze jakis router, jak to wynika z tekstu ? Czy on (jego firewall) nie blokuje pinga ? Pomijam tu kwestie samego neta.
3. Ustawienia adresu sa identyczne z poprzednimi ustawieniami (znowu firewall w routerze) ?
4. Sam nr MAC nie ma chyba znaczenia skoro po drodze stoi router. Zreszta wrzucales "stara" sieciowke. Probowales na niej bezposredniego polaczenia ? Bez udzialu routera ?
5. Zintegrowana sieciowke tylko wylaczyles ? Czy przed wylaczeniem odinstalowales ? Nie mam za ciekawych doswiadczen z wbudowana w plyte siecia – dosc duza awaryjnosc.
6. Probowales wylaczyc nie tylko zapore sieciowa XPka, ale i sama usluge zapory ? Z Uruchom –> services.msc a usluga na dole listy. Wylaczyc i tryb uruchamiania na "wylaczony".
7. Opisz swoja siec – budowa, kolejnosc urzadzen. Podaj ustawienia sieciowe zarowno routera, jak i systemu. Z Uruchom "cmd"+Enter i nastepnie "ipconfig /all".
8. Zapomnialem o co chcialem jeszcze zapytac :P .
EL NINO
Dodano
28.10.2005 13:08:26
Bolek00
Dodano:
28.10.2005 11:29:20
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1