Brak sieci, nie działa nawet PING
Witam, od pewnego czasu próbuje zrobić u siebie w domu prostą sieć (dwa komputery) niestety po wielu próbach i poradach opisanych na forum, sieć wciąź nie działa.
Jeden komputer z dostępem do netu jest na winxp prof. drugi komputer jest na win98se problem w tym, źe nawet po wpisaniu ping i numeru ip drugiego koputera oba kompy sie nie widza. Kabel sieciowy był dwukrotnie wymieniany więc odrzucam awarię kabelka, karty sieciowe w obu kompach są w miarę nowe i "chyba" sprawne, kabel jest poprawnie scrossowany.
Czy moźe być jeszcze jakaś inna przyczyna faktu źe nie działa nawet ping przy połączeniu obu komputerów. Ikonka połączenia lokalnego pokazuje źe kabel sieciowy jest podłączony pakiety są wysyłane za to pakiety pobrane są równe 0.
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o sieci dodam jeszcze źe na pierwszym komputerze podłączonym do sieci mam zainstalowanego firewalla "zone alarm" z ustawionym numerem ip drugieg komputera jako "trusted" Jesli ktos byłby w stanie mi pomóc to bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam
DrStein
Jeden komputer z dostępem do netu jest na winxp prof. drugi komputer jest na win98se problem w tym, źe nawet po wpisaniu ping i numeru ip drugiego koputera oba kompy sie nie widza. Kabel sieciowy był dwukrotnie wymieniany więc odrzucam awarię kabelka, karty sieciowe w obu kompach są w miarę nowe i "chyba" sprawne, kabel jest poprawnie scrossowany.
Czy moźe być jeszcze jakaś inna przyczyna faktu źe nie działa nawet ping przy połączeniu obu komputerów. Ikonka połączenia lokalnego pokazuje źe kabel sieciowy jest podłączony pakiety są wysyłane za to pakiety pobrane są równe 0.
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o sieci dodam jeszcze źe na pierwszym komputerze podłączonym do sieci mam zainstalowanego firewalla "zone alarm" z ustawionym numerem ip drugieg komputera jako "trusted" Jesli ktos byłby w stanie mi pomóc to bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam
DrStein
Odpowiedzi: 11
Przygladnij sie tym diodom – sa przy nich oznaczenia. Ktora swieci ?
w xp w integrowanej sieciówce na płycie są dwie diody zielona i źółta, nie mają one źadnych oznaczeń, po podłączeniu kabla i uruchomieniu drugiego komputera cały czas świeci się źółta dioda, zielona zero reakcji.
W drugim komputerze jeśli dobrze dojrzałem jest tylko jedna dioda oznaczona "link" i świeci cały czas.
Czy po wyciagnieciu kabla z sieciowki XP pojawia sie komunikat o odlaczonym kablu ?
Tak, po wyciągnięciu kabla lub po wyłączeniu drugiego komputera pojawia się komunikat o odłączonym kablu.
Wywolaj "cmd" i pusc "ping 127.0.0.1". Jaka odpowiedz ?
Po wpisaniu pin 127.0.0.1 komputer zwraca prawidłowe wartości, czas poniźej 1ms
Odpal rowniez na XP pliczek winsockxpfix.exe – znajdziesz w necie.
Sciągnałem ten programik, uruchomiłem dalej nic :/
Chyba będę musiał ściągnąć znajomego z drugim komputerem, osobnym kablem itp i dopiero wtedy sprawdzimy dwa komputery osobno, innego wyjścia nie widzę :? .
Pozdrawiam
DrStein
Przygladnij sie tym diodom – sa przy nich oznaczenia. Ktora swieci ?drstein:Gdzieś wyczytałem źe diody na karcie sieciowej przy poprawnej pracy powinny lekko migać natomiast w moim przypadku po podpięciu kabla dioda świeci bez źadnych mignięć.
Czy po wyciagnieciu kabla z sieciowki XP pojawia sie komunikat o odlaczonym kablu ?
Wywolaj "cmd" i pusc "ping 127.0.0.1". Jaka odpowiedz ?
Odpal rowniez na XP pliczek winsockxpfix.exe – znajdziesz w necie.
jezeli nazwy kompow sa poprawne, naleza do tej samej grupy, podajesz te adres ip, ktore nam, zmieniles brame wg naszych wskazowek, kabel ok (wg ciebie), firewalle wylaczone, to albo sieciowka, albo walnal ci system i tylko format pomoze :)
wylacz firewalla (a nawet odinstaluj).
Firewall odinstalowany i dalej nic sieciówka wysyła pakiety ale w drugą stronę zero, ping teź nie działa.
podaj w jakiej kolejnosci (po kolorach) podlaczyles wtyczke rj–45.
Wtyczka była podłączana wg kilku opisów min tego http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 oprócz tego mam od znajomego elektronika programik "Hardware Book" gdzie w taki sam sposób jest opisany sposób crossowania kabla, jak juź wcześniej pisałem jest to juź drugi kabel, (wcześniej podejrzewałem wadę kabla) i z tym jest taka sama sytuacja.
Gdzieś wyczytałem źe diody na karcie sieciowej przy poprawnej pracy powinny lekko migać natomiast w moim przypadku po podpięciu kabla dioda świeci bez źadnych mignięć.
W XP mam zintegrowaną sieciówkę na płycie ASUS A7N8X
w drugim dość starym komputerze (win98se) mam nowo zakupiona karte PLANET.
Byc moźe te dane w jakiś sposób pomogą w zdiagnozowaniu problemu.
Pozdrawiam
DrStein
PS.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale po ponownej instalacji ZoneAlarm wykrył sieć o
nr IP 192.168.0.0/255.255.255.0 ale ping i reszta i tak dalej nie działa :?
wylacz firewalla (a nawet odinstaluj).
Zmień brama domyślną w windowsie 98Se na taką 192.168.0.1
Dalej nic :?
Witam
Załacz NetBIOS przz TCP/IP
Pozdrawiam
Załacz NetBIOS przz TCP/IP
Pozdrawiam
Uruchomiłem kreatora sieci na obu komputerach jednak dalej to nic nie dało.
Tutaj są zrzuty ekranu z obu komputerów:
(umiescilem je na swoim serwerze)
Mam nadzieje ze te obrazki troszke rozjasnia sytuacje bo ja juz sie poddaje, nie wiem co jest nie tak.
Pozdrawiam
Drstein
Tutaj są zrzuty ekranu z obu komputerów:
(umiescilem je na swoim serwerze)
Mam nadzieje ze te obrazki troszke rozjasnia sytuacje bo ja juz sie poddaje, nie wiem co jest nie tak.
Pozdrawiam
Drstein
masz zle ustawiona brame.
na kompie z xp zrob tak jak pisalem z tym ipconfigiem
na kompie z win98 wpisz w uruchom: winipcfg
w obu przypadkach zrob zrzuty ekranu i wklej do tego posta.
czy uruchamiales siec z kreatora sieci?
mysle ze w twoim przypadku znacznie ulatwi to sprawe.
odpal kreatora na tym z xp (bo to on udostepnia ineta). gdy komputer cie poprosi wloz dyskietke a nastepnie odpal ta dyskietke na kompie z win98. rob to co mowi kreator. w razie watpliwosci napisz.
na kompie z xp zrob tak jak pisalem z tym ipconfigiem
na kompie z win98 wpisz w uruchom: winipcfg
w obu przypadkach zrob zrzuty ekranu i wklej do tego posta.
czy uruchamiales siec z kreatora sieci?
mysle ze w twoim przypadku znacznie ulatwi to sprawe.
odpal kreatora na tym z xp (bo to on udostepnia ineta). gdy komputer cie poprosi wloz dyskietke a nastepnie odpal ta dyskietke na kompie z win98. rob to co mowi kreator. w razie watpliwosci napisz.
Niestety Szymonie nic to nie pomogło ustawiłem zonealarm na medium sprawdziłem grupy robocze w obu komputerach maja takie same nazwy (bez polskich liter)
W obu komputerach mam zainstalowane protokoły tcp/ip gdzie na pierwszym komputerze mam ustawione:
Ip – 192.168.0.1
Maska podsieci – 255.255.255.0
brama – 192.168.0.1
Na drugim komputerze:
Ip – 192.168.0.2
brama – 192.168.0.2
W komputerach są zainstalowane równieź Klienci sieci Microsoft Network oraz włączone udostępnianie plików.
Komenda Ping pokazała oczywiście źe upłynał limit czasu itd.
Jeśli któreś z danych które napisałem są błędne lub macie inny pomysł na rozwiazanie tego problemu to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Drstein
W obu komputerach mam zainstalowane protokoły tcp/ip gdzie na pierwszym komputerze mam ustawione:
Ip – 192.168.0.1
brama – 192.168.0.1
Na drugim komputerze:
Ip – 192.168.0.2
brama – 192.168.0.2
W komputerach są zainstalowane równieź Klienci sieci Microsoft Network oraz włączone udostępnianie plików.
Komenda Ping pokazała oczywiście źe upłynał limit czasu itd.
Jeśli któreś z danych które napisałem są błędne lub macie inny pomysł na rozwiazanie tego problemu to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Drstein
jesli ikona w traju nie wskazuje na odlaczony kabel to narazie zostawmy sprzet na boku. sprawdz czy kompy maja nazwy bez polskich liter, czy grupa robocza jest taka sama na obu komputerach. w zone alarm ustaw suwak w dziale firewall na medium.
nastepnie przejdz do start–>uruchom–>wpisz cmd
nastepnie wpisz: ipconfig /all
pojawi sie adres ip komputera.
idz na drugi komputer i uruchom cmd (command) i wpisz: ping adres_ip_ktory otrzymales_na_tym_pierwszym_kompie
jaki rezultat?
jakie masz zainstalowane protokoly?
nastepnie przejdz do start–>uruchom–>wpisz cmd
nastepnie wpisz: ipconfig /all
pojawi sie adres ip komputera.
idz na drugi komputer i uruchom cmd (command) i wpisz: ping adres_ip_ktory otrzymales_na_tym_pierwszym_kompie
jaki rezultat?
jakie masz zainstalowane protokoly?
Strona 1 / 1