Brak reakcji systemu...

Witam, Mam pewien problem... postaram sie go opisać dosyć dobrze. Sprawa wygląda następująco, niby komputer/system XP działa prawidłowo ale czasami w pewnym momencie nie mogę kliknąć w pasek startu, pasek robi się nieaktywny, na pulpicie jak kliknę w jakiś folder niby się podświetla ale jak go otworzę wtedy okno nieruchomieje i również robi się nieaktywne i tak z każdym następnym oknem... tak jakby lewy przycisk myszy tracił kontrolę, prawy przycisk działa normalnie. Nic nie pomaga prócz kombinacji klawiszy alt+ctrl+del, kiedy pokazuje się okno menadżera zadań jak kliknę w nie to za pierwszym razem też robi się nieaktywne ale za drugim kliknięciem zaczyna działać, następnie jak zamknę menadżera wszystko wraca do normy... do czasu jak nie uruchomię komputera jeszcze raz, po ponownym starcie od początku nie działa pasek startu tzn. robi się nieaktywny i cala reszta znoau się powtarza do czasu aż nie nacisnę alt+ctrl+del... Co to może być jak sobie z tym poradzić? Przywracanie systemu nic nie daje... avast niczego nie wykrywa... zmiany w sprzęcie: podłączyłem nową klawiaturę i myszkę bezprzewodową labteca wgrałem sterowniki do klawiatury, ale potem usunałem możliwe też że został otwarty plik nieznanego pochodzenia, ale niestety nie wiem co i jak bo to przypuszczenie Zastanawia mnie jedno... czy to w ogóle jest "wirus"?

Odpowiedzi: 4

[quote=Aido]Witam, Mam pewien problem... postaram sie go opisać dosyć dobrze. Sprawa wygląda następująco, niby komputer/system XP działa prawidłowo ale czasami w pewnym momencie nie mogę kliknąć w pasek startu, pasek robi się nieaktywny, na pulpicie jak kliknę w jakiś folder niby się podświetla ale jak go otworzę wtedy okno nieruchomieje i również robi się nieaktywne i tak z każdym następnym oknem... tak jakby lewy przycisk myszy tracił kontrolę, prawy przycisk działa normalnie. Nic nie pomaga prócz kombinacji klawiszy alt+ctrl+del, kiedy pokazuje się okno menadżera zadań jak kliknę w nie to za pierwszym razem też robi się nieaktywne ale za drugim kliknięciem zaczyna działać, następnie jak zamknę menadżera wszystko wraca do normy... do czasu jak nie uruchomię komputera jeszcze raz, po ponownym starcie od początku nie działa pasek startu tzn. robi się nieaktywny i cala reszta znoau się powtarza do czasu aż nie nacisnę alt+ctrl+del... Co to może być jak sobie z tym poradzić? Przywracanie systemu nic nie daje... avast niczego nie wykrywa... zmiany w sprzęcie: podłączyłem nową klawiaturę i myszkę bezprzewodową labteca wgrałem sterowniki do klawiatury, ale potem usunałem możliwe też że został otwarty plik nieznanego pochodzenia, ale niestety nie wiem co i jak bo to przypuszczenie Zastanawia mnie jedno... czy to w ogóle jest "wirus"?[/quote] Witam. Mam identyczny problem jak kolega Skanery antywirusowe nic nie znajdują Konfig. laptopa hp pavillion dv5000 Amd turion 64 ML-34 1,8 1024 mb ram ddr 2 Ati radeon X200M Zintegrowa karta muzyczna Orginalny Windows Xp Pro Log Hj: Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2 Scan saved at 10:39:24, on 2009-02-10 Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600) MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.6001.18241) Boot mode: Normal Running processes: C:\WINDOWS\System32\smss.exe C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe C:\WINDOWS\system32\services.exe C:\WINDOWS\system32\lsass.exe C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe C:\WINDOWS\Explorer.EXE E:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\aawservice.exe C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\system32\wbem\wmiapsrv.exe C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\MOM.exe C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\ccc.exe E:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\Ad-Watch.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\Program Files\FlashGet\flashget.exe C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://search.bearshare.com/pl/ R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157 R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896 R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896 R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157 R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza O2 - BHO: flashget urlcatch - {2F364306-AA45-47B5-9F9D-39A8B94E7EF7} - C:\Program Files\FlashGet\jccatch.dll O2 - BHO: Java(tm) Plug-In SSV Helper - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\ssv.dll O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll O2 - BHO: FlashGet GetFlash Class - {F156768E-81EF-470C-9057-481BA8380DBA} - C:\Program Files\FlashGet\getflash.dll O3 - Toolbar: DAEMON Tools Toolbar - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - C:\Program Files\DAEMON Tools Toolbar\DTToolbar.dll O4 - HKLM\..\Run: [StartCCC] "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\CLIStart.exe" MSRun O4 - HKLM\..\Run: [Ad-Watch] E:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\Ad-Watch.exe O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA') O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA') O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM') O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user') O8 - Extra context menu item: &Download All with FlashGet - C:\Program Files\FlashGet\jc_all.htm O8 - Extra context menu item: &Download with FlashGet - C:\Program Files\FlashGet\jc_link.htm O9 - Extra button: FlashGet - {D6E814A0-E0C5-11d4-8D29-0050BA6940E3} - C:\Program Files\FlashGet\FlashGet.exe O9 - Extra 'Tools' menuitem: FlashGet - {D6E814A0-E0C5-11d4-8D29-0050BA6940E3} - C:\Program Files\FlashGet\FlashGet.exe O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O16 - DPF: {67DABFBF-D0AB-41FA-9C46-CC0F21721616} (DivXBrowserPlugin Object) - http://download.divx.com/player/DivXBrowserPlugin.cab O23 - Service: Lavasoft Ad-Aware Service (aawservice) - Lavasoft - E:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware\aawservice.exe O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe O23 - Service: Firebird Server - MAGIX Instance (FirebirdServerMAGIXInstance) - Unknown owner - E:\Program Files\MAGIX\Common\Database\bin\fbserver.exe (file missing) O23 - Service: Java Quick Starter (JavaQuickStarterService) - Sun Microsystems, Inc. - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe O23 - Service: ServiceLayer - Nokia. - C:\Program Files\PC Connectivity Solution\ServiceLayer.exe P.S Czy to moze miec jakis zwiazek z urzadzeniem hid a mianowicie mysz bezprzewodowa ??? Tak jak przypuszczalem to sterowniki myszki powodowali wieszanie sie explorera. Aktualizacja do najnowszych okazala sie byc rozwiazaniem ! Pozdr
hanczar
Dodano
10.02.2009 13:12:28
Skaner znalazł plik daemon tools'a ale nie sądzę by on miał coś z tym wspólnego... W rejestrze zdarzeń również nie ma żadnych błędów :/ Nie mam pojęcia co to może być, wirus raczej to nie jest bo logi HijackThis, Silent Runners, oraz Gmer'a są czyste... Czytając na różnych forach, kilka przypadków było podobnych ale też nikt nie potrafił znaleźć przyczyny/rozwiązania. Jestem na 80% pewien że to wina zestawu bezprzewodowego a dokładnie myszki... tylko co się dzieje? bo mysz niby działa, kursor się rusza prawoklik działa ale pasek startu robi się nieaktywny i po kliknięciu w jakiś folder lewoklik się wiesza.
Aido
Dodano
01.01.2008 16:48:54
Jak i ten skaner niczego nie znajdzie, to sprawdź w Rejestrze zdarzeń czy są jakieś błędy.
Ucho
Dodano
31.12.2007 19:58:18
Przeskanuj sobie kompa skanerem online z MKS-a.
XanTyp
Dodano
30.12.2007 06:44:48
Aido
Dodano:
28.12.2007 14:18:59
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1