brak polaczenia sieciowego pod XP
Witam!
Mam wielki problem z winXP. Od wczora, nie chce mi dzialac siec. Nie moze byc to problem sprzetowy, poniewaz pod linux'em jest wszystko okej.
Nie grzebalem nic w rejestrach, ustawieniach, wiec doszedlem do wniosku, ze musi byc to wina programu/wirusa.
Zajrzalem do internetu. Przejrzalem rejestr. Przeskanowalem go antywirusem z 2004–06–04 i nic.
Jedyna podejrzana rzecza jaka znalazlem, to cala masa procesow svchoost, ale podobno musza byc.
Wczoraj zainstalowal wersje medak of honor i zeby zadzialam mi crack, musialem dodac linijek do rejestru(nic specjalnego). Przez caly czwartek, popoludniu, gralem i dopiero jak wieczorem zresetowalem kompa, to przestal mi sie laczyc
W lisicie procesow mam 5 svchost w tym:
3–system
1–usluga lokalna
1–usluga sieciowa
hijackThis wygenerowal mi takiego log'a:
Logfile of HijackThis v1.97.7
Scan saved at 20:46:18, on 2004–06–11
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSSystem32svchost.exe
C:WINDOWSsystem32spoolsv.exe
C:Program FilesKaspersky LabKaspersky Anti–Virus Personalavpcc.exe
C:Program FilesKaspersky LabKaspersky Anti–Virus Personalavpm.exe
C:WINDOWSSystem32 vsvc32.exe
C:WINDOWSsystem32oneLabsvsmon.exe
C:WINDOWSExplorer.EXE
C:WINDOWSTBPanel.exe
C:WINDOWSSOUNDMAN.EXE
C:WINDOWSSystem32spoolDRIVERSW32X863fppdis2a.exe
C:WINDOWSSystem32ctfmon.exe
C:Program FilesGadu–Gadugg.exe
C:Program Filesone LabsoneAlarmzapro.exe
D: otalcmdTOTALCMD.EXE
D:HijackThis.exe
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://wow.net.pl/
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionInternet Settings,ProxyServer = 192.168.11.1:3128
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łcza
O2 – BHO: (no name) – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:Program FilesAdobeAcrobat 5.0ReaderActiveXAcroIEHelper.ocx
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:WINDOWSSystem32msdxm.ocx
O4 – HKLM..Run: [Gainward] C:WINDOWSTBPanel.exe /A
O4 – HKLM..Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE NvQTwk,NvCplDaemon initialize
O4 – HKLM..Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM..Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
O4 – HKLM..Run: [pdfFactory Pro Dispatcher v2] C:WINDOWSSystem32spoolDRIVERSW32X863fppdis2a.exe
O4 – HKLM..Run: [AVPCC] "C:Program FilesKaspersky LabKaspersky Anti–Virus Personalavpcc.exe" /wait
O4 – HKCU..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSSystem32ctfmon.exe
O4 – HKCU..Run: [Gadu–Gadu] "C:Program FilesGadu–Gadugg.exe" /tray
O4 – Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice10OSA.EXE
O4 – Global Startup: ZoneAlarm Pro.lnk = C:Program Filesone LabsoneAlarmzapro.exe
O8 – Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel – res://C:PROGRA~1MICROS~2Office10EXCEL.EXE/3000
O9 – Extra button: Related (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links (HKLM)
O12 – Plugin for .spop: C:Program FilesInternet ExplorerPluginsNPDocBox.dll
O16 – DPF: {D27CDB6E–AE6D–11CF–96B8–444553540000} (Shockwave Flash Object) – http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab
O17 – HKLMSystemCCSServicesTcpip..{99BD2AAA–E149–40B5–817A–AD97AFA84F23}: NameServer = 62.233.233.10,194.204.159.1
Prosze o pomoc!
Mam wielki problem z winXP. Od wczora, nie chce mi dzialac siec. Nie moze byc to problem sprzetowy, poniewaz pod linux'em jest wszystko okej.
Nie grzebalem nic w rejestrach, ustawieniach, wiec doszedlem do wniosku, ze musi byc to wina programu/wirusa.
Zajrzalem do internetu. Przejrzalem rejestr. Przeskanowalem go antywirusem z 2004–06–04 i nic.
Jedyna podejrzana rzecza jaka znalazlem, to cala masa procesow svchoost, ale podobno musza byc.
Wczoraj zainstalowal wersje medak of honor i zeby zadzialam mi crack, musialem dodac linijek do rejestru(nic specjalnego). Przez caly czwartek, popoludniu, gralem i dopiero jak wieczorem zresetowalem kompa, to przestal mi sie laczyc
W lisicie procesow mam 5 svchost w tym:
3–system
1–usluga lokalna
1–usluga sieciowa
hijackThis wygenerowal mi takiego log'a:
Logfile of HijackThis v1.97.7
Scan saved at 20:46:18, on 2004–06–11
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Running processes:
C:WINDOWSSystem32smss.exe
C:WINDOWSsystem32winlogon.exe
C:WINDOWSsystem32services.exe
C:WINDOWSsystem32lsass.exe
C:WINDOWSsystem32svchost.exe
C:WINDOWSsystem32spoolsv.exe
C:Program FilesKaspersky LabKaspersky Anti–Virus Personalavpm.exe
C:WINDOWSSystem32 vsvc32.exe
C:WINDOWSsystem32oneLabsvsmon.exe
C:WINDOWSExplorer.EXE
C:WINDOWSTBPanel.exe
C:WINDOWSSOUNDMAN.EXE
C:WINDOWSSystem32spoolDRIVERSW32X863fppdis2a.exe
C:WINDOWSSystem32ctfmon.exe
C:Program FilesGadu–Gadugg.exe
C:Program Filesone LabsoneAlarmzapro.exe
D: otalcmdTOTALCMD.EXE
D:HijackThis.exe
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://wow.net.pl/
R1 – HKCUSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionInternet Settings,ProxyServer = 192.168.11.1:3128
R0 – HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName = Łcza
O2 – BHO: (no name) – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:Program FilesAdobeAcrobat 5.0ReaderActiveXAcroIEHelper.ocx
O3 – Toolbar: &Radio – {8E718888–423F–11D2–876E–00A0C9082467} – C:WINDOWSSystem32msdxm.ocx
O4 – HKLM..Run: [Gainward] C:WINDOWSTBPanel.exe /A
O4 – HKLM..Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE NvQTwk,NvCplDaemon initialize
O4 – HKLM..Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 – HKLM..Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
O4 – HKLM..Run: [pdfFactory Pro Dispatcher v2] C:WINDOWSSystem32spoolDRIVERSW32X863fppdis2a.exe
O4 – HKLM..Run: [AVPCC] "C:Program FilesKaspersky LabKaspersky Anti–Virus Personalavpcc.exe" /wait
O4 – HKCU..Run: [CTFMON.EXE] C:WINDOWSSystem32ctfmon.exe
O4 – HKCU..Run: [Gadu–Gadu] "C:Program FilesGadu–Gadugg.exe" /tray
O4 – Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:Program FilesMicrosoft OfficeOffice10OSA.EXE
O4 – Global Startup: ZoneAlarm Pro.lnk = C:Program Filesone LabsoneAlarmzapro.exe
O8 – Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel – res://C:PROGRA~1MICROS~2Office10EXCEL.EXE/3000
O9 – Extra button: Related (HKLM)
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links (HKLM)
O12 – Plugin for .spop: C:Program FilesInternet ExplorerPluginsNPDocBox.dll
O16 – DPF: {D27CDB6E–AE6D–11CF–96B8–444553540000} (Shockwave Flash Object) – http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab
O17 – HKLMSystemCCSServicesTcpip..{99BD2AAA–E149–40B5–817A–AD97AFA84F23}: NameServer = 62.233.233.10,194.204.159.1
Prosze o pomoc!
Odpowiedzi: 6
Problem rozwiazany. Nie wiem dlaczego, ale wystarczylo sciagnac nowe sterowniki z zaktualizowac. Wszystko pieknie znow smiga.
Jest to tylko dla mnie nauka, ze nie nalezy sie poddawac:) I szukac, szukac, szukac...
I tak wole linuxa! Tylko, ze tam nie ma tylu gier:(
Jest to tylko dla mnie nauka, ze nie nalezy sie poddawac:) I szukac, szukac, szukac...
I tak wole linuxa! Tylko, ze tam nie ma tylu gier:(
Ustawienia sieciowe sa okej. Sprawdzalem je juz kilka razy i napewno nie mam z nimi problemow.
Ten proxy jest tylko dla przegladarki(tylko). Usunalem go i tak nic to nie dalo :(
Wiem, ze niepowinienem, ale powoli trace nadzieje :(
Ten proxy jest tylko dla przegladarki(tylko). Usunalem go i tak nic to nie dalo :(
Wiem, ze niepowinienem, ale powoli trace nadzieje :(
Czy jestes pewien, ze wpisane masz poprawne ustawienia sieciowki (porownaj ustawienia w Linuksie i w Windowsie) ?
W rejestrze masz wpisany serwer proxy (widoczny w logu) – czy uzywasz jakiegokolwiek proxy ? Moze w Opcjach internetowych, w Polaczenia w Ustawienia sieci LAN zaznacz wykrywanie ustawien automatycznie i zwroc uwage na miejsce gdzie mozna postawic ptaszka przy "nie uzywaj serwera proxy do sieci LAN" (czy cuś podobnego :wink: ). Jesli nie pomoze, sprobuj usunac ten wpis dotyczacy proxy, oczywiscie po wczesniejszym backupie tego klucza.
W rejestrze masz wpisany serwer proxy (widoczny w logu) – czy uzywasz jakiegokolwiek proxy ? Moze w Opcjach internetowych, w Polaczenia w Ustawienia sieci LAN zaznacz wykrywanie ustawien automatycznie i zwroc uwage na miejsce gdzie mozna postawic ptaszka przy "nie uzywaj serwera proxy do sieci LAN" (czy cuś podobnego :wink: ). Jesli nie pomoze, sprobuj usunac ten wpis dotyczacy proxy, oczywiscie po wczesniejszym backupie tego klucza.
siec == lan + internet
Nie chce dzialac wogole(zaden 'program sieciowy nie dziala', bez aktywnego polaczenia), tzn. przy kazdej probie dostaje informacje o niepowodzeniu.
Nie chce dzialac wogole(zaden 'program sieciowy nie dziala', bez aktywnego polaczenia), tzn. przy kazdej probie dostaje informacje o niepowodzeniu.
Mozesz wyjasnic co znaczy "nie dziala siec" ? Jak sie objawia to "zjawisko" ? :wink:
Co to za siec (LAN, internet) ?
Co to za siec (LAN, internet) ?
–Do rejestru dodalem:
REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREEA GamesMedal of Honor Allied Assault1.1.12.200]
W trakcie prac "naprawczych" juz zdarzylem go usunac, ale niewiele do dalo.
–Sieciowke juz przeinstalowalem, ale podobnie jak z usuwaniem wpisu z rejestru, nic wielkiego to nie dalo :(
REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREEA GamesMedal of Honor Allied Assault1.1.12.200]
W trakcie prac "naprawczych" juz zdarzylem go usunac, ale niewiele do dalo.
–Sieciowke juz przeinstalowalem, ale podobnie jak z usuwaniem wpisu z rejestru, nic wielkiego to nie dalo :(
Strona 1 / 1