brak możliwości zmiany rozdzielczości

Witam, znajomy poprosił mnie o naprawe swego PC, jest to stary PC, gdzie jego przeznaczenie to internet, zrobiłem format zainstalowałem sterowniki do Chipsetu VIA oraz do pozostałego sprzętu, karta graficzna dzwiekowa etc.
Problem jest związany z kartą graficzną 3dfx Voodoo3, gdzie nie można zmienić rozdzielczości ekranu, a głebia kolorów jest ok. Sterowniki ściągałem ze strony http://www.falconfly.de/voodoo3.htm i za kazdym razem się tak dzieje(brak możliwości zmiany rozdzielczości), dodam ze to jest system 98.
Pytanie:
  • czy może zmienić rozdzielczość w rejestrze ?
  • czy sterowniki do Chipsetu VIA, należy instalować o odpowiedniej wersji ?

Odpowiedzi: 1

własnie próbowałem kilka sterowników zaisnatlować z w/w strony i nic się nie dzieje czyli jest możliwość zmiany kolorów 16, 256, 16 bity, 32 bity a z rozdzielczość stoi w miejscu czyli jest 600x400, gdzie robie błąd, czy może mieć na to wpływ DirectX gdzie jest tam zainstalowana wersja 6. Również OS 98 posiada sterowniki do tej karty gdzie również po zainstalowaniu ich nie ma możliwości zmiany rozdzielczości. Naprawde nie wiem co mam zrobić, a troszke siędze w kompach, ale nie moge sobie poradzić ):  
De Niro
Dodano
04.07.2006 00:45:44
  • JNJN 04.07.2006 14:58:17

A sprawdź parametry monitora - może nie obsługuje wyższej rozdzielczości niż 640 x 480.<br><br>Sterowniki do płyty głównej instaluj max w wersji VIA <b>4.38</b>.<br>

• De Niro 04.07.2006 16:32:45

monitor zapewnie obsługuje większe rozdzielczości, jak mozna sprawdzić jak wersja jest zainstalowana sterowników VIA? i czy można starszą wersje wgrać sterowników VIA, czy trzeba odpowiednio odinstalować? <br>

• Rebe 04.07.2006 16:59:21

<DIV>Sprawdzisz w rejestrze - dokładnych namiarów nie podam, bo ...win98 mi brakuje.</DIV> <DIV>Można instalować z góry na dół i z dołu do góry - w opcjach instalacji powinna być bodaj możliwość usunięcia poprzednich.</DIV>

• ziomek-elektronik 06.07.2006 12:53:17

hej! ja pamiętam te czasy sam kiedyś miałem akcelerator voodoo ja chcę ci powiedzieć że jest mozliwe że akcelerator jest tylko akceleratorem a grafika jest grafiką co to znaczy?<br><br>otóż upewnij się czy niemasz przypadkiem karty graficznej która dopiero w czasie uruchamiania aplikacji 3D niedziała razem z akceleratorem voodoo - ja wiem że akceleator voodo jaki ja miałem grafiki normalnie nieobsługiwał bo był tylko akceleratorem - a kolory i rozdzielczości pojawiały się dopiero po zainstalowaniu grafiki która może być np zintegrowana na płycie głównej są takie programy jak sisisoft sandra - tam to można sprawdzić, albo AIDA 32 jakoś tak - niepamiętam teraz piszę tego posta na freestylu ale proponuję :]<br><br>wejsć do panelu sterowania &gt; system &gt; menadżer urządzeń &gt; karty graficzne<br>jakby tam był żółty znak zapytania lub inne cholerstwo znaczy że nizainstalowałeś grafiki ps: może też pisać standardowa kartsa&nbsp; np SVGA a gdyby akcelearator np wywaliło ci do zakładki multimedia oznacza że masz i kartę graficzną i akcelerator i zapomniałeś o driveerach to grafy w razie czego moje GG 1076847 pozdrawiam waćpana<br>

De Niro
Dodano:
02.07.2006 13:32:05
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1