brak dźwięku

Mam kartę dźwiękową zintegrowaną vinyl AC97 i dotychczas nie było z nią problemu. Teraz nagle dźwięk się skończył i po odinstalowaniu i zainstalowaniu sterowników nic sie nie zmieniło.W panelu sterowania opcję dźwięków są wogóle nieaktywne a w programach,akcesoriach,rozrywka podaje informację:brak urządzeń miksujących.
Co się stało?
Proszę o pomoc

Odpowiedzi: 14

Seeker:
emi132:
w biosie jest zaznaczone:auto

Do tego typu awarii – zły/źle zainstalowany sterownik jest opcja (F8 w czasie uruchomienia) "przywróć ostatnią dobrą konfigurację" , ale w Twoim i mieszka3 wypadku nie wiadomo czy nie za późno na jej uźycie.

Seeker – chyba nie masz racji. Po pierwsze to ostatnia znana dobra konfiguracja jest dobra tylko gdy uzytkownik sie nie zaloguje. Gdy to zrobi to juz jest "po ptokach". Wtedy bowiem jest kolejan sesja zapisywana w LM\System\CurrentControlSet. Mozna ewnetualnie starsze zaimportowac, ale z tym to w praktyce roznie bywa.
Ponadto do przywracania sterownika to Rollback driver jest dobry we wlasciwosciach urzadzenia w menadzerze urzadzen.
Ad@$
Dodano
03.11.2005 17:54:17
Witam. To znów ja ;). mam juź dźwięk ale nie obeszło się bez instalowania XP od nowa. Tak więc jakby ktoś miał podobny problem (przeglądnąłem pytania internatów i widzę, źe więcej osób ma problem z AC97) to jest to z pewnością sprawdzona metoda ;) Choć nieefektywna ;)
P.S. Dzięki wszystkim za pomoc!!
mieszko3
Dodano
03.11.2005 16:56:16
Karta muzyczna działa bo pod Knopixem słucham muzyki. A ja nikogo nie pośpieszam. Stwierdzam fakt. Zastanawia mnie tylko czy opcja napraw Windows moźe tu pomóc? Bo to ewidentnie kwestia systemu.
mieszko3
Dodano
02.11.2005 17:01:35
No tak rzadko kto bierze pod uwagę moźliwość źe dzwięk zintegrowany na pł.gł moźe być zwyczajne walnięty i tyle

Ps. mieszko3 nie gorączkuj się tak , tutaj nie ma obowiązku pisania postów, ale teź i na nie odpowiadania. Ci co to robią poświecają swój czas , i dzielą się czasami tym co wiedzą, i wiedz źe gdy coś im ktoś nakazuje lub ponagla, to skutki odwrotne od zamierzonych dostaje.
Seeker
Dodano
02.11.2005 12:55:39
Nie rozumiem twojej irytacji chyba sie nie spodziewales ze tu ktos siedzi 24h i czeka ze moze bedzie mógł twój problem rozwiązac. Na stronie www.microoft.com mozna znalezc ciekawe rzeczy dotyczade Kod 10
Mianowicie:
Kod 10
Jeśli w kluczu sprzętowym urządzenia znajduje się wartość FailReasonString, ten ciąg znaków jest wyświetlany jako komunikat o błędzie. Ciąg znaków jest umieszczany w tym miejscu przez sterownik lub numerator. Jeśli w kluczu sprzętowym urządzenia nie ma wartości FailReasonString, wyświetlany jest następujący ogólny komunikat o błędzie:

To urządzenie jest nieobecne w komputerze, nie pracuje poprawnie albo nie są zainstalowane dla niego wszystkie sterowniki. (Kod 10)

Spróbuj uaktualnić sterowniki tego urządzenia.

Przycisk Rozwiązanie: Aktualizuj sterownik

Aby rozwiązać problem opisywany przez ten kod błędu, upewnij się, źe urządzenie jest poprawnie podłączone do komputera. Na przykład upewnij się, źe wszystkie kable są ściśle podłączone i wszystkie karty poprawnie umieszczone. Postępuj zgodnie z rozwiązaniem sugerowanym przez przycisk Rozwiązanie i zaktualizuj sterownik urządzenia. Urządzenie moźna usunąć i ponownie podłączyć za pomocą Kreatora dodawania nowego sprzętu.
cybull
Dodano
02.11.2005 12:36:59
widzę, źe raczje na pomoc tu nie mogę liczyć...
mieszko3
Dodano
02.11.2005 11:43:58
A teraz przy sterowniku napisane jest: Nie moźna uruchomić tego urządzenia. (Kod 10). O co chodzi??!!
mieszko3
Dodano
01.11.2005 19:18:33
Problem polega na tym, źe Windows znajduje urządzenie bez problemu ale to nic nie daje. A i próbowałem w ten sposób ale nadal jest to samo
mieszko3
Dodano
01.11.2005 18:48:42
emi132:

To wyłącz w BIOSie , usuń urzadzenie w trybie awaryjnym , ponownie włącz w BIOSie i licz źe znajdzie urządzenie.
Do tego typu awarii – zły/źle zainstalowany sterownik jest opcja (F8 w czasie uruchomienia) "przywróć ostatnią dobrą konfigurację" , ale w Twoim i mieszka3 wypadku nie wiadomo czy nie za późno na jej uźycie.
Seeker
Dodano
31.10.2005 21:45:43
Witam!

Mam ten sam problem z tą kartą! Do tej pory działała bez problemów. Aź przy którymś włączeniu pojawił się komunikat o uszkodzeniu pliku config. Musiałem wykonać naprawę. Potem Windows się uruchomił. Znalazł sterowniki do wszystkich urządzeń ale nie do karty. No to ją zainstalowałem i nic!. Ściągnąłem nowsze sterowniki i teź nic! Odinstalowywanie nic nie daje! Wie ktoś jak z tego wybrnąć?
mieszko3
Dodano
31.10.2005 20:11:11
emi132
Dodano
23.09.2005 23:55:38
windows XP, w menedźerze urządzeń–sprzęt wygląda tak jakby było wszystko w porządku.We właściwościach audio podaje, źe sterownik zainstalowany,ale nieaktywny. Przy poprzednich instalacjach było wszystko ok. Płyta jest oryginalna od tej karty(płyty głównej)
emi132
Dodano
23.09.2005 23:47:32
Dla pewności wejdź w bios
wybierz INTEGRATED PERIPHERALS
sprawdź co jest zaznaczone przy AUDIO, jeśli jakimś sposobem jest Disabled to przestaw na Enabled lub AUTO
adik154
Dodano
23.09.2005 23:45:05
Jaki system ?? Co w Menadźerze urządzeń (czy jak to się tam nazywało w 9x/Me) ??
Żółty
Dodano
23.09.2005 23:43:59
emi132
Dodano:
23.09.2005 23:41:35
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1