Brak dźwięku
Witam wszystkich użytkowników, to mój pierwszy post...
Mam pewien kłopot, mianowicie brak dźwięku w komputerze. Mam kartę dźwiękową zintegrowaną z płytą główną (model: ABIT AG8-V firmy U-guru). Instalowałem sterowniki z dołączonej do niej płyty oraz ściągałem ze strony producenta, jednak nic to nie pomogło. Podczas instalacji sterów wyskakuje mi komunikat o ich niezgodności z systemem. Podczas odtwarzanie muzyki pokazuje się błąd i prośba o kupno karty lub zmianie sterowników. Chodzi o to, że system nie wykrywa urządzenia audio mimo, że instaluje odpowiednie sterowniki (Realtek AC'97 Audio). W systemie Linux dźwięk działa poprawnie, więc nie może być to uszkodzenie mechaniczne. Myślicie, że reset systemu coś zdziała. Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
usun urzadzenie wraz ze sterownikami i zrob restart
czy po restarcie system wykrywa karte?
czy pojawia sie ona jako nieznane urzadzenia w menadzerze urządzeń?
rozumiem, ze win xp ?
Korzystam z Win Xp. Zrobiłem tak jak pisałeś, usunąłem urządzenie i sterownik do niego. Po restarcie komputera włączył się ' Kreator znajdowania nowego sprzętu ' dla ' Kontroler multimediów audio '. Owy kontroler pojawił się również w menadżerze urządzeń jako nieznane urządzenie.<br>
Urzadzenie jest wykryte to teraz sterowniki. To ze nie sa podpisane cyfrowo to znaczy tyle, ze Microsoft nie wyrazil zgody bo pewnie nie przeprowadzali kontroli zgodnoosci. Nie ma co sie przejmowac. jesli to sa najnowsze sterowniki (nie zande beta tylko wersje stabilne) to instalujemy. i powinno byc OK.
Czy ta karta dziekowa jest uzywana jako drugie czy tam pierwsze urzedzenie dzwiekowe czy sam dziala (czy wspopracuje z inna dzwiekowka) ?
<p>Pierwsze i jedyne urządzenie dźwiękowe. Już sobie poradziłem i wszystko działa jak należy.</p><p>Bardzo dziękuje Wam za pomoc...</p><p>Pozdrawiam </p>