Brak dostepu do C:\ ...Niemogę odzyskac praw admina...
Witam... chciałem zablokować dostęp do dysku C:\ dla grupy Użytkownicy (głównie chodziło mi o to aby siostra na swoim koncie niemiała do niego dostępu) zmieniając uprawnienia we właściwościach C:Teraz gdy chcę wejść na dysk C:\ widzę domowę dostępu... gdy chcę to zmienić we właściwościach nieuruchamia się edytor kontroli dostępu.
Tak jak na screenie niżej podanym.
http://xs137.xs.to/xs137/09111/ehhhh833.jpg
Wcześniej aktywowałem sobie możliwość logowania na konto Administrator w panelu logowania, lecz i na tym koncie UAC żąda uprawnień i dzieje się taka sama sytuacja jak na podanym screenie. W trybie awaryjnym to samo.
W jaki sposób mogę odzyskać prawa Administratora?
Odpowiedzi: 6
Zmiana haseł do kont dowolnego użytkownika z konta innego dowolnego pachnie mi nieco lewizną więc pozwolę sobie to nieco przykrócić.
Zamykam wątek, chyba, że ktoś mnie przekona, że powinienem go odblokować.
Ej no to zjawisko się nasila...coraz częściej koś "poleca swój program" do rozwiązania jakiegoś zagadnienia. Po drugie temat ewidentnie odkopany po pół roku... Mniemam że to wszystko w celu zyskania dobrej pozycji w google. Szanuję charytatywną pracę, ale...
[b]PRZEDSTAWIAM WAM ROZWIĄZANIE PROBLEMÓW TEGO TYPU NA WINDOWS XP[/b]
W tym miejscu polecam mój program - dzięki niemu w Windows XP (i chyba tych starszych win też) można bez żadnych komplikacji:
1. Utworzyć nowe konto administratora z poziomu jakiegokolwiek użytkownika
2. Zmienić hasło każdego konta z poziomu jakiegokolwiek użytkownika.
3. Nadać uprawnienia administratora standardowemu użytkownikowi z poziomu jakiegokolwiek konta.
Do uruchomienia programu niezbędny najnowszy .NET Framework - tu był link. Ale już go nie ma.
sry że post pod postem ale chcę uwidocznić postępy... jakoś sam doszedłem do rozwiązania...
korzystanie z fukcji icacls w wierszu poleceń niedawało oczekiwanych efektów dopiero odpalenie wiersza poleceń z oryginalnej płytki z Vistą dało mi prawa nadrzędne i skorzystałem z icacls C:\ /grant Administrator:F później restart juz bez płytki z systemem, logowanie na Administrator... wyłączyłem UAC za pomocą msconfig.exe.... restart... w tryb awaryjny z obsługą sieci poustawiałem prawa dostępu do dysku C:\ tak jak było wcześniej.. restart i już na swoim koncie włączyłem ponownie UAC....
///Jeśli ktoś niemoże zrozumieć tego co napisałem to znaczy że niejest [color=darkred]********[/color] A jeśli bardzo chce to koniec lenistwa czas wytężyć umysł.
BB
[color=darkred]Udało Ci się rozwiązać problem, to fajnie.
"[b]Sry[/b]" za wycięcie ale takie oceny pozostaw sobie w kieszeni.
A postępy możesz dodawać, poprzedzając je w reedycji swoich postów taką wstawką:[/color]
[b]//edit[/b]
Xan.
Tak, to byłby dobry pomysł ale tylko wtegy gdy edytor kontroli dostepu by sprawnie działał... Przyjrzyjcie się uważnie screenowi który zamieściłym wyżej...
UAC poblokowało mi dostęp ale konsola UAC niechcę się załadować... i w tym problem. Jeśli konsola się nieładuje to gdzie mam potwierdzić że jestem adminem?
moze wylacz UAC ? (opis jest w google) .
Strona 1 / 1