Brak .dll'a..........i inne...

Hej wszystkim ,mam pytanie.
Ostatnio robiłam komp mojemu kumplowi.
Wszystko było w sumie dobrze.Chciaź i to jest kwestią do zastanowienia: min.jak wchodziłam w folder z mp3 na dysku to za kaźdym "wchodzeniem" w ten folder SAMA zmieniała się postać wyświetlanych ikon (raz były kafelki,raz miniaturki...)i gdy na przykład chciałam wejść w któryś folder z piosenkami to wszystko znikało a zostawala tapeta na pulpicie. Wszystko czyli wszystkie otwarte okna+ikonki z tray'a(pozostawał Norton Antivirus)+ikony pulpitu. Strasznie dziwne.
A poza tym w pewnym momencie podczas uruchamiania systemu pojawiła się informacja: brak hal.dll bilblioteki slokalizowanej w C:/Windows/System32 Skopiuj lub zainstaluj brakującą bibliotekę.
No i oczywiscie komp sie nie uruchamial.
Po sformatowaniu dysku,było wszystko w porządku z wyjątkiem znikających ikon po wejściu w katalog z mp3.Wirusów nie ma.
Co mogę zrobić,aby cos takiego zreanimować bez formatowania.Jak mogę zainstalować ten hal.dll jak sie mu nawet komp nie uruchamial?
Ma ktos jakis pomysł?
Pozdrawiam
Lia

Odpowiedzi: 4

Prawda Rebe – masz 100% racji.

Ja od siebie dodam ze mialem taki komunikat (o zniknieciu hal.dll) tylko raz. Bylo to na poczatku mojego xpekowania, wiec zrobilem nakladke :) Problemu juz nigdy pozniej nie mailem.
brtx
Dodano
10.02.2004 14:38:22
brtx – co do leczenia objawów to oczywiście masz rację podając expand, ale.... to cąły czas usunięcie i to zapewne chwilowe skutku, a nie przyczyny.
Zaraz bowiem okazać sięm oze, źe brakuje kolejnego i powtórka z rozrywki czyli expand tego nastepnego.
Natomiast bez szczegółowego sprawdzenia konfigu ten problem będzie sięp owtarzał kolejnu user stwierdzi, źe system jest do chrzanu bo miał byc stabilny, a się sypie.
Dlatego uwaźam, źen ajpierw diagnostyka, a potem "siłowe" rozwiązanie nie musi wcale juź być konieczne. :)
Rebe
Dodano
10.02.2004 14:21:58
hall.dll zainstalujesz z poziomu konsoli poleceniem expand
Dekompresuje jeden lub więcej skompresowanych plików.

EXPAND [–r] źródło cel
EXPAND –r źródło [cel]
EXPAND –D źródło.cab [–F:pliki]
EXPAND źródło.cab –F:pliki cel

–r Zmienia nazwy zdekompresowanych plików.
–D Wyświetla listę plików w źródle.
źródło Określa pliki źródłowe. Moźna uźywać symboli wieloznacznych.
–F:pliki Nazwy plików do zdekompresowania z pliku .CAB.
cel Określa pliki docelowe i/lub ścieźkę. Miejsce docelowe moźe
być katalogiem. Jeśli źródłem jest wiele plików i nie określono
opcji –r, miejscem docelowym musi być katalog.
brtx
Dodano
10.02.2004 13:59:48
Pamięć, dysk, kontroler IDE, przetaktowane szyny, uszkodzone taśmy – wiele moźliwości jest związanych z gubieniem plików.
Rebe
Dodano
10.02.2004 13:35:22
Lia
Dodano:
10.02.2004 13:20:06
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1