Brak bezpośredniego dostępu do dysku. :(

Witam.

Przeszukałem Forum i Google, ale nie znalazłem rozwiązania. :(

Po zaplanowaniu sprawdzania dysków przy następnym uruchomieniu komputera otrzymuję tylko komunikat źe:

"Nie moźna uzyskać bezpośredniego dostępu do dysku."

i program chkdsk kończy działanie.
Wcześniej miałem "niebieskie ekrany" z błędem pliku FastFat.Sys, ale to się samo skończyło po wyciągnięciu z nagrywarki bardzo porysowanej płyty CD–RW.
Wszystkie dyski w systemie NTFS. System Windows XP Pro SP1 + wszystkie waźne poprawki.

Dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam, Mireczek.

Odpowiedzi: 3

EL NINO:
Mareczek, nie masz przypadkiem Zone Alarm 5.0 ? Przy tym programie sa tego typu problemy.
Ponadto jesli chcesz sprawdzic dysk podejrzewajac bledy, uzyj konsoli odzyskiwania gdzie wpiszesz komende chkdsk /f

Witam.

Nie mam Zone Alarm 5.0
Wszystko zaczęło się od błędów FastFat.Sys. Błąd numer 0x...x023. Jego powodem okazała się chyba zniszczona płyta CD–RW w nagrywarce, bo po jej wyjęciu, błąd się więcej nie pojawił. W miedzyczasie Norton Disk Doctor 2004 stwierdził, źe jest uszkodzony sektor rozruchowy. Pozwoliłem mu naprawić.

System chodzi całkowicie stabilnie, a u mnie komputer raczej nie jest wyłączany (SETI).

Sprawdzę chkdsk /f poprzez konsolę odzyskiwania.

Wykryłem ten komunikat przypadkowo, bo chciałem sprawdzić dyski, po powyźszym błędzie. Dysk jest SerialATA.

Dziękuje za zainteresowanie.

Pozdrawiam, Mireczek.
Mireczek
Dodano
13.09.2004 01:03:03
dymeq:
Poszedł ci system plików. Sformatuj dysk.
Ciekawa diagnoza dymeq i jeszcze ciekawsze rozwiazanie. Gdzies Ty wyczytal z posta Mareczka, ze wszystko padlo ? Co post, to bzdura.

Mareczek, nie masz przypadkiem Zone Alarm 5.0 ? Przy tym programie sa tego typu problemy.
Ponadto jesli chcesz sprawdzic dysk podejrzewajac bledy, uzyj konsoli odzyskiwania gdzie wpiszesz komende chkdsk /f
EL NINO
Dodano
12.09.2004 21:54:08
Poszedł ci system plików. Sformatuj dysk. Ja tak przynajmniej robiłem jak miałem kiedyś taki problem.
dymeq
Dodano
12.09.2004 00:57:34
Mireczek
Dodano:
11.09.2004 23:13:31
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1