Brak bezpośredniego dostępu do dysku. :(
Witam.
Przeszukałem Forum i Google, ale nie znalazłem rozwiązania. :(
Po zaplanowaniu sprawdzania dysków przy następnym uruchomieniu komputera otrzymuję tylko komunikat źe:
"Nie moźna uzyskać bezpośredniego dostępu do dysku."
i program chkdsk kończy działanie.
Wcześniej miałem "niebieskie ekrany" z błędem pliku FastFat.Sys, ale to się samo skończyło po wyciągnięciu z nagrywarki bardzo porysowanej płyty CD–RW.
Wszystkie dyski w systemie NTFS. System Windows XP Pro SP1 + wszystkie waźne poprawki.
Dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam, Mireczek.
Przeszukałem Forum i Google, ale nie znalazłem rozwiązania. :(
Po zaplanowaniu sprawdzania dysków przy następnym uruchomieniu komputera otrzymuję tylko komunikat źe:
"Nie moźna uzyskać bezpośredniego dostępu do dysku."
i program chkdsk kończy działanie.
Wcześniej miałem "niebieskie ekrany" z błędem pliku FastFat.Sys, ale to się samo skończyło po wyciągnięciu z nagrywarki bardzo porysowanej płyty CD–RW.
Wszystkie dyski w systemie NTFS. System Windows XP Pro SP1 + wszystkie waźne poprawki.
Dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam, Mireczek.
Odpowiedzi: 3
EL NINO:Mareczek, nie masz przypadkiem Zone Alarm 5.0 ? Przy tym programie sa tego typu problemy.
Ponadto jesli chcesz sprawdzic dysk podejrzewajac bledy, uzyj konsoli odzyskiwania gdzie wpiszesz komende chkdsk /f
Witam.
Nie mam Zone Alarm 5.0
Wszystko zaczęło się od błędów FastFat.Sys. Błąd numer 0x...x023. Jego powodem okazała się chyba zniszczona płyta CD–RW w nagrywarce, bo po jej wyjęciu, błąd się więcej nie pojawił. W miedzyczasie Norton Disk Doctor 2004 stwierdził, źe jest uszkodzony sektor rozruchowy. Pozwoliłem mu naprawić.
System chodzi całkowicie stabilnie, a u mnie komputer raczej nie jest wyłączany (SETI).
Sprawdzę chkdsk /f poprzez konsolę odzyskiwania.
Wykryłem ten komunikat przypadkowo, bo chciałem sprawdzić dyski, po powyźszym błędzie. Dysk jest SerialATA.
Dziękuje za zainteresowanie.
Pozdrawiam, Mireczek.
Ciekawa diagnoza dymeq i jeszcze ciekawsze rozwiazanie. Gdzies Ty wyczytal z posta Mareczka, ze wszystko padlo ? Co post, to bzdura.dymeq:Poszedł ci system plików. Sformatuj dysk.
Mareczek, nie masz przypadkiem Zone Alarm 5.0 ? Przy tym programie sa tego typu problemy.
Ponadto jesli chcesz sprawdzic dysk podejrzewajac bledy, uzyj konsoli odzyskiwania gdzie wpiszesz komende chkdsk /f
Poszedł ci system plików. Sformatuj dysk. Ja tak przynajmniej robiłem jak miałem kiedyś taki problem.
Strona 1 / 1