boot'owanie windowsa
Zainstalowalem na drugim dysku Linuxa, co spowodowalo ze podczas uruchamiania komputera pojawia sie plansza z zapytaniem jaki system uruchomic, niestety nie mam pojecia jak ja usunac.
Moze ktos wie lub moze polecic mi program ktory rozwiaze te zagadnienie.
Moze ktos wie lub moze polecic mi program ktory rozwiaze te zagadnienie.
Odpowiedzi: 5
Nie ma za co 8)
bardzo dziekuje, fixmbr pomoglo.
O qurde domniemany kolega B3T0N hyba niewie co to linux :twisted: Przecie uruchami ci się lilo, ani loader XP :!: Moźesz usunąć lili (lub gruba) przez konsole naprawczom XP. Polecenie fixmbr
B3T0N ja muślałem ze ty jesteś informaygiem a tu taka plana :oops:
B3T0N ja muślałem ze ty jesteś informaygiem a tu taka plana :oops:
hmmmm jezeli ta tablice usuniesz , to nie bedziesz mial dostepu do linuxa ale jezeli cos , to robisz takie cos :
panel sterow :arrow: system :arrow: zaawansowane :arrow: uruchamianie i odzyskiwanie :arrow: klikasz "edytuj" i pojawia ci sie mniej wiecej takie cos :
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
jeszcze powienienes miec cos z linuxem , ale jezeli nie chcesz miec tego ekranu , to po prostu dajesz "timeout=0" , lub jezeli chcesz miec domyslny na linucha , to wykasowujesz z
panel sterow :arrow: system :arrow: zaawansowane :arrow: uruchamianie i odzyskiwanie :arrow: klikasz "edytuj" i pojawia ci sie mniej wiecej takie cos :
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
jeszcze powienienes miec cos z linuxem , ale jezeli nie chcesz miec tego ekranu , to po prostu dajesz "timeout=0" , lub jezeli chcesz miec domyslny na linucha , to wykasowujesz z
slowo "default" i przenosisz je , tam gdzie linuch ma swoj opisdefault=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
hmmmm jezeli ta tablice usuniesz , to nie bedziesz mial dostepu do linuxa ale jezeli cos , to robisz takie cos :
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
slowo "default" i przenosisz je , tam gdzie linuch ma swoj opisdefault=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
Strona 1 / 1