Bootowanie a szybkosc kompa

Mam tak ustawione bootwanie:
First: CDROM
Second: HDD
Third: FDD

Czy ew. zle ustawione bootowanie moze wplynac na szybkosc uruchamiania i wylaczania kompa?

Odpowiedzi: 20

Wyjalem kabelki od kompa, ale to nic specjalnie nie zmienilo... Czerwony brzeg tasmy w dysku jest w strone kabelkow od zasilania, a w plycie brzeg jest skierowany na dol.

Podlaczylem rowniez kabelki od diod w obudowie [HDD i POWER], ktore mialem zle podlaczone i nigdy sie nie swiecily, a ja sie zastanawialem dlaczego :D
stahumir
Dodano
02.10.2003 23:25:49
stahumir:
rybka_kuba:
Moze byc cos zle podlaczone, do plyty, i to jest powod.Bo przy takim sprzecie to gora 40sek powinien sie uruchamiac, a nie 1.30min.Ale cos jest nie tak.Na 80% przy sprzecie.A czy tak tez bylo wczesniej.np.na 98, czy xp?

Kiedys na tym kompie mialem 98 i tez wcale tak szybko nie chodzil, mozliwe ze jest zle podlaczone, rozkrece kompa i napisze wieczorkiem raport :)
OK.Ale badz ostrozny, i pamietaj gdzie i jak podlaczyc.Ja mam obudowe zdjeta od zawsze, bo slaby komp i sie przegrzewal.Bardzo szybko padal.Wylacz zasilanie. :D Tylko wyjmij wtyczke od glosniczka i wlacz kompa(Odrazu nie skrecaj)Jak bedzie dobrze to bede Very Happy :D
rybka_kuba
Dodano
02.10.2003 19:25:07
stahumir:
rybka_kuba:
Moze byc cos zle podlaczone, do plyty, i to jest powod.Bo przy takim sprzecie to gora 40sek powinien sie uruchamiac, a nie 1.30min.Ale cos jest nie tak.Na 80% przy sprzecie.A czy tak tez bylo wczesniej.np.na 98, czy xp?

Kiedys na tym kompie mialem 98 i tez wcale tak szybko nie chodzil, mozliwe ze jest zle podlaczone, rozkrece kompa i napisze wieczorkiem raport :)
OK.Ale badz ostrozny, i pamietaj gdzie i jak podlaczyc.Ja mam obudowe zdjeta od zawsze, bo slaby komp i sie przegrzewal.Bardzo szybko padal.Wylacz zasilanie. :D Tylko wyjmij wtyczke od glosniczka i wlacz kompa(Odrazu nie skrecaj)Jak bedzie dobrze to bede Very Happy :D
rybka_kuba
Dodano
02.10.2003 19:25:07
rybka_kuba:

stahumir
Dodano
02.10.2003 17:55:14
rybka_kuba:

stahumir
Dodano
rybka_kuba:

stahumir
Dodano
SLAY3R:
No o tym to nie wiedziałem źe źle pszypięty bzyczek moźe coś takiego powododwać. Co najwyźej nie powinien wtedy grać, ale źeby spowalniać odpalenie kompa? Dziwne. Co inego takie urządzenie jak dysk.
Mnie tez to zdziwilo, ale jednak.Podlaczylem go a potem zapomnialem, ze jest i poodlaczalem wszystko nagrywrke, i co ni epotrzebne, a potem sie skapowalem ze glosniczek podlaczony jest. :)
rybka_kuba
Dodano
02.10.2003 17:11:59
No o tym to nie wiedziałem źe źle pszypięty bzyczek moźe coś takiego powododwać. Co najwyźej nie powinien wtedy grać, ale źeby spowalniać odpalenie kompa? Dziwne. Co inego takie urządzenie jak dysk.
SLAY3R
Dodano
01.10.2003 23:27:21
SLAY3R:
No odłączenie głośniczka w niczym nie przyśpieszy uruchamiania komputera. On jest tylko poto źeby zapipczeć podczas uruchamiania komputera, lub zasygnalizować błąd sprzętowy podczas POST'u.
A jak powinien być podłączony. Oczywiście prawidłowo: czyli czerwony brzeg taśmy musi być po tej samej stronie co pin nr1 w dysku i w złączu napłycie głównej.
Wlasnie ze ma.Jak tak bylo to moze to byc jego przyczyna.U mnie jest tylko podlaczenie na plycie glownej.A jak podlaczylem inna strona to latalo wlasnie 11–15 razy.Se odlaczylem, a teraz nie podlaczam, bo zaglosno piszczy.A glosnik nie jest przyklejony, tylko sieci z trzech stron przypiety z gory. a od dolo wypustka.Bo se wyciagalem.Ale wystarczy odlaczyc.Moze byc cos zle podlaczone, do plyty, i to jest powod.Bo przy takim sprzecie to gora 40sek powinien sie uruchamiac, a nie 1.30min.Ale cos jest nie tak.Na 80% przy sprzecie.A czy tak tez bylo wczesniej.np.na 98, czy xp?
rybka_kuba
Dodano
01.10.2003 23:20:01
No odłączenie głośniczka w niczym nie przyśpieszy uruchamiania komputera. On jest tylko poto źeby zapipczeć podczas uruchamiania komputera, lub zasygnalizować błąd sprzętowy podczas POST'u.
A jak powinien być podłączony. Oczywiście prawidłowo: czyli czerwony brzeg taśmy musi być po tej samej stronie co pin nr1 w dysku i w złączu napłycie głównej.
SLAY3R
Dodano
01.10.2003 22:36:52
A jak powinien byc dobrze podlaczony dysk? Czy jak wyjme glosniczek w obudowie, a to nic nie da to bede go mogl z powrotem wsadzic i podlaczyc? U mnie jest on przyklejony [tak jak chyba u kazdego ;)]
stahumir
Dodano
01.10.2003 21:39:42
Co moze byc przyczyna wielokrotnego przesuwania sie tego niebieskiego paska pod logo XP? U mnie on przewija sie z 15razy :!:
stahumir
Dodano
01.10.2003 21:18:09
stahumir:
Jak na twoj sprzet to bardzo dobry wynik. U mnie uruchamia sie ok. 2 minuty :(. W porownaniu do mojego sprzetu to jest tragedia – Athlon 1800+, 256ddr, Seagate 40gb 7200obr. Jak to przyspieszyc? Dodam tylko, ze swiezo po wgraniu Windy i sterow bylo pol minuty lepiej...
U mnie wogole zawsze wszystko gralo.Mam jakies szczescie do sprzetu.Zawsze wszystko dziala.U znajomego przy PIV 2.4 wlacza sie prawie tyle samo co u mnie.Ja nie robie przyspieszania zdnymi programami.A u ciebie moze to byc zle podlaczenie dyskow.Jak ja zle podlaczylem glosniczek w obudowie to sie z poltora minuty uruchamial.Ale mam go wyjetego.
rybka_kuba
Dodano
01.10.2003 21:16:58
U mnie komp sie uruchamia nie cale 45–50sek tak na oko od pojawienia sie pierwszych napisow do "zapraszamy".A pasek 4 razy lata.A u was??Nie iwem czy to duzo czy malo.W porownaniu do sprzetu.Ale jak swiezy komp bez zadnych programow to niecale 30sek.A juz teraz ma 4miesiace.I kupa progsow przez kompa przelazla. :D
rybka_kuba
Dodano
01.10.2003 19:43:52
To ustawienie przyśpiesza minimalnie uruchamianie bo napędy nie są sprawdzane.
Ale uruchamianie systemu zaleźy głównie od pamięci i proca.
Od hdd oczywiście teź :D
MarcinX
Dodano
01.10.2003 18:55:25
stahumir:
Wlasnie... Ustawilem tak jak mowil MarcinX i nic to nie dalo

Jeśli chodzi Ci o czas uruchamiania samego systemu operacyjnego, to rzeczywiście ustawienia bootowania nie mają nań wpływu. Tak jak napisałem wcześniej – komputer uruchamia się o ułamek sekundy dłuźej, poniewaź najpierw sprawdza czy w CD–ROMie nie siedzi bootowalna płytka – ale dzieje się to pomiędzy uruchomieniem BIOSa a wczytaniem systemu...

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
01.10.2003 18:02:52
Na pewno "coś" dało :!: Choćby czas jaki komp musiał poświęcić na upewnienie się, źe w napędzie nie ma źadnej butowalnej płyty...
Pawek
Dodano
01.10.2003 17:53:11
Wlasnie... Ustawilem tak jak mowil MarcinX i nic to nie dalo
stahumir
Dodano
01.10.2003 17:41:02
stahumir:

Czy ew. zle ustawione bootowanie moze wplynac na szybkosc uruchamiania i wylaczania kompa?

Przy takim ustawieniu komputer uruchamia się o ułamek sekundy dłuźej, poniewaź najpierw sprawdza czy w CD–ROMie nie siedzi przypadkiem bootowalna płytka...

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
01.10.2003 01:32:57
stahumir:

Przy takim ustawieniu komputer uruchamia się o ułamek sekundy dłuźej, poniewaź najpierw sprawdza czy w CD–ROMie nie siedzi przypadkiem bootowalna płytka...

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
01.10.2003 01:32:57
stahumir
Dodano:
30.09.2003 22:12:58
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2