boot loader – mam nadzieje ze mnie nie zabijecie ;–)

Opis sytuacji sprzed kilku dni:
1 HDD – 3 systemy : C – win98, D – winXP, linux instalowane w takiej wlasnie kolejności.
boot loader XPeka – gdzie mozna wybrac jeden z trzech systemow.

Opis sytuacji obecnej:
siadla mi partycja z XPekiem, wiec ja sformatowalem –notabene juz nie chce XPeka.
bootloader dalej XPekowski, gdzie dalej mozna wybrac jeden z trzech systemow.

Wku..... mnie to bo XP jest (byl) systemem odpalanym domyslnie i teraz zawsze jak wlacze kompa, albo jak swoje malutkie paluszki moja córcia połoźy akurat na mainswitchu, musze leciec do klawatury i wciskac kolejno dolna strzalke i enter.

czy mozna dobrac sie jakos do tego boot loadera nie instalujac XPeka i nie usuwajac go zeby go edytowac?
Linuxowe LILO mi sie nie podoba, a odpalac linucha za kazdym razem z dyskietki tez nie jest mile

Dzieki za wyrozumialosc, za niewyrozumialosc równieź

pozdrowienia
maly

Odpowiedzi: 4

dzieki, znalazlem boot.ini – reszta juz byla tylko formalnoscia.

wszystko teraz smiga i hula, i zona sie nie piekli, gdy nie moze 'normalnie' uruhomic kompa, (tzn: "wciskam przycisk i dziala, przeciez tak jest u innych normalnych ludzi"):)
malyko
Dodano
31.03.2004 11:35:44
na patrycji C masz ukryty plik boot.ini
Wyedytuj go
[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WINDOWS="Sapero" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Windows XP" /fastdetect

w trzeciej linijce jest partition(3) – czyli windows na partycji 3 bedzie uruchamiany jako domyślny. Zmień tą cyferkę na jaką tam masz poniźej i będziesz miał spokój

Te cyferki pochodzą z mojego boot.ini i mogą się róźnić z Twoimi
sapero
Dodano
30.03.2004 14:17:22
SLAY3R – a ćóź mam napisać – masz rację :oops:
Rebe
Dodano
30.03.2004 13:19:41
Rebe zauwaź źe xp'ka akurat nie ma na dysku zainstalowanego i najprawdopodobniej ma nie być ponownie instalowany.

Na jedym z dysków będzie plik boot.ini (w głównym katalogu) i z niego usuń linijkę dotyczącą winxp. Następnie w linijce default podaj mu ścieźkę do partycji z systemem który ma być domyślnie uruchamiany. Poprostu z sekcji [operating systems] skopiuj multi(0)disk(X)rdisk(X)partition(X) azwa_systemu i wklej po default= w sekcji [boot loader]
SLAY3R
Dodano
29.03.2004 22:56:43
malyko
Dodano:
29.03.2004 21:41:04
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1