boot.ini
Czy ktoś sie orientuje co trzeba dopisać w pliku boot.ini w WinXP, źeby zrobić wybór systemów operacyjnych?
Odpowiedzi: 20
Ghost Ci nie pomoźe – to kwestia braku informacji o systemie na 2 dysku.
I tak niedługo szykuje się do formatu, ale XP stawiam z ghosta, czy to załatwi sprawę? Czy musi byc ta reinstalacja?
Wydaje mi się jednak, źe – przynajmniej w teorii pierwszy z przełączników – copy wart jest sprawdzenia – moźna dopisać co się chce ( ten ME )i zobaczyć efekt, a usunięcie nie sprawia kłopotu.
Cały czas jednak mam wątpliwość wynikającą z braku "podwiązań" między tymi dyskami.
Cały czas jednak mam wątpliwość wynikającą z braku "podwiązań" między tymi dyskami.
Jeśli to jedyne rozwiązanie, no to trudno, dzięki za odpowiedź.
Ps. Zakończmy te bezsensowne wątki poboczne, a skoncentrujmy jedynie na temacie, bo nie mają one źadnego sensu.
Pozdrawiam.
Ps. Zakończmy te bezsensowne wątki poboczne, a skoncentrujmy jedynie na temacie, bo nie mają one źadnego sensu.
Pozdrawiam.
To poświęć te 40 minut na instalację XP w trybie naprawy.
Zaś osobiste teksty sobie darować racz, bo tylko o infantyliźmie Twym świadczą.
Zaś osobiste teksty sobie darować racz, bo tylko o infantyliźmie Twym świadczą.
A skąd ta pewność, nie wiem skąd te uprzedzenia? Siedzisz mi na kolanach, źe widzisz co robie? Tak sie akurat składa ze sprawdzałem i nie da sie, bo nie widzi tego systemu, sprawdzałem pod windowsem, jak i z instalki WinXP i nawet tam nie widzi tego systemu, dysk widzi i to co jest na nim, a systemu ni chu chu, więc nie moźna go dodać, źeby zrobił menu.
się ciesze, źe znalazłeś. Żebyś jeszcze zechciał się przłoźyć w trakcie czytania. to polecenie z XP – w tym wypadku, a nie wiem czy pamiętasz, źe chodzi ci o plik boot.ini w tym własnie systemie.
Sprawdziłeś organoleptycznie czy juź wiesz sam z siebie?
A biorąc pod uwagę wydarte Ci spod palców informacje odnośnie stawiania tych obu systemów niezaleźnie to i tak pewnie wyjdzie na moje z konieczną reinstalacją.
Tyle, źe Ty nawet nie próbujesz sprawdzić czy ta 'ostatnia moźliwość" związana z bootcfg zadziała.
Sprawdziłeś organoleptycznie czy juź wiesz sam z siebie?
A biorąc pod uwagę wydarte Ci spod palców informacje odnośnie stawiania tych obu systemów niezaleźnie to i tak pewnie wyjdzie na moje z konieczną reinstalacją.
Tyle, źe Ty nawet nie próbujesz sprawdzić czy ta 'ostatnia moźliwość" związana z bootcfg zadziała.
Zgodnie z radą poszukałem na googlach :wink: i znalazałem, źe bootcfg nie działa na systemy 9x
http://www.it–faq.pl/topfaq.asp?id=158
Jakieś inne rozwiązania?
http://www.it–faq.pl/topfaq.asp?id=158
Jakieś inne rozwiązania?
Czy z płyty nie wiem, ale źe w KB Microsoftu znajdziesz opis bootcfg to pewne – moźe jednak "poszukaj w google" ?
Rebe:W pole wyszukiwania w pomocy wpisz bootcfg – masz opis i przęłączniki oraz ich rolę.
Troche lipa, bo w celu zaoszczędzenia miejsca na dysku mam sporo okrojonego windowsa i pomoc teź poleciała do kosza :? Da się, źeby była czytana z płyty?
A ja mam taki problem:
Było tak:
Na czystą partycję d do katalogu Windows – instalacja Win98 SE
potem na czystą partycję c do katalogu Windows Win XP Prof
i było oki ale musiałem zrobić format c i jeszcze raz instalowałem Win XP i od tej pory nie ma juź moźliwości wyboru systemu a w boot.ini widzi tylko xp
Moze wystarczy tylko coś w tym pliku dopisać ?
Było tak:
Na czystą partycję d do katalogu Windows – instalacja Win98 SE
potem na czystą partycję c do katalogu Windows Win XP Prof
i było oki ale musiałem zrobić format c i jeszcze raz instalowałem Win XP i od tej pory nie ma juź moźliwości wyboru systemu a w boot.ini widzi tylko xp
Moze wystarczy tylko coś w tym pliku dopisać ?
fije:Jak moźesz to napiz dokładnie co mam zrobić z tym scanbootem/rebuild bo nie wiem dokładnie o co chodzi, dzięki
Błąd EL NINO ( ale mam radochę :lol: ) powielony bezmyslnie przeze mnie – to juź mniej cieszy :(
Nie scanboot, ale bootcfg/rebuild – opis działania jest w pomocy systemu – wygodniej jak sam przeczytasz niź przeklepywać.
W pole wyszukiwania w pomocy wpisz bootcfg – masz opis i przęłączniki oraz ich rolę.
Jak moźesz to napiz dokładnie co mam zrobić z tym scanbootem/rebuild bo nie wiem dokładnie o co chodzi, dzięki
Gadalim z EL NINO i On zasugerował ew. sprawdzenie czy scanboot /rebuild nie pomoźe, ale to tylko sugesitia co do kórej ja mam wątpliwość. Tym niemniej jest to ostatnia szansa przed "naprawą" XP poprzez jego reinstalację przy której ME zostanie wykryty.
Będzie tu jakaś składna odpowiedz, bo sie poirytuje zaraz :wink: Partition magic nie działa w przypadku instalacji drugiego systemu na drugim dysku.
ja insttalowałem w Partition Magic 8 winde 98 bo gierki lepiej chodzą
Obydwa systemy były instalowane niezaleźnie od siebie. To da się to zrobić czy nie?
Do zakrywania partycji to będziesz musiał chyba skorzystać z jakiegoś bootloadera typu BootMagic.
Zara – a ten ME to skąd się na dysku wziął ? Instalowałeś go jako drugi, czy najzwyczajniej w swiecie wpiąłeś dysk z ME przy istniejącym juź XP ?
bo moźe być problem z "dopisywaniem" jako takim – moźe rzuć okiem tu:
http://hslab.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=18
bo moźe być problem z "dopisywaniem" jako takim – moźe rzuć okiem tu:
http://hslab.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=18
Niestety nie działa bo się gryzą systemy, słyszałem ze to musi byc taki wps, źeby zakrywał partycje c z winXP, wiesz co trzeba dopisać??