boot.ini dla Windows XP Home oraz przywracanie systemu

Witam, wiem ze problem pliku boot.ini pojawial sie juz wiele razy, ale nie znalazlem rozwiazania dla mnie, czyli posiadacza wersji Home Edition + SP1

Czy ktos z was wie jak powinien wygladac ten plik dla Home Edition?
Nie mam go na dysku, bo mi powywalal jakis wirus.

Druga sprawa dotyczy punktow przywracania systemu.
Zniknely mi wszystkie stare i nie moge utworzyyc nowych (wiesza mi sie program do przywracania przy wpisywaniu nazwy opisu). Czy jest mozliwe odzyskanie starych?

Nie mam dostepu do plyt z ktorych byl instalowany system.

Odpowiedzi: 6

Prankster:
problem polegal na tym, ze na C: nie bylo bliku boot.ini
OK. Mialem pomrocznosc jasna i umknelo mi zdanie mowiace o tym, ze nie masz go na dysku. Z tym, ze nie napisales czy szukales wsrod plikow ukrytych a tym samym rzeczywiscie go nie bylo, czy tez Ty go nie widziales.

Prankster:
Za to nie wiem w ogole jak podejsc do odzyskania "punktow odzyskiwania" :roll: i czy to w ogole jeszcze jest wykonalne.
Przeciez w linku napisano, ze usunietych punktow przywracania nie da sie odzyskac. Po kazdorazowym wylaczeniu przywracania systemu, punkty te sa kasowane przez system. Przepadlo.
Nie zawracaj sobie rowniez glowy tym rejestrem. Ta wartosc o ktora Ci chodzi, to ilosc dni przez ktora system przetrzymuje punkty i standardowo wynosi 90dni – 7776000 to liczba sekund odpowiadajaca 90 dniom.
EL NINO
Dodano
02.10.2004 01:12:26
Kliknij 2x na RPLifeInterval lub PPM :arrow: modyfikuj (edytuj Dword)
W szesnastkowym 76a700 a w dziesietnym 7776000
Bobi
Dodano
01.10.2004 17:45:42
EL NINO:
Prankster:
Znalazlem w katalogu C:windowspss
Blad – boot.ini domyslnie znajduje sie w glownym katalogu dysku. W podanej przez Ciebie lokalizacji sa kopie.

To wiem, ale problem polegal na tym, ze na C: nie bylo bliku boot.ini (mialem haslo o nieprawidlowym pliku i rozruchu z C:windows jak w wielu postach na tym forum).

Za to nie wiem w ogole jak podejsc do odzyskania "punktow odzyskiwania" :roll: i czy to w ogole jeszcze jest wykonalne.
We wczesniejszym linku jest opis, ale ja nie wiem gdzie w jaki sposob mam sprawdzic wartosc 7776000 we wpisie

HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsNTCurrentVersionSystemRestore
"RPLifeInterval" default value – 7776000
Rozumiem, ze robi sie to w edytorze rejestru? Ale nigdzie u siebie nie widze takiej wartosci jak 7776000 :(
Prankster
Dodano
01.10.2004 03:11:40
Prankster:
Znalazlem w katalogu C:windowspss
Blad – boot.ini domyslnie znajduje sie w glownym katalogu dysku. W podanej przez Ciebie lokalizacji sa kopie.
EL NINO
Dodano
01.10.2004 02:34:04
Dzieki za pomoc i linki.
W punkcie pierwszym czyli boot.ini wszystko juz gra. Znalazlem w katalogu C:windowspss boot.ini, win.ini i system.ini

Z bootem sobie poradzilem, ale z tego co widze to trzeba podmienic jeszcze win i system.ini bo po uruchomieniu msconfig sa puste i nie moge ich edytowac. Tylko nie wiem gdzie je trzeba wgrac i jak zmienic plik backup na odpowiednie :oops:

Nie znam sie na tym, ale mysle, ze z powyzszych przyczyn nie moge odzyskac przywracania systemu, bo dalej nie ma punktow wczesniejszych.
Prankster
Dodano
01.10.2004 02:24:36
Prankster:
Czy ktos z was wie jak powinien wygladac ten plik dla Home Edition?
Nie mam go na dysku, bo mi powywalal jakis wirus.

Szukałeś go zaznaczajc ukryte pliki w menu wyszukiwarki ??
Co do jego wygladu boot.ini to nie ma roznicy miedzy Home i Pro wiec
zreszta http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=2117
Pranksner:
Druga sprawa dotyczy punktow przywracania systemu.
Zniknely mi wszystkie stare i nie moge utworzyyc nowych (wiesza mi sie program do przywracania przy wpisywaniu nazwy opisu). Czy jest mozliwe odzyskanie starych?

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=18677
Bobi
Dodano
01.10.2004 00:42:38
Prankster
Dodano:
01.10.2004 00:21:08
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1