boot.ini dla Windows XP Home oraz przywracanie systemu
Witam, wiem ze problem pliku boot.ini pojawial sie juz wiele razy, ale nie znalazlem rozwiazania dla mnie, czyli posiadacza wersji Home Edition + SP1
Czy ktos z was wie jak powinien wygladac ten plik dla Home Edition?
Nie mam go na dysku, bo mi powywalal jakis wirus.
Druga sprawa dotyczy punktow przywracania systemu.
Zniknely mi wszystkie stare i nie moge utworzyyc nowych (wiesza mi sie program do przywracania przy wpisywaniu nazwy opisu). Czy jest mozliwe odzyskanie starych?
Nie mam dostepu do plyt z ktorych byl instalowany system.
Czy ktos z was wie jak powinien wygladac ten plik dla Home Edition?
Druga sprawa dotyczy punktow przywracania systemu.
Zniknely mi wszystkie stare i nie moge utworzyyc nowych (wiesza mi sie program do przywracania przy wpisywaniu nazwy opisu). Czy jest mozliwe odzyskanie starych?
Nie mam dostepu do plyt z ktorych byl instalowany system.
Odpowiedzi: 6
OK. Mialem pomrocznosc jasna i umknelo mi zdanie mowiace o tym, ze nie masz go na dysku. Z tym, ze nie napisales czy szukales wsrod plikow ukrytych a tym samym rzeczywiscie go nie bylo, czy tez Ty go nie widziales.Prankster:problem polegal na tym, ze na C: nie bylo bliku boot.ini
Przeciez w linku napisano, ze usunietych punktow przywracania nie da sie odzyskac. Po kazdorazowym wylaczeniu przywracania systemu, punkty te sa kasowane przez system. Przepadlo.Prankster:Za to nie wiem w ogole jak podejsc do odzyskania "punktow odzyskiwania" :roll: i czy to w ogole jeszcze jest wykonalne.
Nie zawracaj sobie rowniez glowy tym rejestrem. Ta wartosc o ktora Ci chodzi, to ilosc dni przez ktora system przetrzymuje punkty i standardowo wynosi 90dni – 7776000 to liczba sekund odpowiadajaca 90 dniom.
Kliknij 2x na RPLifeInterval lub PPM :arrow: modyfikuj (edytuj Dword)
W szesnastkowym 76a700 a w dziesietnym 7776000
W szesnastkowym 76a700 a w dziesietnym 7776000
EL NINO:Blad – boot.ini domyslnie znajduje sie w glownym katalogu dysku. W podanej przez Ciebie lokalizacji sa kopie.Prankster:Znalazlem w katalogu C:windowspss
To wiem, ale problem polegal na tym, ze na C: nie bylo bliku boot.ini (mialem haslo o nieprawidlowym pliku i rozruchu z C:windows jak w wielu postach na tym forum).
Za to nie wiem w ogole jak podejsc do odzyskania "punktow odzyskiwania" :roll: i czy to w ogole jeszcze jest wykonalne.
We wczesniejszym linku jest opis, ale ja nie wiem gdzie w jaki sposob mam sprawdzic wartosc 7776000 we wpisie
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsNTCurrentVersionSystemRestore
"RPLifeInterval" default value – 7776000
Rozumiem, ze robi sie to w edytorze rejestru? Ale nigdzie u siebie nie widze takiej wartosci jak 7776000 :(
Blad – boot.ini domyslnie znajduje sie w glownym katalogu dysku. W podanej przez Ciebie lokalizacji sa kopie.Prankster:Znalazlem w katalogu C:windowspss
Dzieki za pomoc i linki.
W punkcie pierwszym czyli boot.ini wszystko juz gra. Znalazlem w katalogu C:windowspss boot.ini, win.ini i system.ini
Z bootem sobie poradzilem, ale z tego co widze to trzeba podmienic jeszcze win i system.ini bo po uruchomieniu msconfig sa puste i nie moge ich edytowac. Tylko nie wiem gdzie je trzeba wgrac i jak zmienic plik backup na odpowiednie :oops:
Nie znam sie na tym, ale mysle, ze z powyzszych przyczyn nie moge odzyskac przywracania systemu, bo dalej nie ma punktow wczesniejszych.
W punkcie pierwszym czyli boot.ini wszystko juz gra. Znalazlem w katalogu C:windowspss boot.ini, win.ini i system.ini
Z bootem sobie poradzilem, ale z tego co widze to trzeba podmienic jeszcze win i system.ini bo po uruchomieniu msconfig sa puste i nie moge ich edytowac. Tylko nie wiem gdzie je trzeba wgrac i jak zmienic plik backup na odpowiednie :oops:
Nie znam sie na tym, ale mysle, ze z powyzszych przyczyn nie moge odzyskac przywracania systemu, bo dalej nie ma punktow wczesniejszych.
Prankster:Czy ktos z was wie jak powinien wygladac ten plik dla Home Edition?
Szukałeś go zaznaczajc ukryte pliki w menu wyszukiwarki ??
Co do jego wygladu boot.ini to nie ma roznicy miedzy Home i Pro wiec
zreszta http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=2117
Pranksner:Druga sprawa dotyczy punktow przywracania systemu.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=18677
Strona 1 / 1